Csak tévhit, hogy a növényeink levelei megégnek a napon való öntözéstől

hirdetes

Valóban levélégést okoz-e ha a napon öntözzük növényeinket?

SFV

A kertészkedésben általános szabály, hogy a nap legnaposabb és legmelegebb részében kerüljük a növények öntözését. Érthető, hogy még a tapasztalt kertészek is elgondolkodhatnak azon, vajon rossz-e a növények napon történő öntözése? 

Levél perzselődés

Kiderült, hogy az az elképzelés, hogy a déli öntözés levelek megperzselését okozhatja, csak mítosz. 


Mi az a levélperzselődés? 


A levélperzselődés fiziológiás állapot, amely rossz környezeti feltételekből ered. Nem fertőző betegség, pontosan úgy néz ki, mint a levélszövet égett, barna és elhalt területei.


Megéghet-e a napos időben öntözött fű? 


Ez egy rendkívül elterjedt mítosz. Azonban nincs bizonyíték arra, hogy a levél felületén lévő víz a nap sugarai, vagy a hő hatására megégetnék vagy megperzselnék a leveleket. 


Mégis van, hogy az emberek összefüggést vesznek észre, de ez vagy véletlen, vagy közvetett. A levélperzselődés kiváltó oka a levelek nem megfelelő nedvességtartalma. Ennek oka lehet egy sor rossz körülmény, különösen azok, amelyek csökkentik a gyökérműködést, ami korlátozza a vízfelvételt. Lehet ez például sótöbblet, amely műtrágyákból származik, vagy a magas hőmérséklet, ami talajtömörödést okoz, vagy akár a talaj nem megfelelő káliumtartalma.

hirdetes


Ha olyankor öntözzük növényeinket napközben, amikor ezek a körülményke már fennállnak, az ilyenkor jelentkező károkat könnyedén tulajdoníthatjuk a napsütésnek. Ez a feltételezésünk azonban téves, mert a nedves leveleken keletkező „perzselődéseket” nem a napfény okozza, hanem a fentebb említett kiváltó okok.


Öntözhetjük-e délután a növényeinket?


A növényeket a kánikulában öntözni nem ideális, de nem azért, mert a víz és a nap együtt perzseli a leveleket. A fő oka annak, hogy ne öntözzünk, amikor magasan delel a nap és a hőmérséklet emelkedik, a párolgás. A nap hője a növényekre felvitt víz jelentős részét elpárologtatja, ezért nem lesz hatékony az öntözés.

hirdetes


Gyakran látjuk a növények hervadását a meleg, napsütéses időben a nap közepén, és ezért elkerüljük az öntözést, hogy megakadályozzuk a levélperzselést. Ha azonban a lombozaton a károsodás jelei mutatkoznak, az öntözés késleltetése csak ront a helyzeten. Ha a növényeink stresszesek, a napszaktól függetlenül azonnal öntözzük meg őket!
      

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Kerti feladatokból még decemberben sincsen hiány, hiszen, nem ez a leghidegebb és fagyosabb téli hónapunk, a cikkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-11-24

Téli lógó kaspó kosár ötletek – 6 szép módja annak, hogy megmutasd a téli virágzást

Meríts ihletet ezekből a téli függőkosár-ötletekből, hogy színt és érdekességet vihess be kertedbe a hidegebb hónapok alatt is. Függő kosár ültetési tippek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biolevek

a szintetikus vegyszerek helyettesítésére a ->biokertészetbm használatos oldatok. Hatásuk... Tovább

betegség

normális körülmények között az élőlények környezetükkel összhangban élnek; b. akkor... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet növény Növénytermesztés Növényvédelem