Így irtsd ki az idegesítő poloskákat a kertedből

Mit tehetünk, ha megjelennek a poloskák a kertben?

SzT
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A poloskák megjelenése igazi rémálom a kertészek számára. Ezek az apró, büdös bogarak nem csak idegesítőek, de komoly károkat is okozhatnak a növényeinkben. Ha már nálad is megjelentek, észrevetted lárváikat a növényeid levelein, akkor itt az ideje, hogy hatékony megoldásokat találj ellenük. Mutatom, mit tehetsz a poloskák inváziója ellen!

Megjelentek a poloskák a kertedben? - Ne ess kétségbe

Ismerd meg az ellenséget! - Ha megjelentek a poloskák a kertben

A poloskák világszerte elterjedtek, és több ezer fajtájuk létezik. Magyarországon szerencsére csak néhány fajuk van jelen, de ezek is bőven elegendőek ahhoz, hogy megkeserítsék az életünket. Ezek a kártevők különösen jól érzik magukat a helyi klímán, és mivel természetes ellenségük nincs, gyorsan elszaporodhatnak.

Ha még többet megtudnál róluk, olvasd el ezt a korábbi cikkünket: Régen még a poloska is más volt – A zöld vándorpoloska bemutatása

Miért károsak a poloskák?

A kertben okozott káruk jelentős lehet. A poloskák megszúrják a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek ettől kellemetlen ízűvé, ehetetlenné válnak. A paradicsom, paprika, szőlő és bogyós gyümölcsök különösen veszélyeztetettek. Ha poloskák kerülnek a mustba vagy a szőlőszemek közé, a készülő bort is tönkretehetik.

Hogyan védekezhetsz a poloskák ellen?

1. Rovarölő szerek használata

A leghatékonyabb módszer a poloskák ellen a rovarölő szerek alkalmazása. A kertészetekben kapható vegyszerek többsége hatékonyan elpusztítja ezeket a kártevőket, de fontos, hogy a használatukkor tartsd be a biztonsági előírásokat.

2. A poloskák és lárváik kézi eltávolítása

Bár macerásnak tűnhet, a poloskák kézi eltávolítása hatékony lehet kisebb kertekben. Kesztyűvel felszerelkezve egyszerűen rázd le őket a növényekről egy vödör vízbe, amibe mosogatószert is kevertél. Így biztosan megszabadulsz tőlük.Vagy ha úgy látod, hogy a növényeid levelein extrém mértékben letelepedtek ezek a fránya rovarok, akkor a nagyon fertőzött leveleket távolítsd el a kertedből minél hamarabb! Figyelj arra, hogy a petéket, lárvákat ne szórd szét a kertben a levél eltávolítása során.

3. Csalán és más gyomnövények eltávolítása

A poloskák kedvelik a csalánt és más gyomnövényeket. Ha ezeket eltávolítod a kertből, jelentősen csökkentheted a poloska-populációt.

4. Csapdák alkalmazása

Néhány növény, mint például a zöldbab és a körömvirág, vonzza a poloskákat. Ültess ezekből a kertedtől kissé távoleső területekre, majd rendszeresen gyűjtsd össze a „biocsapdádban“ rekedt poloskákat.

5. Biológiai védekezés

Léteznek természetes ellenségek is, mint például a szamurájdarázs, amely a poloskák petéibe rakja saját petéit. Bár ezek a természetes ellenségek még nem terjedtek el széles körben Magyarországon, a jövőben segítségünkre lehetnek.

A poloskák elleni védekezés nem egyszerű feladat, de kitartással és a megfelelő módszerekkel sikerrel járhatsz. Legyél résen, és használd a fent említett technikákat, hogy megvédd kertedet ezektől a bosszantó kártevőktől.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Famkat Egyesület és Alapítvány

Állatvédõ szervezet Magyar Fajtanemesítõ Macskatenyésztõk és Macskavédõk Országos... Tovább

Flores (DS 8007)

Cukorrépa Cél: rizománia és rizoktónia toleráns, és cerkospóra rezisztens ... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Környezetgazdálkodás Növényvédelem permetezés