Ismerd meg a zero waste életmód alapjait

hirdetes

Zero Waste Challenge – Így élj te is hulladékmentesen!

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani a „zero waste”, vagyis a hulladékmentes életmódról. Sokan persze nehezen tudják elképzelni, hogy hogyan is élhetnének hulladékmentesen (vagy legalább is úgy, hogy csak minimális mennyiségű szemetet termeljenek), azonban kellő tervezéssel, néhány változtatással és elegendő elszántsággal valóban lehetséges. De mégis hogyan lásson hozzá a hulladékmentességhez valaki, aki hozzászokott a modern élet kényelmeihez? Nos, sokan keresik a választ erre a kérdésre, és az alábbiakban igyekeztünk mindent összeszedni, amit kezdőként tudnod érdemes a zero waste életmódról!

A zero waste alapjait mutatom meg nektek

A hulladékmentes (zero waste) életmódról

A modern emberek számára elképzelhetetlennek tűnhet egy olyan életmód, amely semennyi, vagy csak nagyon kevés szemetet termel, elvégre legtöbb hétköznapi tevékenységünk során (akár a szabadidőnkben, akár a munkahelyünkön) valamilyen szemetet állítunk elő. Szerencsére rengeteget tehetsz annak érdekében, hogy jelentősen csökkentsd legalább a háztartásodban megtermelt hulladék mennyiségét.

Ez a hulladékmentes, vagyis a zero waste életmód célja. Persze a valódi hulladékmentességhez a modern élet összes kényelméről le kellene mondanunk, de már azzal is sokat segíthetsz a környezeteden és az egész bolygón, ha tudatosan igyekszel csökkenteni az otthonodat elhagyó szemét mennyiségét.

Hogyan vágj bele a hulladékmentes életmódba

hirdetes

Az akkora életmódváltásokhoz, mint a hulladékmentességre való átálláshoz egy jól kidolgozott tervre lesz szükséged. Ez nem olyasmi, amit az ember az egyik napról a másikra képes megtenni – ha túl drasztikus lépésekben haladsz, akkor fennáll a veszélye, hogy hamar apadni kezd a lelkesedésed. Íme néhány tipp, amelyekkel könnyebben átállhatsz a hulladékmentes életmódra.

Tervezz ésszerűen

Minden életmódváltást, így a zero waste-re való átállást is realisztikusan érdemes megközelíteni. Mint említettük, ez nem egy olyan lépés, amit egyetlen nap alatt tesz meg az ember, hiszen olyan szokásokról kell lemondani hozzá, amelyek évek, évtizedek során rögződtek az elménkben és teljesen normális dolgokként tekintünk rájuk.

hirdetes

Bele sem gondolunk a dolgokba, amikor a boltban műanyag szatyrokat vásárolunk tele – eszünkbe sem jut, hogy saját újrahasznosítható szatyrainkat is magunkkal vihetnénk (tisztelet persze a kivételnek). Olyan szokások ezek, amikért sokaknak nagyon keményen kell dolgozniuk, hogy változtassanak rajtuk.

Még ha egyszerű dolgokról is van szó, a szokás hatalma mindenkit a markában szorongat. Megint csak elismételnénk: ez nem megy egyik napról a másikra. Szóval türelem. Fogadd el, hogy egy időigényes folyamat áll előtted. Engedd be az új szokásokat és engedd el a régieket. Légy elszánt és türelmes – menni fog. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vízkapacitás (VK)

a talaj mennyiséggel jellemezhető víztartó képessége. A maximális v. (VKmax) az a... Tovább

szántás

ősi talajművelő eljárás; lazító, forgató, porhanyító, keverő és felszínalakító,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek