Az ország egész területére szállítják a hansági vöröshagymát

Az ország egész területére szállítják a hansági vöröshagymát

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A vöröshagyma jelenlegi felvásárlási ára megfelelő. A gazdák bizakodnak is, végre gazdaságosan tudnak termelni. A termésmennyiséget közepesre saccolják. Hazánkban és az Európai Unió többi országában is tavasz végére kifogytak a vöröshagymakészletek. A kereskedők emiatt várták már az áttelelő, azaz a tavaly vetett hagyma betakarítását.
Az ország egész területére szállítják a hansági vöröshagymát

A gazdák bizakodók: idén végre jó áron tudják értékesíteni terményüket. A Rábaközben a Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) szervezi a felvásárlást. Családi János, a TÉSZ-elnöke elmondta: jelenleg 70 forint körül mozog a kilónkénti felvásárlási ár. Bíznak benne, hogy ez az árszint megmarad.

– A felvásárlási ár már nem csökkenhet, mert csak így lehet gazdaságosan termelni – tudatta a szakember. – A tavaszi vetésű hagymát az időjárás megviselte. Több helyen jégverés volt, aztán aszály, majd sok csapadék jött. Ez a kultúra viszont kényes az egyenletes és folyamatos vízellátásra. Nagyon profi termelőnek kell lenni ahhoz, hogy ilyen körülmények között ezt biztosítani lehessen. Éppen emiatt közepes termésmennyiségre számíthatunk. A korai fajták betakarítását már most, augusztus elején megkezdik, a munka várhatóan szeptember közepéig tart.
A Hanság–Fertőmenti TÉSZ tagjai közül tizenketten, idén összesen 55 hektáron termelnek vöröshagymát. Családi János elmondta: koncentrálódik a termelés. Néhány évvel ezelőtt ugyanis ugyanekkora területet még húszan műveltek. A TÉSZ felvevőpiaca biztos.
– Az elmúlt hat évben kialakítottuk piacainkat. Az ország egyik legismertebb vöröshagyma-kereskedő cége lettünk – mondta el Családi János. – Legnagyobb vevőink a CBA, a Metro, de szállítunk a Reál üzleteibe is. A hansági hagyma ma már az ország egész területén megtalálható. A nagyok mellett persze kisebb kereskedők is vannak állandó partnereink között – jegyezte meg a Hanság–Fertőmenti TÉSZ elnöke.
Végleges TÉSZ
A Hanság–Fertőmenti Szövetkezet idén júliusban az agrártárcától megkapta a végleges elismerést. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben, az előzetes elismerés időszakában jól dolgoztak, megfeleltek az előírásoknak. A számukra megítélt támogatásokat megfelelően használták fel, elvégezték a vállalt beruházásokat. A fejlesztések az értékesítéssel, csomagolással voltak kapcsolatosak. A hanság–fertőmentiek például telephelyet alakítottak ki, csomagológépeket vásároltak és megerősítették piacaikat.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

csontlágyulás (oszteomalácia, osteomalacia)

kifejlett állatok kalcium- és foszforellátásának hiányából származó betegség; a csontok... Tovább

76/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezõgazdasági termelõk... Tovább

Tovább a lexikonra