notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Veszprém megye: Információk károsítókról 1., levéltetvek, gabnatábla, körtelevélbolha, védekezés, Polifág károsítók, mezei pocok, pillangós, gyümölcsös, Õszi káposztarepce, fénybogarak, keleti

Hirdetés

Veszprém megye: Információk károsítókról 1.

ONTSZ
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A levéltetvek betelepedése folyamatos a gabonatáblákba. Áprilisban nagy számú kolónia kialakulására számíthatunk. A körtelevélbolha rajzása elkezdõdött, fel kell készülni a védekezésre!
Veszprém megye: Információk károsítókról 1.
Polifág károsítók:A mezei pocok februári felszaporodása után most az egyedszám csökkenése tapasztalható. Pillangósokban nagyobb a létszámuk, mint ruderálián, ahol a megye több körzetében nem találtunk járatokat. A pillangósokban 1 lakott járatot számoltunk Devecser környékén. Más területeken is ez a szám jellemzõ. A gabonafélékben nem tapasztaltunk betelepedést, repcében helyenként elõfordul 1 – 2 lakott járat 100 m2-en (Tótvázsony). Gyümölcsösökben nincs számottevõ egyedszám, védekezni tavasszal nem kellett.Gabonafélék:A lisztharmat fertõzés az alsó levelekre jellemzõ és beszáradt telepek látszanak búzán, árpán egyaránt. A fertõzés fokozódása várható áprilisban a tavaszi melegedéssel. Az árpa levélfoltosságai közül a dreslérás levélfoltosság csak foltokban és csak a megye északi részére jellemzõ, gyenge –közepes fertõzöttséggel. A vörösrozsda tünetei nem fokozódtak, a Kisalföld területein gyenge a fertõzés, máshol mentesek a táblák. A tifulás vetésrothadás szokatlan tünetei jelentek meg árpában Nemesszalók környékén egy – két gabona monokultúrás területen. Itt kisebb nagyobb foltban kipusztultak a növények.
Hirdetés
Búzában vírusfertõzésre utaló tünetek látszanak a megye északi részén, a virológiai vizsgálat folyamatban van.A levéltetvek betelepedése folyamatos, áprilisban nagy számú kolónia kialakulására számíthatunk. A vetésfehérítõ bogár rajzás március végén kezdõdött, érési táplálkozásuk folyik.Õszi káposztarepce:
Hirdetés
A fénybogarak rajzása intenzívvé vált a virágzás kezdetén. A 10 hálócsapásonkénti egyedszám 40-50 közötti.Alma:A levélpirosító alma levéltetû elsõ tünetei jelentek meg ebben az idõszakban Csopakon. A primér lisztharmat tünetei kis számban látszanak a fejlõdõ leveleken. A vértetû kolóniái a kéregrepedésekben a gyengült állományokban látszanak.Körte:A körtelevélbolha rajzása március végén kezdõdött és ebben az évben is számíthatunk nagy számú fellépésére nagyüzemben és házikertekben egyaránt. A bimbólikasztó bogarak kártétele az elhanyagolt fákon nagy számban megtalálható (Csopak).Csonthéjasok:A keleti gyümölcsmoly rajzása április elején kezdõdött Veszprém környékén.

Forrás: ONTSZ

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
518 494
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 056 652
Közösség

talajuntság

a termesztett növények fejl.-ét gátló tünetcsoport. Főleg ->monokultúra, esetleg egy-egy faj... Tovább

Rhizocta (HI 0272)

Cukorrépa Cél: rizoktónia és rizománia toleráns, valamint cerkospóra rezisztens ... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 112

Átlagos értékelés: 4.9