Zöldségtermesztés fillérekből

12 zöldség, amiket gazdaságosan termeszthetsz kertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A házilag termesztett, friss zöldségek minőségét semmi nem múlhatja felül, főleg a boltban vásárolt, kérdéses anyagokkal kezelt alternatívák nem. Ahogy egyre többen igyekeznek tudatosan táplálkozni, és kétszer is meggondolják, hogy mit visznek be a szervezetükbe, úgy egyre népszerűbbé válik a házi zöldségtermesztés trendje is.

 

A házi növénytermesztés ráadásul költséghatékony megoldás is, és ha elég nagy kerted van, akkor egy egész termőszezonra elegendő zöldséggel láthatod el háztartásodat (de még egy kis balkonkerttel is megéri foglalkozni ilyen szempontból). A következőkben olyan zöldségeket sorolunk fel, amelyeket gazdaságosan termeszthetsz kertedben, vagy otthonod erre ideális részein!

Fillérekből termeszthetjük ezeket a zöldségeket

1. Zöldbab

A zöldbabok legnagyobb előnye, hogy rendkívül egyszerűen termeszthetők, és nincs semmilyen különleges igényük az éghajlatot illetően. Többféle méretben, formában, és színben felelhetők, és egy nagyobb szüreteléssel komoly pénzeket takaríthatsz meg.

2. Uborka

Az uborka az egyik legjobb választás, ha szeretnél sokat spórolni a kertészkedéssel. Sok háztartásban napi szinten van szükség ezekre az egészséges, sokoldalú zöldségekre, és mivel meglehetősen termékenyek, így akár egy-két példány is szép szüretet képes biztosítani.

3. Paradicsom

A paradicsomok megannyi felhasználási módját napokig sorolhatnánk, de akkor sem érnénk a végére. Tökéletesek salátákba, grillezve, befőttnek, vagy akár nyersen, ezek a lédús termések a zöldséges pultok legnépszerűbb tagjai közé tartoznak. Fontos, hogy sok napfényre van szükségük, de ezen kívül nem igényelnek semmilyen éghajlati jellegzetességet. Érdemes rövidesen a szüretelés után, frissen felhasználni őket, habár néhány napig szobahőmérsékleten is megmaradnak. 

4. Mángold

Elég csak utánanézni a mángold rendkívüli tápértékének, és máris egyértelművé válik, hogy miért került fel listánkra ez a zöldség (habár íze sem elhanyagolandó szempont). A mángold szinte minden létező éghajlati viszonyhoz képes alkalmazkodni, és átöltetni is egyszerű.

5. Bell paprikák

A bell paprikákról érdemes tudni, hogy kisméretű cserepekben kell kicsíráztatni őket, mielőtt kikerülhetnének a kertbe. Ha az érett terméseket leszüreteled, helyüket hamarosan új terméskezdemények veszik át, így egy-két példány is komoly mennyiségű paprikát kínál majd, ráadásul spórolni is szépen lehet velük.

6. Saláta

Egy nagy adag salátamagot valószínűleg egyetlen szép fej saláta áráért beszerezhetsz, ráadásul ezek nagyjából 6-8 hónapig ültethető állapotban maradnak. A saláta egy könnyedén termeszthető és szüretelhető növény – felszedheted egyszerre, vagy időnként lecsípheted külső leveleit, hogy folyamatosan friss utánpótlásod legyen belőle. A következő oldalon folytatom!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

94/2008. (VII. 24.) FVM-SZMM együttes rendelet

A pálinka és a törkölypálinka elõállításának és jelölésének szabályairól. Az... Tovább

elválasztás

1. (biol.) (szekréció) Különböző növényi és állati sejtek egyik életműködése, amellyel... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség