Csak tévhit, hogy a növényeink levelei megégnek a napon való öntözéstől

hirdetes

Valóban levélégést okoz-e ha a napon öntözzük növényeinket?

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A kertészkedésben általános szabály, hogy a nap legnaposabb és legmelegebb részében kerüljük a növények öntözését. Érthető, hogy még a tapasztalt kertészek is elgondolkodhatnak azon, vajon rossz-e a növények napon történő öntözése? 

Levél perzselődés

Kiderült, hogy az az elképzelés, hogy a déli öntözés levelek megperzselését okozhatja, csak mítosz. 


Mi az a levélperzselődés? 


A levélperzselődés fiziológiás állapot, amely rossz környezeti feltételekből ered. Nem fertőző betegség, pontosan úgy néz ki, mint a levélszövet égett, barna és elhalt területei.


Megéghet-e a napos időben öntözött fű? 


Ez egy rendkívül elterjedt mítosz. Azonban nincs bizonyíték arra, hogy a levél felületén lévő víz a nap sugarai, vagy a hő hatására megégetnék vagy megperzselnék a leveleket. 


Mégis van, hogy az emberek összefüggést vesznek észre, de ez vagy véletlen, vagy közvetett. A levélperzselődés kiváltó oka a levelek nem megfelelő nedvességtartalma. Ennek oka lehet egy sor rossz körülmény, különösen azok, amelyek csökkentik a gyökérműködést, ami korlátozza a vízfelvételt. Lehet ez például sótöbblet, amely műtrágyákból származik, vagy a magas hőmérséklet, ami talajtömörödést okoz, vagy akár a talaj nem megfelelő káliumtartalma.

hirdetes


Ha olyankor öntözzük növényeinket napközben, amikor ezek a körülményke már fennállnak, az ilyenkor jelentkező károkat könnyedén tulajdoníthatjuk a napsütésnek. Ez a feltételezésünk azonban téves, mert a nedves leveleken keletkező „perzselődéseket” nem a napfény okozza, hanem a fentebb említett kiváltó okok.


Öntözhetjük-e délután a növényeinket?


A növényeket a kánikulában öntözni nem ideális, de nem azért, mert a víz és a nap együtt perzseli a leveleket. A fő oka annak, hogy ne öntözzünk, amikor magasan delel a nap és a hőmérséklet emelkedik, a párolgás. A nap hője a növényekre felvitt víz jelentős részét elpárologtatja, ezért nem lesz hatékony az öntözés.

hirdetes


Gyakran látjuk a növények hervadását a meleg, napsütéses időben a nap közepén, és ezért elkerüljük az öntözést, hogy megakadályozzuk a levélperzselést. Ha azonban a lombozaton a károsodás jelei mutatkoznak, az öntözés késleltetése csak ront a helyzeten. Ha a növényeink stresszesek, a napszaktól függetlenül azonnal öntözzük meg őket!
      

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

95/2008. (VII. 25.) FVM rendelet

Az egyes állatbetegségek és zoonózisok felszámolására, ellenõrzésére és megfigyelésére... Tovább

utónövény

bizonyos —>előveteményt térben és időben követő növény. Az okszerű... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet növény Növénytermesztés Növényvédelem