Az invazív növények terjedésének megállítása

hirdetes

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az invazív faj olyan nem őshonos növény (vagy állat), amely gazdasági károkat okoz a helyi ökoszisztémában és az őshonos fajokban. Az invazív növényvédelmi módszerek sok munkaerőt igényelnek, és költségesek is lehetnek. Mindenki megteheti a részét, hogy lassítsa vagy megállítsa ezeknek a káros növényeknek a terjedését. 

Invazív növények

Hogyan terjednek az invazív fajok? 


A legtöbb invazív faj véletlenszerűen terjed át új területekre, de sokakat szándékosan hoztak be más országokból. Amikor egyes fajok egyik területről a másikra terjednek, és az új helyen invazívnak számítanak.


Az invazív növények és állatok egyaránt új területekre kerülnek a ballasztvízben a hajókon, a tűzifában és a raklapokon, valamint a faiskolákban eladó növények formájában.


 Sok invazív növény azért számít problémának, mert a környezetbe kerülve gyorsan elterjednek, kiszorítva az őshonos fajokat. Például a Michigan-i vizes élőhelyeken a réti füzény egy problémás invazív növény. Gyorsan terjed sok mag termelésével és szétszórásával, valamint a gyökereken keresztül is, amelyekről könnyen nőnek teljesen új növények is.

hirdetes
Ezen a területen a réti füzény nehezen tud versenyezni az őshonos fajokkal, ugyanis magjai jóval kisebbek és életciklusa is rövidebb. 


Az invazív fajok terjedésének megelőzése 


Az invazív növények megölése nagy munka. Az emberi egészséghez hasonlóan a megelőzés a legjobb orvosság. Az otthoni kertészek számos dolgot tehetnek a terjedés megállítása és a későbbi kiterjedt invazív növényeltávolítás elkerülése érdekében.

  • Ismerjük meg növényeinket! A tudás hatalom. Tudjuk meg, mely növények invazívak és őshonosak a mi területünkön! 
  • Amikor új növényeket vásárolunk faiskolákból, csak őshonos vagy nem invazív, nem őshonos fajokat válasszunk! 
  • Tisztítsuk meg a felszereléseinket! Ha túrázni indulunk, tisztítsuk le a cipőnket, mielőtt elhagyjuk a területet, ugyanis könnyen magunkkal cipelhetjük az odavalósi növények magvait. Ugyanez igaz egyébként a horgászfelszerelésekre és az autók gumiabroncsaira is.
  • hirdetes
  • Ha megbolygatunk területeket az udvarunkon – például egy-egy fa kiásásával, vagy építkezéssel – azt mielőbb ültessük be (vissza) őshonos növényekkel, hogy ne hagyjunk teret az invazív fajoknak!
  • Cselekedjünk gyorsan! Ha invazív fajokkal találkozunk a kertünkben vagy az udvarunkon, érdemes azokat mielőbb eltávolítani, hiszen roppantmód gyorsan terjednek és a későbbiekben még nehezebb lesz tőlük megszabadulni. Az eltávolítás előtt érdemes azonban tájékozódnunk róla, hogy mely eltávolítási módszer a leghatékonyabb az adott növénnyel szemben.
     

Forrás: gardeningknowhow.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-04-18

Nagyon veszélyes most fákat, bokrokat kivágni!- Erre figyelj oda!

A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások veszélyeire hívja fel a figyelmet az MME az MTI közleményében. Szerintünk is nagyon fontos ez a téma!

2023-06-09

Hogyan termesszünk szójababot, és milyen előnyei vannak ennek a magas protein tartalmú hüvelyesnek

A szójabab termesztése egyre népszerűbbé válik, mivel sokan felismerik annak egészségügyi előnyeit és a fenntartható gazdálkodásban betöltött szerepét.

2023-05-30

5 kerti tevékenység, amit a gyerekre bízhatsz, és mindketten jól jártok vele

Tanítsd meg a gyerekednek a kertészkedés egy-két trükkjét, ő is élvezni fogja, hogy csinálhat valamit a nyári szünetben, és neked is több időd jut pihenni!

2023-04-21

5+1 tipp, hogy szebbek, jobbak legyen a dáliáid

A dália csodaszép! Hoztunk is 5+1 tippet, hogy a lehető legtöbbet hozd ki ezekből a csodás virágokból, mutatjuk, hogyan tudod csodássá varázsolni a dáliát!

2023-05-27

9 házi készítésű növényvédőszer a virágoskerthez

A házi készítésű növényvédőszerek nem csak környezettudatosak és természetesek, de az egészségesedre sincsenek káros hatással, nem úgy, mint sok bolti változatuk.

2023-04-24

Mit ültessek májusban? 6 zöldség, amit mindenképpen el kell ültetned májusban!

Mit ültess májusban? Milyen zöldségeket kell májusban ültetni? Uborka, paradicsom, hagyma, és a lista itt még nem ért véget, mutatjuk a teljes listát!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2007. (...) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló... Tovább

Ráckevei Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Ráckeve Szent István tér 3/3., 2301. Pf. 51. 2300... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem növény Növényvédelem