Kivágták a világ egyik leghíresebb fáját, ezt a 300 éves platánt – keresik az elkövetőket

hirdetes

Vandálok vágták ki Anglia leghíresebb fáját, a Hadrianus fali 300 éves platánt

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Vandálok vágták ki Anglia leghíresebb fáját, a Hadrianus falánál található, 300 éves híres platánfát. A fa olyannyira különleges volt, hogy 2016-ban az év fája díjat is megkapta, valamint az 1991-es Robin Hood: Tolvajok fejedelme című filmben is szerepelt. Nagyon sok helyi kirándulót, és távolról érkező turistát vonzott ez a csodaszép környezetben álló különleges fa a környékre. A rendőrség nyomoz az elkövetők után.

Kivágták Anglia leghíresebb fáját

Kivágták Anglia leghíresebb fáját

Amikor ilyet olvasok, kicsit vérzik a szívem. Az ilyen tetteket nem lehet visszacsinálni. A természet nem tud csak úgy egy újabb fát növeszteni, a hatalmas, csodaszép, terebélyes több száz éves fa helyére, amire évente több ezren jártak csodájára. Annyira különleges volt ez a fa, hogy nemcsak a helyiek jártak ide. Nem csoda, hogy sokak érdeklődését felkeltette, hiszen még a Robin Hood film jeleneteiben is szerepelt. A helyiek teljesen megdöbbentek a hír hallatán. A helyi kocsmában nem akarják elhinni, hogy ahogyan ők fogalmaztak „valamilyen eszetlen idióta” egy ilyen kincstől fosztotta meg őket. Ilyen nyilatkozatot is lehet olvasni a közösségi hálózatokon az ügyben:

„Szörnyű pillanat mindenkinek, aki Hadrianus falát járja. A Sycamore Gap fa eltűnt! Nem a vihar, hanem az abszolút ******* döntötte le!!

hirdetes
 

„Senkinek nem lehet olyan problémája azzal a bizonyos fával szemben, hogy éjszaka egy mérföldet sétáljon, hogy elmenjen és levágja, ez rosszindulat, de csak rosszindulatból lehet.”

Absolutely gutting morning on Hadrian's Wall. No more Sycamore Gap. pic.twitter.com/MWb49kZlaG

hirdetes

Ki vágta ki a fát?

Rendőrségi vizsgálat indult az Egyesült Királyság egyik legtöbbet fényképezett fájának, a Northumberland állambeli Hadrianus falánál található Sycamore Gap fa kivágása miatt, amelyet csütörtök reggel találtak kivágva. Úgy gondolják, hogy szándékosan vágták ki. A sétálók észrevették, hogy a fa egy része fehér festékkel volt megjelölve, ami arra utal, hogy valaki láncfűrésszel döntötte ki. Minden bizonnyal láncfűrésszel vágták le – és egy nagy. Úgy néz ki, mintha egy mozdulattal átvágták volna, ami azt jelenti, hogy a penge körülbelül két méter hosszú lehetett. A több száz évesre becsült platánfa korábban egy kis festői völgyben állt az észak-angliai Northumberland Nemzeti Parkban. A Northumberland Nemzeti Park hatósága közleményében azt írta, hogy „megerősítheti, hogy a Sycamore Gap híres fa egyik napról a másikra kidőlt, és jó okuk van szándékosságot feltételezni, mert a törés egyenes, ami nem viharra utal, ezért természetesen a hatósággal együtt működnek a nyomozásban.

A 444. legfrisebb adatai szerint egy tini fiú a tettes. A hatóság még nem nyilatkozott bővebben az ügyről. Elképzelni sem tudjuk, hogy egy tini fiú hogyan tudott elbánni egy közel sem apró termetű fával. Várjuk a részleteket! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyökérforgó

a termesztett növények különböző mélységre lehatoló gyökerei más-más rétegeket... Tovább

kanszállás

természetes szaporítás esetén a tenyészkanok elhelyezésére szolgáló épület. A kanokat... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások