Az invazív növények terjedésének megállítása

hirdetes

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

SFV

Az invazív faj olyan nem őshonos növény (vagy állat), amely gazdasági károkat okoz a helyi ökoszisztémában és az őshonos fajokban. Az invazív növényvédelmi módszerek sok munkaerőt igényelnek, és költségesek is lehetnek. Mindenki megteheti a részét, hogy lassítsa vagy megállítsa ezeknek a káros növényeknek a terjedését. 

Invazív növények

Hogyan terjednek az invazív fajok? 


A legtöbb invazív faj véletlenszerűen terjed át új területekre, de sokakat szándékosan hoztak be más országokból. Amikor egyes fajok egyik területről a másikra terjednek, és az új helyen invazívnak számítanak.


Az invazív növények és állatok egyaránt új területekre kerülnek a ballasztvízben a hajókon, a tűzifában és a raklapokon, valamint a faiskolákban eladó növények formájában.


 Sok invazív növény azért számít problémának, mert a környezetbe kerülve gyorsan elterjednek, kiszorítva az őshonos fajokat. Például a Michigan-i vizes élőhelyeken a réti füzény egy problémás invazív növény. Gyorsan terjed sok mag termelésével és szétszórásával, valamint a gyökereken keresztül is, amelyekről könnyen nőnek teljesen új növények is.

hirdetes
Ezen a területen a réti füzény nehezen tud versenyezni az őshonos fajokkal, ugyanis magjai jóval kisebbek és életciklusa is rövidebb. 


Az invazív fajok terjedésének megelőzése 


Az invazív növények megölése nagy munka. Az emberi egészséghez hasonlóan a megelőzés a legjobb orvosság. Az otthoni kertészek számos dolgot tehetnek a terjedés megállítása és a későbbi kiterjedt invazív növényeltávolítás elkerülése érdekében.

  • Ismerjük meg növényeinket! A tudás hatalom. Tudjuk meg, mely növények invazívak és őshonosak a mi területünkön! 
  • Amikor új növényeket vásárolunk faiskolákból, csak őshonos vagy nem invazív, nem őshonos fajokat válasszunk! 
  • Tisztítsuk meg a felszereléseinket! Ha túrázni indulunk, tisztítsuk le a cipőnket, mielőtt elhagyjuk a területet, ugyanis könnyen magunkkal cipelhetjük az odavalósi növények magvait. Ugyanez igaz egyébként a horgászfelszerelésekre és az autók gumiabroncsaira is.
  • hirdetes
  • Ha megbolygatunk területeket az udvarunkon – például egy-egy fa kiásásával, vagy építkezéssel – azt mielőbb ültessük be (vissza) őshonos növényekkel, hogy ne hagyjunk teret az invazív fajoknak!
  • Cselekedjünk gyorsan! Ha invazív fajokkal találkozunk a kertünkben vagy az udvarunkon, érdemes azokat mielőbb eltávolítani, hiszen roppantmód gyorsan terjednek és a későbbiekben még nehezebb lesz tőlük megszabadulni. Az eltávolítás előtt érdemes azonban tájékozódnunk róla, hogy mely eltávolítási módszer a leghatékonyabb az adott növénnyel szemben.
     

Forrás: gardeningknowhow.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-09-05

Levéltakarítás egyszerűen: 4 tipp az őszi levelek komposztálásához

Ahelyett, hogy az őszi leveleket egy szemeteszsákba raknátok, inkább használjátok komposztnak! Itt van 4 tipp a levelek egyszerű és gyors komposztálásához!

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-09-28

A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása az egészségre

Sokan alábecsülik az egyik legnagyobb kincsét a világnak: a diónak rengeteg olyan egészségügyi előnye van, amit tudományosan is bizonyítottak. Nézzük!

2022-09-15

Ezek a legjobb tojáshelyettesítők

Nem eshetsz tojást, vagy egyszerűen csak nincsen otthon, de sütnél valami finom süteményt? Mutatjuk, mikkel lehet helyettesíteni a tojást a süteményekben.

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

További cikkek ebben a témában


kelés

a mag életfolyamatának megindulása a talajban, amikor a hajtás a felszín fölé emelkedik.... Tovább

ketózis

kérődzők anyagforgalmi betegsége: a szénhidrát- és zsíranyagcsere zavarai (fokozott és... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem növény Növényvédelem