Vízi siklók a kertünkben? Lehetséges! Ezeket kell tudni róluk! Ismerd meg te is a vízi siklók világát!

Vízi siklók a kertünkben? Lehetséges! Ezeket kell tudni róluk!

GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

kígyó

+Érdekességek a tengeri kígyóról!

1. A tengeri kígyóknak 69 faja van.
Míg a búvárok általában csak néhány tengeri kígyófajt látnak a víz alatt töltött idő alatt, valójában 69 azonosított faj létezik. Az egyszerűség kedvéért a tudósok ezeket a fajokat két kategóriába sorolják: valódi tengeri kígyók és tengeri kraitek. Az igazi tengeri kígyók szinte minden idejüket a tengerben töltik, míg a tengeri kraitek a szárazföld és a tenger között osztják meg idejüket.

2. Minden a farkáról szól.
Bár nem praktikus minden egyes kígyószerű lény DNS-ét elemezni, akivel találkozol, a tengeri kígyókat (szárazföldi rokonaiktól) könnyen felismerheted az evezőszerű farkuk alapján. Lapos farkuk segít a tengeri kígyóknak kecsesen haladni a vízben, de ezek a függelékek kissé ügyetlenebbé teszik őket a szárazföldön.

Profi tipp: Sokan összekeverik a tengeri kígyókat az angolnával. A legbiztosabb módja a kettő megkülönböztetésének, ha a hátúszó jelenlétére figyelünk. Az angolnáknak van egy gerincük vagy uszonyuk, amely végigfut a testükön, míg a tengeri kígyóknak nincs.

3. Az Atlanti-óceánban nincsenek tengeri kígyók.
A tengeri kígyók az Indiai- és a Csendes-óceán trópusi és szubtrópusi vizeiben élnek. Az Atlanti-óceánban és a Karib-tengerben nem fordulnak elő. A tengeri kígyók szintén nem találhatók meg a magas sótartalmú területeken, például a Vörös-tengerben.

4. A tengeri kígyók évmilliók óta léteznek.
Az első tengeri kígyók körülbelül hat-nyolcmillió évvel ezelőtt kezdtek kialakulni a délkelet-ázsiai Korall-háromszögben. A legtöbb faj azonban csak egy-három millió évvel ezelőtt fejlődött ki.

5. Ők az egyetlen hüllők, amelyek az óceánban szülnek.
A legtöbb valódi tengeri kígyó ovoviviparos, ami azt jelenti, hogy a nőstények a kígyó testében tárolt tojásokból élve szülnek. Ez azért van így, mert ezek a kígyók ritkán látogatnak a szárazföldre, és a tojásaik nem kelnek ki a víz alatt. Ezért a nőstények megtartják a tojásokat, és az óceánban úszva hozzák világra a majdnem teljesen kifejlett kígyókat. Bár ez a tengeri kígyók többségére igaz, valójában nem minden tengeri kígyó hoz világra élő kicsinyeket az óceánban. A tengeri kígyók egyik nemzetsége, amelyhez a gyakran megfigyelt sárga ajkú tengeri kígyó is tartozik, valójában tojóivarú, és a szárazföldre jön tojást rakni.

6. A tengeri kígyók nagyon sokáig képesek visszatartani a lélegzetüket.
A halakkal ellentétben a tengeri kígyóknak levegőre van szükségük. Minden fajnak rendszeresen vissza kell térnie a felszínre a túléléshez. Míg a legtöbb tengeri kígyó 30 percenként kerül a felszínre, hogy levegőt vegyen, egyes valódi tengeri kígyók akár nyolc órán át is a víz alatt maradhatnak. Ez azért van, mert ezek a kígyók a bőrükön keresztül képesek a szükséges oxigén akár 33%-át is felvenni. A szén-dioxid 90%-ától is ugyanígy tudnak megszabadulni.

7. A tengeri kígyók szomjan halhatnak.
A jól ismert, zűrzavaros mondás: "Víz, víz, mindenütt víz, és egy cseppet sem lehet inni", nem csak az emberre vonatkozik. A tengeri kígyókra is érvényes, hiszen ezeknek a hüllőkből álló tengerjáróknak a túléléshez még mindig friss vizet kell inniuk. Persze az egész napos tengeren töltött idő nem kedvez az édesvíz fogyasztásának. Egyes kígyófajok a szárazföld felé veszik az irányt, hogy vizet találjanak, míg mások megvárják, amíg az eső friss vizet juttat az óceán felszínére, amelyet aztán úszás közben meg tudnak inni.

8.  Különleges mirigyekkel rendelkeznek a sós víz eltávolítására.
Bár a tengeri kígyók nem isznak sós vizet, a zsákmány vadászatakor és elfogyasztásakor mégis sok sót fogyasztanak. A túlzott sófelvétel megakadályozására a kígyók speciális nyelv alatti mirigyeket fejlesztettek ki. Ezek a mirigyek a kígyók nyelve alatt helyezkednek el, és a véráramból a szájba nyomják ki a sót, vagyis a kígyó egyszerűen megpöccintheti a nyelvét, és kiűzi a nemkívánatos sót.

9. Mélyebbre tudnak merülni, mint a búvárok.
A tengeri kígyók akár 250 méteres (800 láb) mélységbe is lemerülhetnek zsákmány után kutatva. A legtöbb tengeri kígyó azonban inkább a sekély vízben, viszonylag közel a parthoz tartózkodik.

10. A tengeri kígyóknak nem kell aggódniuk a vízben való légzés miatt.
A legtöbb tengeri kígyónak olyan szelepszerű lebenyeket fejlesztettek ki, amelyeket víz alatt az orrlyukak fölé tudnak mozgatni. Ez megakadályozza, hogy sós vízben lélegezzenek. (Bárcsak a búvárok is így fejlődnének!)

11. A tengeri kígyók erősen mérgezőek.
Talán elgondolkoztál azon, hogy "Mérgesek-e a tengeri kígyók?". A válasz: igen, a tengeri kígyók erősen mérgezőek. Valójában sok tengeri kígyófajnak több mérge van, mint egy átlagos kobrának vagy csörgőkígyónak. 

A harapások azonban rendkívül ritkák. A tengeri kígyók meglepően szelídek, és általában csak akkor harapnak, ha veszélyben vagy veszélyben vannak. A világ legtöbb feljegyzett tengeri kígyóharapását halászok szenvedik el. Ezek többnyire akkor fordulnak elő, amikor a tengeri kígyókat ki kell szedniük a hálójukból, vagy véletlenül rájuk lépnek a vízben.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

buzgár

a töltések mentett oldalán megjelenő vízfeltörés. A buzgár alulról felfelé irányuló... Tovább

PR38A67 (X 0910 N)

Kukorica Cél: siló Leírás:Hímvirágzása korai-közepes, a kalászkapelyva nem, vagy nagyon... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok