Poloska - Védekezési módok a poloskák ellen - Ezt teheted a poloskák ellen

Legbüdösebb ellenségünk - Ismét támadnak a poloskák, készülj fel időben!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Idén is egyre több apró zöld vagy barna bogár jelenik meg a kertben, illetve a ház falán, amik akár a szobákba is berepülhetnek. Ezek nem mások, mint a sokak által jól ismert poloskák, más néven büdös bogarak. Becenevük nem a véletlen műve – egy összenyomott poloska elviselhetetlenül büdös szagot áraszt magából, ami csak még kellemetlenebbé teszi őket az emberek számára. Mostani cikkemben bemutatom nektek a leghatékonyabb védekezési módokat, érdemes velem tartani! 

Poloskák elleni védekezés

A poloskák bemutatása

Hátoldalukon az előhát terjedelmes része fedi a tort, mögötte a középháthoz tartozó pajzs l0átható. A pajzs egyes csoportoknál az egész hátat befedheti, és ez a poloskáknak bogárszerű megjelenést kölcsönöz. A közép- és utótor között a tor oldalán nyílik az imágók utótori bűzmirigyeinek nyílása, ami lehet egyszerű nyílás, de a váladék irányított lövellésére szolgáló csatorna is. Az első szárny számos csoportban ún. fél fedővé alakult. Többi részei: a fedő és a pászta bőrneműek, míg a csúcsi rész hártyás.

Hátulsó szárnyuk teljesen hártyás. Szájszervük szúró-szívó szipóka (szívócső). Amikor nem használják, akkor visszagörbítik a fejük alá, így sokszor a lábuk közé is benyúlik. Sajátos szájszervük gyümölcsök és más növényi részek – az élősködő életmódra áttért fajoknál: állatok, egyebek közt az ember – nedveinek kiszívására szolgál. A növényszívó és élősködő fajok mellett vannak köztük valódi ragadozók és vannak algaevők is.

Ezek az apró rovarok télen menedéket keresnek maguknak, tavasszal azonban új erőre kapnak, és igyekeznek visszatérni a természetbe. Ez az a folyamat, amely során a számos poloska megragad a házakban. Gyakran padlásokon, kisebb résekben és a fal repedéseiben bújnak meg. Ovális formájuk van, potrohukon pedig rendkívül büdös anyagot termelő mirigyek helyezkednek el – ez az anyag feltételezhetően a ragadozók elleni védelemre szolgál. Sokan biztosan tapasztalták már, hogy meglehetősen hatékonyan.

A poloskainvázió leghatékonyabb kezelése a megelőzés. Érdemes a ház minden zegét és zugát átvizsgálni, mielőtt a poloskák megtelepedhetnének bennük a tél beköszönte előtt. keresd a repedéseket az ablakokban és ajtókban, és vizsgáld át a szúnyoghálókat az esetleges beszakadt részek után kutatva. Alkalmazz tömítést a külső ajtók alatt, hogy minden lehetséges bejutási pontot eltorlaszolj. Nézd át a padlást, és ellenőrizd a védőrácsokat és hálókat a légkondicionáló berendezéseken is.

De mi a teendő, ha már túl késő? Természetesen érdemes tartózkodni a szétlapításukról, a rovarirtó szereknek pedig megvannak a saját kellemetlen mellékhatásaik. Sokan porszívóval próbálják eltávolítani őket, de ezzel általában azt érik el, hogy a poloskák a porszívóban eresszék ki kellemetlen szagú védőanyagukat. A következő oldalon mutatok néhány természetes és hatékony módszert, amelyek a segítségedre lehetnek egy poloskahelyzet esetén! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zsióka (Bolboschocnus maritimus IL.I Palla)

a palkafélék (Cyperaceac) családjába tartozó évelő, kúszógyöktörzsű növény. Szárán a... Tovább

csibehúr (Spergula arvensis L.)

a szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjához tartozik. Termesztették már az ókorban; nálunk... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem