Vigasztaló orbáncfű

Vigasztaló orbáncfű

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A téli hónapok sötétje- borultsága sokakat nyomaszt, erőt vesz rajtunk a levertség, állandósul a csüggedtségünk. Rendszeres séta a friss levegőn, a terített asztal örömei, baráti-családi beszélgetések oldhatják a rossz hangulatot. És az orbáncfűről se feledkezzünk meg!
Vigasztaló orbáncfű

 

Orbáncfű jótékony hatása

 

 

Németországban enyhe depresszió esetén előszeretettel írnak fel orbáncfűkészítményeket, amelyeknek antiviráns, fertőtlenítő hatása is jelentős, továbbá erősítik az immunrendszert, megelőzik a bélfekélyt. Az orbáncfű jótékony kedélyjavító hatását igazolják a legújabb tanulmányok is. A kutatások kiderítették, hogy a hatóanyagai vetekednek a közepesen súlyos depresszió kezelésében alkalmazott valódi gyógyszerekével.

Az egész nyáron át virágzó orbáncfű (Hypericum perforatum), noha a teacserje vagy a kámforolajfa rokona, teljesen közönséges mezei növénynek látszik. Levele fény felé fordítva magas olajtartalma miatt lyukacsosnak tűnik, innen ered népi elnevezése, a lyukaslevelűfű. Az orbáncfű seregnyi hatóanyagot tartalmaz, s a hipericin az ingerületátvivő szerotoninhoz hasonlóan hozzájárul a kedélyjavításhoz. Nemcsak keserű főzete, vagyis a teája fogyasztható, tinktúra formában is hatásos.
Az orbáncfű mérgező, ezért szigorúan be kell tartani a használati utasítást, csak orvos ajánlására fogyasszuk! Aki orbáncfűkúrát tart, nem napozhat, nem ihat alkoholt és kávét, nem fogyaszthat amfetamintartalmú gyógyszereket vagy drogokat. Terhes anyák nem folytathatnak ilyen kúrát, s nem ajánlják időseknek sem. Helyesen fogyasztva mellékhatásai nincsenek, de viszonylag hosszú időbe telik, amíg hat.

Hirdetés

 

Hirdetés


Egyszer volt...

 

 


Már az ókori görögök is a megfáradt lélek megtisztítójának tartották. A keresztények a növény levelének vörös nedvét Keresztelő Szent János vérével azonosították, és démonűzőként használták, mivel észrevették, hogy csökkenti a rosszkedvet és a depressziót.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

sárgaság (ikterusz, icterus)

az —>epefesték-forgalom zavara; az epefesték (bilirubin, biliverdin) fölhalmozódik a... Tovább

talajtan (pedológia)

a —>talajjal és annak >termékenységével foglalkozó tudomány. Az ált. t. a talajképző... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 108

Átlagos értékelés: 4.8