Vigasztaló orbáncfű

Vigasztaló orbáncfű

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A téli hónapok sötétje- borultsága sokakat nyomaszt, erőt vesz rajtunk a levertség, állandósul a csüggedtségünk. Rendszeres séta a friss levegőn, a terített asztal örömei, baráti-családi beszélgetések oldhatják a rossz hangulatot. És az orbáncfűről se feledkezzünk meg!

Vigasztaló orbáncfű

A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) – melyet lyukaslevelű orbáncfűnek vagy egyszerűen orbáncfűnek is neveznek – az orbáncfűfélék (Hypericaceae) családjába tartozó növényfaj, a Kárpát-medence gyakori őshonos növénye. Antidepresszáns, közérzetjavító, enyhe nyugtató, valamint álmatlanság elleni hatásai miatt a középkorban hatékony „ördögűzőnek” tartották. Antidepresszáns hatása tudományos kísérletekkel is igazolt. Pszichés és fizikai-egészségi állapotra való jótékony hatásai miatt gyógyhatású készítményként, recept nélkül kapható gyógyszerként mára világszerte több millióan szedik. Levelét saláták, likőrök ízesítére is használják. Korábban hívták úgy is, mint Szent János virága, vagy „Ashlasan Chalium-chille”

Orbáncfű jótékony hatása

Németországban enyhe depresszió esetén előszeretettel írnak fel orbáncfűkészítményeket, amelyeknek antiviráns, fertőtlenítő hatása is jelentős, továbbá erősítik az immunrendszert, megelőzik a bélfekélyt. Az orbáncfű jótékony kedélyjavító hatását igazolják a legújabb tanulmányok is. A kutatások kiderítették, hogy a hatóanyagai vetekednek a közepesen súlyos depresszió kezelésében alkalmazott valódi gyógyszerekével.

Az egész nyáron át virágzó orbáncfű (Hypericum perforatum), noha a teacserje vagy a kámforolajfa rokona, teljesen közönséges mezei növénynek látszik. Levele fény felé fordítva magas olajtartalma miatt lyukacsosnak tűnik, innen ered népi elnevezése, a lyukaslevelűfű. Az orbáncfű seregnyi hatóanyagot tartalmaz, s a hipericin az ingerületátvivő szerotoninhoz hasonlóan hozzájárul a kedélyjavításhoz.

Nemcsak keserű főzete, vagyis a teája fogyasztható, tinktúra formában is hatásos.
Az orbáncfű mérgező, ezért szigorúan be kell tartani a használati utasítást, csak orvos ajánlására fogyasszuk! Aki orbáncfűkúrát tart, nem napozhat, nem ihat alkoholt és kávét, nem fogyaszthat amfetamintartalmú gyógyszereket vagy drogokat. Terhes anyák nem folytathatnak ilyen kúrát, s nem ajánlják időseknek sem. Helyesen fogyasztva mellékhatásai nincsenek, de viszonylag hosszú időbe telik, amíg hat.

Egyszer volt...

Már az ókori görögök is a megfáradt lélek megtisztítójának tartották. A keresztények a növény levelének vörös nedvét Keresztelő Szent János vérével azonosították, és démonűzőként használták, mivel észrevették, hogy csökkenti a rosszkedvet és a depressziót.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Gyomaendrõdi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Gyomaendrõd Kossuth u. 45. 5500 Magyarország Tovább

Bonyhádi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Bonyhád Perczel u. 23. Magyarország Telefon: +36-451-555 Tovább

Tovább a lexikonra