Zöld dió befőtt

Zöld dió befőtt tartósítószer nélkül!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Készíts te is tartósítószer nélkül istenien finom zöld dió befőttet, a most következő cikkben megosztok veletek egy hihetetlenül egyszerű, de annál nagyszerűbb receptet, próbáld ki minél hamarabb! 


Készítsünk zöld dió befőttet

 

Mikor kell szedni a zöld diót?

A nagy öregek azt mondják, hogy a legjobb időpont a virágba borulástól számított negyvenedik nap, a néphagyomány szerint egész pontosan június 24.-e, nem sok idő, összesen 7-10 nap áll a rendelkezésünkre addig, amíg elkezdődik a csonthéjasodás. Akkor a legjobb a zöld dió, hogyha át tudunk szúrni rajta egy fogpiszkálót, viszont a termések már megfelelő méretűek.

 

Mit tartalmaz a zöld dió?

A dió zöld héja tele van C-vitaminnal, emellett vasat és tannint is jelentős mértékben tartalmaz. Kevesen tudják, de se a narancsban, se a csipkebogyóban nincs annyi C-vitamin, mint a zöld dióban. Ráadásul találhatunk benne ellagánsavat, fenolokat, klorogénsavat, juglont, protokatehinsavat és mustársavat is, melyek gyógyhatásúak.   

 

A zöld dió élettani hatásai

A zöld diónak számos jótékony hatása van, tisztítja a májat, a gyomrot és a vért is, emellett fertőtlenítő hatású is az emésztésben. Kiváló immunerősítő hatású, felhasználásának számtalan módja ismert, ízvilága illik különböző húsokhoz, kacsához, libához, vadakhoz, éppen ezért meg is mutatom nektek a legjobb zölddió befőtt receptjét, ami nem tartalmaz tartósítószert. Lapozz a következő oldalra és próbáld ki minél hamarabb!

 

Készítsünk zöld dió befőttet

 

Először is szerezzünk zöld diót! Azt tudni kell, hogy boltokban illetve piacokon nem igen kaphatunk zöld diót, érdemes tehát szomszédoknál, ismerősöknél próbálkozni a beszerzéssel. Szurkáljuk meg a diókat villával, majd egészben helyezzük a befőttes üvegekbe mindet. Ha rossz részt látunk, akkor azt vágjuk ki. Érdemesebb nagyobb üvegbe tenni a diókat, mert a kisebbekkel több munkánk lesz. Ha beletettük a diókat, akkor engedjük tele az üveget hideg vízzel. Ez után hűvös helyen érleljük úgy, hogy minden nap cseréljük a vizet. Nagyjából 15 nap múlva a dió szinte teljesen megfeketedik, ekkor tegyük egy lábosba.

 

Öntsünk hozzá egy deciliter 10 százalékos ecetet, majd annyi vizet, amennyi teljesen ellepi. Ezután forraljuk fel, majd öntsük le róla a levet, ettől a dió megpuhul teljesen és még feketébb lesz. Ha ez is meg van, akkor megint adjunk hozzá vizet, majd 1 kilogramm cukrot, 10 szegfűszeget, 1 teáskanál citromsavat, 1 kisebb darab fahéj rudat, majd forraljuk fel megint, ezután a levében hagyjuk állni legalább egy napig. A forralást ismételjük meg másnap és harmadnap is, majd szedjük ki a diókat forrón és helyezzük kisebb befőttes üvegekbe. Üvegenként öntsünk rá egy kis rumot, majd töltsük meg a forró levével.

 

Zárjuk le az üveg, mégpedig úgy, hogy egy kis Nátrium-benzoátot teszünk két réteg fólia közé, majd ezt az üveg szájára helyezzük, és jó erősen rászorítjuk a befőttes üveg fedelét. Mehet is a száraz dúnsztba, néhány nap múlva pedig a hűvösebb, hidegebb pincébe akár, és már kész is vagyunk! 

 

Forrás: Fotó: Sokszínűvidék.24.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


cisztron

egyetlen polipeptid felépítését, aminosavsorrendjét meghatározó funkciójú kromoszómarész. Tovább

farkerék

ált. az eke hátsó önbeálló kerekének a neve, amely a másik két (barázda- és tarló-)... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek