Veszprém megye: Információk károsítókról 1., levéltetvek, gabnatábla, körtelevélbolha, védekezés, Polifág károsítók, mezei pocok, pillangós, gyümölcsös, Õszi káposztarepce, fénybogarak, keleti

Veszprém megye: Információk károsítókról 1.

ONTSZ
A levéltetvek betelepedése folyamatos a gabonatáblákba. Áprilisban nagy számú kolónia kialakulására számíthatunk. A körtelevélbolha rajzása elkezdõdött, fel kell készülni a védekezésre!

Veszprém megye: Információk károsítókról 1.
Polifág károsítók: A mezei pocok februári felszaporodása után most az egyedszám csökkenése tapasztalható. Pillangósokban nagyobb a létszámuk, mint ruderálián, ahol a megye több körzetében nem találtunk járatokat. A pillangósokban 1 lakott járatot számoltunk Devecser környékén. Más területeken is ez a szám jellemzõ. A gabonafélékben nem tapasztaltunk betelepedést, repcében helyenként elõfordul 1 – 2 lakott járat 100 m2-en (Tótvázsony). Gyümölcsösökben nincs számottevõ egyedszám, védekezni tavasszal nem kellett. Gabonafélék: A lisztharmat fertõzés az alsó levelekre jellemzõ és beszáradt telepek látszanak búzán, árpán egyaránt. A fertõzés fokozódása várható áprilisban a tavaszi melegedéssel. Az árpa levélfoltosságai közül a dreslérás levélfoltosság csak foltokban és csak a megye északi részére jellemzõ, gyenge –közepes fertõzöttséggel. A vörösrozsda tünetei nem fokozódtak, a Kisalföld területein gyenge a fertõzés, máshol mentesek a táblák. A tifulás vetésrothadás szokatlan tünetei jelentek meg árpában Nemesszalók környékén egy – két gabona monokultúrás területen. Itt kisebb nagyobb foltban kipusztultak a növények. Búzában vírusfertõzésre utaló tünetek látszanak a megye északi részén, a virológiai vizsgálat folyamatban van. A levéltetvek betelepedése folyamatos, áprilisban nagy számú kolónia kialakulására számíthatunk. A vetésfehérítõ bogár rajzás március végén kezdõdött, érési táplálkozásuk folyik. Õszi káposztarepce: A fénybogarak rajzása intenzívvé vált a virágzás kezdetén. A 10 hálócsapásonkénti egyedszám 40-50 közötti. Alma: A levélpirosító alma levéltetû elsõ tünetei jelentek meg ebben az idõszakban Csopakon. A primér lisztharmat tünetei kis számban látszanak a fejlõdõ leveleken. A vértetû kolóniái a kéregrepedésekben a gyengült állományokban látszanak. Körte: A körtelevélbolha rajzása március végén kezdõdött és ebben az évben is számíthatunk nagy számú fellépésére nagyüzemben és házikertekben egyaránt. A bimbólikasztó bogarak kártétele az elhanyagolt fákon nagy számban megtalálható (Csopak). Csonthéjasok: A keleti gyümölcsmoly rajzása április elején kezdõdött Veszprém környékén.

Forrás: ONTSZ

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


szállítók

a számvitel meghatározása szerint mindazok a jogi személyek, amelyeknek jogukban áll... Tovább

juvenilis hormon

az átalakulással fejl. rovarok nyelőcsövének két oldalán elhelyezkedő testekben (corpus... Tovább

Tovább a lexikonra