Zetor 10541 Proxima Plus traktor, Az Zetor 10541 Proxima Plus traktor TLT hajtással

hirdetes

Zetor 10541 Proxima Plus traktor

A Zetor Proxima Plus széria egy mezőgazdasági univerzális gumikerekes traktor, amely sokoldalú gépcsoportot alkot a munkagépekkel a mezőgazdasági termelésben és a teherszállításban az egy és több tengelyes pótkocsikkal. A traktor sikeres kiegészítése a Zetor Proxima szériának, amelynek teljesítményhatárát 82-ről 100 LE-ig növelték.
Zetor 10541 Proxima Plus traktor, Az Zetor 10541 Proxima Plus traktor TLT hajtással

Keresőmarketing, keresőoptimlaizálás itt!

 

A ZETOR Proxima Plus technikai újításai:

  • Kimagasló motor teljesítmény 66 kW és 74 kW,
  • Az új sebességváltó kétfokozatú Power Shift-tel és olajban futó (nedves) tárcsás tengelykapcsolóval ellátott TLT hajtás,
  • Magasabb vontatási teljesítmény a megnövelt géptömeg hatására,
  • Megújult forma:
  • Motorháztető, beépített első fényszórók, hátsólámpák és munka lámpák,
  • egységesített műszerfal,
  • megújult belső tér – T-mat padlóborítás és módosított műanyag borítások.
  • A traktor 4-hengeres turbó feltöltős motor, levegő visszahűtésű intercooler-rel szerelt. A füstölési értékeket csökkentették és a káros anyag kibocsátás megfelel az EU 25/2000/EEC – TIER 2 értékeknek.

A motor korszerűsítésének hatására a nyomaték tartaléka 35%-ra növekedett és mindezek mellett az üzemanyag fogyasztás nem emelkedett.

Az új visco-kapcsolású hűtőventilátor hosszabb élettartamot, kevesebb karbantartást és csendesebb járást biztosít.

A vízmelegítő berendezés az extrém körülmények között is könnyű indítást biztosít a nagy teljesítményű önindítóval.

Az erőátvitelt új irányváltóval egybeépített16 fokozatú sebességváltó valósítja meg, 2 fokozatú Power-Shift-tel (nyomatékváltó). A nyomatékváltó bolygóműves szerkezetét olajnyomás működteti, melyet kézi kapcsolású elektronika vezérel.

Az alapváltóban előre és hátra 4 fokozat van. Minden fokozat szinkronizált. (az országúti és terep tartomány) a tartományok közötti váltást kapcsolóhüvellyel valósítja meg.

Az összes fogaskerék a váltóban magasabb átviteli teljesítményt és alacsonyabb zajszintet produkál a ferde fogazatú kerekek hatására.

A korszerűbb konstrukció, megfelelő helykihasználás és a tagoltság eredménye az ergonomikusan elhelyezett kezelőszervek amelyek több helyet biztosítanak a vezetőnek. Az irányváltó kar a műszerfal bal oldalára lett kihelyezve, a többi funkció kar a vezetőülés köré ergonomikusan elhelyezve.

A hátsó TLT kapcsolása 4 tárcsás olajnyomásos tengelykapcsolóval történik terhelés alatt. Elektro- hidraulikus vezérlésű és a jobb fülkeoszlopon helyezkedik el. A kínálatban kétfajta motorfordulat arányos TLT kihajtás van: 540/1000 1/min vagy 540E/1000 1/min.

hirdetes

A Zetor 10541 Proxima Plus traktor TLT hajtással

Természetesség a Zetor traktoroknál, hogy választható TLT kihajtás motorfordulattól függetlenül a menetsebességgel arányosan is. Az Economic 540E TLT kihajtás lehetővé teszi a motor alacsonyabb fordulaton való üzemeltetését (cca. 1500 1/min), ahol a maximális nyomaték minimális fogyasztással párosul.

A traktor felszerelhető mellső TLT kihajtással 21 bordás tengelyvéggel, 1000 1/min fordulattal, a TLT forgásiránya a munkagépek igénye szerint változtatható.

Az erősített futóművek lehetővé teszik a traktor tömeg növelését mellyel a nagyobb motor-teljesítmény kihasználható. Az első és hátsó olajos tárcsafékek lehetővé teszik a 40 km/h- s haladási sebességet.

A traktor szerelhető mellső 3 pontos felfüggesztéssel melynek karjai leszerelhetők és kétirányú munkahenger működteti. A hidraulika szivattyú (fogaskerekes) 50 l/min teljesítményű. A munkagépek működtetéséhez 3 kihelyezett hidraulika kör szolgál.

A traktorok hátsó függesztő karjai CBM gyorscsatlakozókat kapott, mellyel a munkagépek csatlakoztatását meggyorsították. A 3. függesztő orsó 2 variációban szerelhető: CBM végekkel vagy hagyományos II. kategóriájú végekkel. A függesztő karok gyorsállítása csavarorsós szerkezettel valósítható meg.

Az egy- vagy többtengelyes pótkocsik csatlakoztatása kézi kapcsolású vagy automata vonófejekkel történik, melyek megfelelnek az ismert és leggyakrabban használt csatlakozási formáknak.

A Zetor új programja a CBM szerkezetek gyártójával lehetővé teszi a munkagépek csatlakoztatását kézi vagy automata változatban, vonófej gyors állítási lehetőséggel alsó vonópontok többféle változatban k80 vonóhorog, piton fix, egytengelyes hashúzó kérésre egytengelyes automata pick up hitch.

A traktor villamos berendezéseit egy erősített 14V/ 95A generátor látja el, amihez párosul a 12V/ 3,5kW teljesítményű áttételes önindító.

A kabin külön kérésre légkondícionálóval felszerelhető, és többfajta vezetőülés közül választhat.

Az első hídhoz új Carraro típus lett kifejlesztve, amely nagyobb teherbírású és új frontkonzol kialakítás révén a pótsúlyok száma megnövelhető. A pótsúlyok mellet erősebb kivitelű front húzó került kialakításra.

Nagy figyelmet fordítottak a zajszintre és a rázkódásra. A motorok standardban kiegyenlítő tengellyel szerelték, mely csökkenti a motor reszketését, emellett a hűtőventillátor visco kapcsolása tovább csökkentette a zajszintet. A tengelykapcsolóban fémkerámia tárcsát alkalmaznak melyekben torziós rugók csillapítják a kapcsoláskor fellépő rezonanciát. A fülketartó bakokra gumi csillapítók kerültek emellett a fülke padlózata új borítást kapott, mellyel a sebességváltó zajt teljes mértékben elszigetelték. Az úthibákat a rugózott kényelmi ülés és a gumibakok elnyelik ezáltal a vezető kényelme fokozódik.

hirdetes

Az újra tervezett váltó és véglehajtás melynek az összeszerelése is megújult, hosszú tesztsorozaton ment keresztül munkavégzés közben.

Összefoglaló értékelés Az Zetor 10541 Proxima Plus traktorról

A motorok teljes mértékben megfelelnek a korszak elvárásainak, ökológiai szempontból teljesítik a füstölési és emissziós követelményeket, ezzel minimálisan terhelik Földünk bioszféráját. A gyártás során felhasznált anyagok mind újrahasznosíthatók és nem tartalmaznak azbeszt anyagot. A motorok egyaránt üzemelnek a modern bio- üzemanyagokkal is.

A traktor univerzalitását tükrözi a munkagépek széles palettája csatlakoztatható, épp úgy, mint erdészeti, építészeti munkáknál és kiváltja a speciális gépek munkáját.

A gumiabroncsok bő választékába bele tartozik az alacsony profilú típus(ok) amelyeknek jobb menettulajdonságokkal rendelkeznek és kevésbé károsítják a talaj szerkezetet.

A megnövelt motorteljesítmény lehetővé teszi a nagyteljesítményű eszközök (trágyaszóró, kompaktor) csatlakoztatását.

A minimális ráfordítási költség szükséges az üzemeltetéshez mely által az első helyre sorolja a konkurens traktorokkal szemben.

Jelenleg a Proxima plusz fejlesztése befejeződött. A tervek dokumentációja és homologizációja van folyamatban.

A szériagyártás 2006 decemberében kezdődött.

A ZTR-Agro Kft. 2007-ben országos bemutató­körúton ismerteti meg a szakmai közönséggel a nagy érdeklődéssel várt Proxima­Plus traktorokat.

A szántóföldi gépbemutatókon az érdeklődők személyesen is tesztelhetik a nagyobb teljesítményű, korszerű, ergonomikus Proxima­Plus modelleket.

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


kiméra

egy szervezet ugyanazon szervében genetikailag különböző alkatú szövetek megjelenése. Néha... Tovább

Gombaölo Topas 100 EC

Lisztharmat elleni felszívódó készítmény almában, szőlőben, csonthéjasokban,... Tovább

Tovább a lexikonra