Minden a zöld vándorpoloskáról

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Régen még a poloska is más volt – A zöld vándorpoloska bemutatása

Szélesi Ferenc - Főkertész

Bizonyám, régebben még nem is nagyon lehetett találkozni a mostanra elképesztő módon elszaporodó ázsiai márványospoloskával, sokkal inkább láthattuk a kertekben a zöld vándorpoloskát. Emlékeztek még? Most ezt a rovart mutatjuk be nektek! 

A zöld vándorpoloska bemutatása

A zöld vándorpoloska és a büdös málna esete

A zöld vándorpoloskával én többnyire a málna szüretelésének idején találkoztam, legjobban ezt a növényt szerette. Biztosan ti is emlékeztek még arra az érzésre, amikor leszedtétek az isteni finomnak tűnő málnaszemet a bokorról, amikor pedig bekaptátok, megéreztétek a poloska ízét és szagát. Sose felejtem el, de hozzátartozik, hogy akkoriban még nem undorodtam annyira a poloskáktól, mint most.

Persze, régebben sokkal kevesebben voltak, ma már itt vannak nekünk az ázsiai márványospoloskák, akiktől alig tudunk szabadulni. Korábbi cikkemben rengeteg mindent elmondtam róluk és írtam a poloskák elleni védekezésről is, ha lemaradtatok volna róla, kattintsatok ide és olvassátok el bátran!

A zöld vándorpoloskák jellemzői

A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) a címeres poloskák családjába tartozó, növényi nedvekkel táplálkozó inváziós rovarfaj. Magyarországon elsőként 2002-ben figyelték meg, azóta pedig nagyon elterjedt és jelentős károkat okozott a szántóföldi-, valamint a kertészeti kultúrákban. A zöld vándorpoloska már több mint kétszázötven éve ismert faj, leginkább a trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeke terjedt el.

hirdetes

Feltételezések szerint Etiópiából származik, ahonnan a zöldségek és gyümölcsök kereskedelme folytán, illetve az éghajlatváltozás eredményeképpen terjedt el világszerte. Elszaporodásának kedvez egyre melegedő éghajlatunk. Jelenleg nem ismert, hogy lenne természetes ellensége, vész esetén ugyanis bűzmirigyeiből erős szagú, kellemetlen illatanyagokat választ ki, így a rovarevő ragadozók elkerülik. 2005-2006-ban Budatétényben és Budán, 2007 júliusának végén Budapesten a Múzeumkertben jelent meg tömegesen.

hirdetes

A zöld vándorpoloska megjelenése

A kifejlett rovar kb. 1 cm hosszú, pajzsformájú testének színe világoszöld, a tor felső részén 5 pont látható, a két szélső fekete, a közbülsők fehérek. Testét kitinből álló kutikula (külső váz) borítja. Mivel a kutikula nem tágulékony, ezért 7 szakaszból álló fejlődése folyamán rendszeresen vedlik. Véredényrendszerében a vér és nyirok keverékét (hemolimfa) csőszív keringeti. A légcserét speciális légcső-rendszer végzi, melynek nyílásai a potroh oldalán vannak. Teste három szelvénycsoportra tagolódik: fej (caput), tor (thorax) és potroh (abdomen).

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-19

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Sünbarát kert kialakítása, elmondom, hogyan alakíthatsz ki könnyedén praktikus sünbarát kertet. Segíts a süniknek te is, hozz létre sünbarát kertet!

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-10-11

Hogyan válassz kerítést?

A kerítés privát szférát teremt, megakadályozza, hogy idegenek lépjenek be ingatlanunkra, kívül tartja a vadállatokat, belül a házi kedvenceinket, ha szükséges szélárnyékot ad, kialakítása pedig nagyban befolyásolhatja ingatlanod értékét is, ezért nem mindegy, milyet választasz.

2020-10-06

Poloskacsapdák készítése házilag - Bevált módszerek mindenkinek!

Poloskacsapdák készítése saját kezűleg sem lehetetlen, megmutatom, hogyan készíthettek sikeresen fillérekből poloskacsapdát saját kezűleg!

2020-10-23

Komposztálási kisokos kezdőknek és haladóknak!

Komposztálási kisokos mindenkinek, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a komposztálásról. A komposztálás menetéről tudhattok meg most mindent!

2020-09-22

Készítsünk csodaszép őszi koszorút percek alatt!

Őszi koszorú készítése, készítsünk csodálatosan szép őszi koszorút saját kezűleg, mostani cikkemben megmutatom, hogyan készíthettek őszi koszorút saját kezűleg!

2020-10-14

Így készíthetsz tartósítószer nélkül házilag almalevelet!

Almalé készítése házilag, nézzük, hogyan készíthetünk isteni finom almalevet saját kezűleg, a házi almalé elkészítésének menetét mutatjuk meg nektek!

2020-10-03

Paradicsom fagyasztása – Jó ötlet vagy nem?

A paradicsom fagyasztása valóban jó ötlet vagy sem? Lehet fagyasztani a paradicsomokat, érdemes fagyasztani a paradicsomokat? Mindent elmondunk a paradicsom fagyasztásáról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


koplaltatás

gyógykezelés céljából az állatoktól a létfenntartáshoz szükséges táplálékmennyiség... Tovább

gliceridek

a glicerinnek (alkoholok) nagy szénatomszámú zsírsavakkal alkotott észterei. Az észteresítő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert