Minden a zöld vándorpoloskáról

Régen még a poloska is más volt – A zöld vándorpoloska bemutatása

Szélesi Ferenc - Főkertész

Bizonyám, régebben még nem is nagyon lehetett találkozni a mostanra elképesztő módon elszaporodó ázsiai márványospoloskával, sokkal inkább láthattuk a kertekben a zöld vándorpoloskát. Emlékeztek még? Most ezt a rovart mutatjuk be nektek! 


A zöld vándorpoloska bemutatása

A zöld vándorpoloska és a büdös málna esete

A zöld vándorpoloskával én többnyire a málna szüretelésének idején találkoztam, legjobban ezt a növényt szerette. Biztosan ti is emlékeztek még arra az érzésre, amikor leszedtétek az isteni finomnak tűnő málnaszemet a bokorról, amikor pedig bekaptátok, megéreztétek a poloska ízét és szagát. Sose felejtem el, de hozzátartozik, hogy akkoriban még nem undorodtam annyira a poloskáktól, mint most.

Persze, régebben sokkal kevesebben voltak, ma már itt vannak nekünk az ázsiai márványospoloskák, akiktől alig tudunk szabadulni. Korábbi cikkemben rengeteg mindent elmondtam róluk és írtam a poloskák elleni védekezésről is, ha lemaradtatok volna róla, kattintsatok ide és olvassátok el bátran!

A zöld vándorpoloskák jellemzői

A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) a címeres poloskák családjába tartozó, növényi nedvekkel táplálkozó inváziós rovarfaj. Magyarországon elsőként 2002-ben figyelték meg, azóta pedig nagyon elterjedt és jelentős károkat okozott a szántóföldi-, valamint a kertészeti kultúrákban. A zöld vándorpoloska már több mint kétszázötven éve ismert faj, leginkább a trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeke terjedt el.

Feltételezések szerint Etiópiából származik, ahonnan a zöldségek és gyümölcsök kereskedelme folytán, illetve az éghajlatváltozás eredményeképpen terjedt el világszerte. Elszaporodásának kedvez egyre melegedő éghajlatunk. Jelenleg nem ismert, hogy lenne természetes ellensége, vész esetén ugyanis bűzmirigyeiből erős szagú, kellemetlen illatanyagokat választ ki, így a rovarevő ragadozók elkerülik. 2005-2006-ban Budatétényben és Budán, 2007 júliusának végén Budapesten a Múzeumkertben jelent meg tömegesen.

A zöld vándorpoloska megjelenése

A kifejlett rovar kb. 1 cm hosszú, pajzsformájú testének színe világoszöld, a tor felső részén 5 pont látható, a két szélső fekete, a közbülsők fehérek. Testét kitinből álló kutikula (külső váz) borítja. Mivel a kutikula nem tágulékony, ezért 7 szakaszból álló fejlődése folyamán rendszeresen vedlik. Véredényrendszerében a vér és nyirok keverékét (hemolimfa) csőszív keringeti. A légcserét speciális légcső-rendszer végzi, melynek nyílásai a potroh oldalán vannak. Teste három szelvénycsoportra tagolódik: fej (caput), tor (thorax) és potroh (abdomen).

Forrás: Wikipédia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-12

Komposztálás kávézaccal – használt kávé a kertészkedéshez

Gondoltad volna, hogy a kávézacc, amit általában csak kidobunk a szemétbe, kiválóan felhasználható a kertészkedésben? Olvass tovább, és többet nem dobod ki!

2021-01-13

Hogyan használjuk fel a geotextilt? – Tippek, trükkök szakértőtől

A geotextil kiválóan alkalmas kertünk takarására – érdemes használni örökzöld és évelő növények alá, de impozáns látványt nyújt mulcskombinációval díszágyásban, valamint magaságyásban is.

2021-01-12

Kreatív és hasznos – Mi mindenre jó a befőttes üveg a kertben?

Van néhány felesleges befőttes üveged otthon? Nézd meg, hogy mi mindenre használhatod fel őket kertedben és udvarodban!

2021-01-12

Otthoni fűszertermesztés 5 lépésben

Sokan gondoznak konyhakertet, melyben zöldségeket, gyógynövényeket nevelnek. Szeretnél házi fűszereket? Mutatom, mi az otthoni fűszertermesztés öt lépése!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2020-12-17

Sózod a jeges járdát? Ezért ne tedd soha többé!

A sószórás rendkívül kártékony mind a növényekre, az állatokra, mind pedig az utakra. Mostani cikkemben elmondom, miért ne használjátok soha a sót!

2021-01-11

Hamarosan érkezik a jövő - A rovarzsír helyettesítheti a vajat!

Nem is olyan távoli ez a jövő, már az ízpróbát is sikeresen kiállta a rovarzsír, egy tanulmány szerint könnyedén pótolhatnánk vele a vajat. Na de mit nyerünk ezzel? Elmondom ezt is!

2020-12-22

Közeledik a nagy hideg, szórj szódabikarbónát az ablakpárkányra, mutatom, miért!

Egyre inkább közelednek a hideg nappalok, és éjszakák, éppen ezért fel kell készülnünk! Most egy olyan trükköt mutatok nektek, amit mindenképp ki kell próbálnotok, mivel nagyon hasznos!

További cikkek ebben a témában


fejőkocsi

ált. kocsialvázra szerelt, legelőn v. kis istállókban a helyben fejesre alkalmas mozgó... Tovább

Gyomirtó Sencor 70 WG

Gyomirtó permetezőszer burgonya, paradicsom, lucerna, szója és borsó gyomirtására.Hatóanyag:... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert