Csak tévhit, hogy a növényeink levelei megégnek a napon való öntözéstől

Valóban levélégést okoz-e ha a napon öntözzük növényeinket?

SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A kertészkedésben általános szabály, hogy a nap legnaposabb és legmelegebb részében kerüljük a növények öntözését. Érthető, hogy még a tapasztalt kertészek is elgondolkodhatnak azon, vajon rossz-e a növények napon történő öntözése? 

Levél perzselődés

Kiderült, hogy az az elképzelés, hogy a déli öntözés levelek megperzselését okozhatja, csak mítosz. 


Mi az a levélperzselődés? 


A levélperzselődés fiziológiás állapot, amely rossz környezeti feltételekből ered. Nem fertőző betegség, pontosan úgy néz ki, mint a levélszövet égett, barna és elhalt területei.


Megéghet-e a napos időben öntözött fű? 


Ez egy rendkívül elterjedt mítosz. Azonban nincs bizonyíték arra, hogy a levél felületén lévő víz a nap sugarai, vagy a hő hatására megégetnék vagy megperzselnék a leveleket. 


Mégis van, hogy az emberek összefüggést vesznek észre, de ez vagy véletlen, vagy közvetett. A levélperzselődés kiváltó oka a levelek nem megfelelő nedvességtartalma. Ennek oka lehet egy sor rossz körülmény, különösen azok, amelyek csökkentik a gyökérműködést, ami korlátozza a vízfelvételt. Lehet ez például sótöbblet, amely műtrágyákból származik, vagy a magas hőmérséklet, ami talajtömörödést okoz, vagy akár a talaj nem megfelelő káliumtartalma.


Ha olyankor öntözzük növényeinket napközben, amikor ezek a körülményke már fennállnak, az ilyenkor jelentkező károkat könnyedén tulajdoníthatjuk a napsütésnek. Ez a feltételezésünk azonban téves, mert a nedves leveleken keletkező „perzselődéseket” nem a napfény okozza, hanem a fentebb említett kiváltó okok.


Öntözhetjük-e délután a növényeinket?


A növényeket a kánikulában öntözni nem ideális, de nem azért, mert a víz és a nap együtt perzseli a leveleket. A fő oka annak, hogy ne öntözzünk, amikor magasan delel a nap és a hőmérséklet emelkedik, a párolgás. A nap hője a növényekre felvitt víz jelentős részét elpárologtatja, ezért nem lesz hatékony az öntözés.


Gyakran látjuk a növények hervadását a meleg, napsütéses időben a nap közepén, és ezért elkerüljük az öntözést, hogy megakadályozzuk a levélperzselést. Ha azonban a lombozaton a károsodás jelei mutatkoznak, az öntözés késleltetése csak ront a helyzeten. Ha a növényeink stresszesek, a napszaktól függetlenül azonnal öntözzük meg őket!
      

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ragadozók (Carnivora)

az —>emlősök osztályába tartozó rend. Alakjuk, testnagyságuk változó. Fogazatuk... Tovább

immúnis talaj

olyan talaj, amelyben a filoxéra (szőlő-gyökértetű) nem képes megélni. Többnyire olyan... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet növény Növénytermesztés Növényvédelem