Minden a zöld vándorpoloskáról

hirdetes

Régen még a poloska is más volt – A zöld vándorpoloska bemutatása

Szélesi Ferenc - Főkertész

Bizonyám, régebben még nem is nagyon lehetett találkozni a mostanra elképesztő módon elszaporodó ázsiai márványospoloskával, sokkal inkább láthattuk a kertekben a zöld vándorpoloskát. Emlékeztek még? Most ezt a rovart mutatjuk be nektek! 

A zöld vándorpoloska bemutatása

A zöld vándorpoloska és a büdös málna esete

A zöld vándorpoloskával én többnyire a málna szüretelésének idején találkoztam, legjobban ezt a növényt szerette. Biztosan ti is emlékeztek még arra az érzésre, amikor leszedtétek az isteni finomnak tűnő málnaszemet a bokorról, amikor pedig bekaptátok, megéreztétek a poloska ízét és szagát. Sose felejtem el, de hozzátartozik, hogy akkoriban még nem undorodtam annyira a poloskáktól, mint most.

Persze, régebben sokkal kevesebben voltak, ma már itt vannak nekünk az ázsiai márványospoloskák, akiktől alig tudunk szabadulni. Korábbi cikkemben rengeteg mindent elmondtam róluk és írtam a poloskák elleni védekezésről is, ha lemaradtatok volna róla, kattintsatok ide és olvassátok el bátran!

A zöld vándorpoloskák jellemzői

A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) a címeres poloskák családjába tartozó, növényi nedvekkel táplálkozó inváziós rovarfaj. Magyarországon elsőként 2002-ben figyelték meg, azóta pedig nagyon elterjedt és jelentős károkat okozott a szántóföldi-, valamint a kertészeti kultúrákban. A zöld vándorpoloska már több mint kétszázötven éve ismert faj, leginkább a trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeke terjedt el.

hirdetes

Feltételezések szerint Etiópiából származik, ahonnan a zöldségek és gyümölcsök kereskedelme folytán, illetve az éghajlatváltozás eredményeképpen terjedt el világszerte. Elszaporodásának kedvez egyre melegedő éghajlatunk. Jelenleg nem ismert, hogy lenne természetes ellensége, vész esetén ugyanis bűzmirigyeiből erős szagú, kellemetlen illatanyagokat választ ki, így a rovarevő ragadozók elkerülik. 2005-2006-ban Budatétényben és Budán, 2007 júliusának végén Budapesten a Múzeumkertben jelent meg tömegesen.

hirdetes

A zöld vándorpoloska megjelenése

A kifejlett rovar kb. 1 cm hosszú, pajzsformájú testének színe világoszöld, a tor felső részén 5 pont látható, a két szélső fekete, a közbülsők fehérek. Testét kitinből álló kutikula (külső váz) borítja. Mivel a kutikula nem tágulékony, ezért 7 szakaszból álló fejlődése folyamán rendszeresen vedlik. Véredényrendszerében a vér és nyirok keverékét (hemolimfa) csőszív keringeti. A légcserét speciális légcső-rendszer végzi, melynek nyílásai a potroh oldalán vannak. Teste három szelvénycsoportra tagolódik: fej (caput), tor (thorax) és potroh (abdomen).

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-15

Kertjeink kimagasló szépségei – ismerd meg Te is a díszhagymákat

A díszhagymák kertjeink olyan elterjedt növényei, amiket egyáltalán nem haszonnövényként ültetünk, mégis, lila „labdáikkal” remekül mutatnak területeinken.

2021-06-12

Mire érdemes odafigyelni egy sziklakert kialakításakor? Most segítünk!

Szeretnél Te is egy sziklakertet udvarodba, kertedbe, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Mostani cikkünkben mindent összegyűjtöttünk, amire érdemes odafigyelned!

2021-06-07

Mire figyelj oda virágoskertedben júniusban?

A jó időben nem csak veteményeseinkre, de virágágyasainkra is megfelelően oda kell figyelni. Mutatjuk, miket érdemes szem előtt tartanod júniusban kertedben!

2021-06-02

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

A jó időben növényeink már gyors fejlődésbe kezdtek, van ugyanakkor néhány, akiknél elkél majd a segítség - támrendszerrel. Mutatom, hogyan kivitelezd.

2021-06-13

Hogyan termessz egészséges zöldégeket konyhakertedben? Most segítünk!

Te is szeretnél ropogós, egészséges zöldségeket termeszteni konyhakertedben? Mostani cikkünkben elmondjuk, mikre érdemes odafigyelned konyhakertedben!

2021-06-10

Kutyafajták – melyek idomíthatóak a legkönnyebben?

Te is szeretnél egy kutyust, de nem tudsz dönteni, milyet válassz? Mostani cikkünkben segítünk - mutatjuk melyek a legkönnyebben idomíthatóak, és melyek nem.

2021-06-11

Gyomirtás helyett inkább használjuk fel – ismerd meg a tyúkhúrt

Gyomírtás helyett inkább használjuk ki jótékony hatásait - ismerd meg Te is a tyúkhúrt, illetve annak gyógynövény jellegét mostani cikkünkben!

2021-06-09

Így legyen szép szobanövényed – 5 bevált praktika

Amennyiben Te is szeretnél megfelelően vigyázni szobanövényedre, most mutatunk 5 bevált ötletet, ami segíteni fog mind fejlődésükben, mind a kártevők ellen!

További cikkek ebben a témában


gyomor

az emésztőkészülék előbélszakaszának része, a bal borda alatt, a máj mögött helyeződik... Tovább

hasvízkór

a folyadékkilépés fokozódása v. a felszívódás hiányossága következményeként a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert