Az invazív növények terjedésének megállítása

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az invazív faj olyan nem őshonos növény (vagy állat), amely gazdasági károkat okoz a helyi ökoszisztémában és az őshonos fajokban. Az invazív növényvédelmi módszerek sok munkaerőt igényelnek, és költségesek is lehetnek. Mindenki megteheti a részét, hogy lassítsa vagy megállítsa ezeknek a káros növényeknek a terjedését. 

Invazív növények

Hogyan terjednek az invazív fajok? 


A legtöbb invazív faj véletlenszerűen terjed át új területekre, de sokakat szándékosan hoztak be más országokból. Amikor egyes fajok egyik területről a másikra terjednek, és az új helyen invazívnak számítanak.


Az invazív növények és állatok egyaránt új területekre kerülnek a ballasztvízben a hajókon, a tűzifában és a raklapokon, valamint a faiskolákban eladó növények formájában.


 Sok invazív növény azért számít problémának, mert a környezetbe kerülve gyorsan elterjednek, kiszorítva az őshonos fajokat. Például a Michigan-i vizes élőhelyeken a réti füzény egy problémás invazív növény. Gyorsan terjed sok mag termelésével és szétszórásával, valamint a gyökereken keresztül is, amelyekről könnyen nőnek teljesen új növények is.
Ezen a területen a réti füzény nehezen tud versenyezni az őshonos fajokkal, ugyanis magjai jóval kisebbek és életciklusa is rövidebb. 


Az invazív fajok terjedésének megelőzése 


Az invazív növények megölése nagy munka. Az emberi egészséghez hasonlóan a megelőzés a legjobb orvosság. Az otthoni kertészek számos dolgot tehetnek a terjedés megállítása és a későbbi kiterjedt invazív növényeltávolítás elkerülése érdekében.

  • Ismerjük meg növényeinket! A tudás hatalom. Tudjuk meg, mely növények invazívak és őshonosak a mi területünkön! 
  • Amikor új növényeket vásárolunk faiskolákból, csak őshonos vagy nem invazív, nem őshonos fajokat válasszunk! 
  • Tisztítsuk meg a felszereléseinket! Ha túrázni indulunk, tisztítsuk le a cipőnket, mielőtt elhagyjuk a területet, ugyanis könnyen magunkkal cipelhetjük az odavalósi növények magvait. Ugyanez igaz egyébként a horgászfelszerelésekre és az autók gumiabroncsaira is.
  • Ha megbolygatunk területeket az udvarunkon – például egy-egy fa kiásásával, vagy építkezéssel – azt mielőbb ültessük be (vissza) őshonos növényekkel, hogy ne hagyjunk teret az invazív fajoknak!
  • Cselekedjünk gyorsan! Ha invazív fajokkal találkozunk a kertünkben vagy az udvarunkon, érdemes azokat mielőbb eltávolítani, hiszen roppantmód gyorsan terjednek és a későbbiekben még nehezebb lesz tőlük megszabadulni. Az eltávolítás előtt érdemes azonban tájékozódnunk róla, hogy mely eltávolítási módszer a leghatékonyabb az adott növénnyel szemben.
     

Forrás: gardeningknowhow.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-03-05

Elfagyhatnak a kibújt tulipánok, ha fagy jön?

Sajnos kárt tehet a nárciszokban, jácintokban, tulipánokban a fagy, de vannak praktikák, amikkel könnyedén védekezhetsz ellene. Mutatjuk a kertész tippjeit!

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-04-16

Soha nem fogod elhinni, hogy mennyi uborkát lehet termeszteni ezzel a trükkel!

Fedezd fel az uborka termesztés trükkjeit, amellyel bőséges termést érhetsz el! Tanulj a vetéstől a kiültetésen át a gondozásig és a kártevők elleni védekezésig.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

olajretek (leveles olajretek, Raphanus sativus var. oleiferus L.):

igénytelen, egynyári, dudvás szárú, csak virágzás után fásodó növény. Hamvaszöld... Tovább

csíraalvás

egyes fajokra (kalászosok, napraforgó, kender stb.) jellemző tulajdonság; ezek magvai... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem növény Növényvédelem