Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

SzT
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Jó ötlet lehet környezetvédelmi szempontból a növénytermesztést és az állattenyésztést összevonni? Egyre több kutatás jut arra a következtetésre, hogy nagyon is. Ha a környezetbarát mezőgazdaság megteremtése a cél (márpedig ez egyre elengedhetetlenebb), akkor érdemes lehet elgondolkozni ezen a megoldáson...

 

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Az ipari mezőgazdaságban gyakori, hogy az állattartás és a növénytermesztés különválik, az állatok gyakran távol vannak a takarmányukat termő földektől. Ez azt is jelenti, hogy a növények távol nőnek azoktól a gazdag trágyáktól, amelyek potenciálisan segíthetnék a növekedésüket. Új kutatások szerint az állattenyésztés és a növénytermesztés összevonása növelheti a gazdaságok hatékonyságát és jövedelmezőségét.

A növénytermesztés és állattenyésztés összevonásáról szóló tanulmány következtetése

Egy tanulmány szerint, amely a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonását vizsgálta, az integrált gazdálkodás környezeti előnyökkel járhat, például csökkentheti a műtrágyák okozta környezetszennyező hatásokat, növelheti a talaj széntartalmát és csökkentheti a vízfelhasználást.

A legeltetés javítja a talaj minőségét azáltal, hogy növeli a talaj mikrobiális sűrűségét és szerves anyag tartalmát. Különösen előnyös lehet azoknak a gazdáknak, akik takarónövényeket használnak és forgatás nélküli módszereket alkalmaznak, mivel az állatok örömmel legelik a takarónövényeket és mindeközben trágyájukkal gazdagítják a talajt.

A növénytermesztés és állattenyésztés összevonásával kapcsolatos aggodalmak

Sok gazda tart a túlzott talajtömörödés problémájától, amikor először próbálják összevonni az állattenyésztést a növénytermesztéssel. Ennek megelőzésére hatékony megoldás lehet az irányított legeltetés és a vetésforgó alkalmazása a gazdálkodás során.

Az elmúlt években a gazdasági tényezők és a mezőgazdasági politika egyaránt a növénytermesztést és állattartást különválasztó rendszereket támogatták. A gazdák egyre inkább szakosodtak, és mechanikai eszközökre, növényvédő szerekre és műtrágyákra támaszkodtak a gyomok ellenőrzésére és a talaj termékenységének fenntartására. Ahogy ezeknek a bevitt anyagoknak az ára emelkedett, és a szakosodott rendszerekkel kapcsolatos problémák egyre nyilvánvalóbbá váltak, úgy tűnik, hogy sok termelőnek előnyére válhat, ha visszahozza az állatokat a gazdaságába. Nagyszüleink és azok ősei által felismert előnyök mellett a legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy az állattartás a számtalan előnnyel járhat.

A növénytermesztés és az állattenyésztés összevonásának előnyeit a következő oldalon tudod elolvasni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-12

Egyre forróbb nyarak és a klímaváltozás hatása a magyar mezőgazdaságra

A klímaváltozás Magyarországon egyre érezhetőbb hatásokkal jár. Az elmúlt években az extrém hőség és hőhullámok kihívás elé állítják a mezőgazdaságot is.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-07-04

Egy nyaralás Balatonfüreden és az agrármunkák összehangolása

Egy nyaralás Balatonfüreden az agráriumban dolgozók számára is különleges élmény. A város lehetővé teszi programjaival és környezetével, hogy fantasztikus napokat töltsenek el itt.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-19

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

Az Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka növényfajokat.

2024-03-21

Kezd kimenni a divatból: erre, és így használható a kútvíz a kertben

Magyarországon régen a kútvíz használata viszonylag gyakori volt. Azonban egyre inkább azt lehet érzékelni, hogy kezd kimenni a divatból. Vajon miért?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alkat (konstitúció)

olyan összetett tulajdonság, amely részben a külső test-a.-ot, részben a belső élettani... Tovább

cinkhiány

főként a választási kortól a 4—5 hónapos korú sertésekben fordul elő, és a bőr... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Tudomány