Zöld dió befőtt készítése egyszerűen! Recept a cikkben!

Zöld dió befőtt tartósítószer nélkül!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Készíts te is tartósítószer nélkül istenien finom zöld dió befőttet, a most következő cikkben megosztok veletek egy hihetetlenül egyszerű, de annál nagyszerűbb receptet, próbáld ki minél hamarabb! 

Készítsünk zöld dió befőttet

Mikor kell szedni a zöld diót?

A nagy öregek azt mondják, hogy a legjobb időpont a virágba borulástól számított negyvenedik nap, a néphagyomány szerint egész pontosan június 24.-e, nem sok idő, összesen 7-10 nap áll a rendelkezésünkre addig, amíg elkezdődik a csonthéjasodás. Akkor a legjobb a zöld dió, hogyha át tudunk szúrni rajta egy fogpiszkálót, viszont a termések már megfelelő méretűek.

Mit tartalmaz a zöld dió?

A dió zöld héja tele van C-vitaminnal, emellett vasat és tannint is jelentős mértékben tartalmaz. Kevesen tudják, de se a narancsban, se a csipkebogyóban nincs annyi C-vitamin, mint a zöld dióban. Ráadásul találhatunk benne ellagánsavat, fenolokat, klorogénsavat, juglont, protokatehinsavat és mustársavat is, melyek gyógyhatásúak.   

A zöld dió élettani hatásai

A zöld diónak számos jótékony hatása van, tisztítja a májat, a gyomrot és a vért is, emellett fertőtlenítő hatású is az emésztésben. Kiváló immunerősítő hatású, felhasználásának számtalan módja ismert, ízvilága illik különböző húsokhoz, kacsához, libához, vadakhoz, éppen ezért meg is mutatom nektek a legjobb zölddió befőtt receptjét, ami nem tartalmaz tartósítószert. Lapozz a következő oldalra és próbáld ki minél hamarabb!

Először is szerezzünk zöld diót! Azt tudni kell, hogy boltokban illetve piacokon nem igen kaphatunk zöld diót, érdemes tehát szomszédoknál, ismerősöknél próbálkozni a beszerzéssel. Szurkáljuk meg a diókat villával, majd egészben helyezzük a befőttes üvegekbe mindet. Ha rossz részt látunk, akkor azt vágjuk ki. Érdemesebb nagyobb üvegbe tenni a diókat, mert a kisebbekkel több munkánk lesz. Ha beletettük a diókat, akkor engedjük tele az üveget hideg vízzel. Ez után hűvös helyen érleljük úgy, hogy minden nap cseréljük a vizet. Nagyjából 15 nap múlva a dió szinte teljesen megfeketedik, ekkor tegyük egy lábosba.

Öntsünk hozzá egy deciliter 10 százalékos ecetet, majd annyi vizet, amennyi teljesen ellepi. Ezután forraljuk fel, majd öntsük le róla a levet, ettől a dió megpuhul teljesen és még feketébb lesz. Ha ez is meg van, akkor megint adjunk hozzá vizet, majd 1 kilogramm cukrot, 10 szegfűszeget, 1 teáskanál citromsavat, 1 kisebb darab fahéj rudat, majd forraljuk fel megint, ezután a levében hagyjuk állni legalább egy napig. A forralást ismételjük meg másnap és harmadnap is, majd szedjük ki a diókat forrón és helyezzük kisebb befőttes üvegekbe. Üvegenként öntsünk rá egy kis rumot, majd töltsük meg a forró levével.

Zárjuk le az üveg, mégpedig úgy, hogy egy kis Nátrium-benzoátot teszünk két réteg fólia közé, majd ezt az üveg szájára helyezzük, és jó erősen rászorítjuk a befőttes üveg fedelét. Mehet is a száraz dúnsztba, néhány nap múlva pedig a hűvösebb, hidegebb pincébe akár, és már kész is vagyunk! 

Forrás: Fotó: Sokszínűvidék.24.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmányretek (Raphanussativus L.)

->keresztes-virágúak családjába tartozó, már az ókorban kedvelt étkezési retek egyik... Tovább

gulya

olyan szm.-csoport, amelyet tavasztól őszig a legelőn tartanak. A szm.-k kora, ivara stb. szerint... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek