Gazdasági hírek, növénytermesztés, állattenyésztés: 2012-ben is Vesd Bele Magad! program

hirdetes

Vesd Bele Magad! program

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Budapest, 2011. november 21., hétfő (MTI) - Folytatja kisiskolásoknak szóló programját a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA), a Vesd Bele Magad! gazdálkodást bemutató kezdeményezés 2011-es sikeres lezárása után jövőre is folytatódik.
2012-ben is folytatódik a Vesd Bele Magad! gazdálkodásra nevelő program
 Az AGRYA 2011-ben indította el a Vesd Bele Magad! elnevezésű programot, amelyen keresztül több mint 2000 kisiskolás kapott vetőmagcsomagot, hogy ezeket elvessék az otthoni konyhakertekben. A gyerekek a szakemberek utasításait követve gondozhatták a terményeket, amelyek később családi fogyasztásra alkalmasak lettek - fogalmazott a kezdeményezésről a szövetség közleménye.
    A kiválasztott növények (zöldborsó, retek, tök, sárgarépa) a gyerekek számára is könnyen nevelhetők, nem kényesek és kevésbé igényelnek növényvédelmi ismereteket - vélik a szakemberek.
    A vetőmagosztással a diákok figyelmét arra akarták felhívni, hogy a friss élelmiszerek, zöldségek nagy anyagi befektetés nélküli is előállíthatók, valamint ízük és felhasználhatóságuk nagyban eltér a boltitól.
    A program nem szelektált a szociális különbözőségek alapján, hiszen a kezdeményezés célja a szemléletformálás, a helyben előállított friss magyar termékek fogyasztásának ösztönzése, a fizikai munka élményének és becsületének megmutatása, a gazdák és a mezőgazdaság szerepének és felelősségének bemutatása volt.
    "Minden részt vevő gyermek és annak családja is a programon keresztül gazdálkodóvá vált, és átélhette a termelés, az élelmiszer-előállítás csodáját és felelősségét. A résztvevők életkoruk miatt segítségre szorultak, így a tapasztalatok alapján közös családi programmá vált a kertészkedés" - állítják a szervezők.
    A szakemberek a növényekhez kapcsolódó fontos szakmai információkkal a program weboldalán segítették a fiatal gazdák munkáját, és ugyanitt lehetőségük nyílt kérdezni is.
    Teljes mértékben adományokból valósult meg a program: a kiosztott vetőmagok árát külső támogatók és gazdák adták össze, a programhoz kapcsolódó feladatokat pedig önkéntesek végezték.
    Az idei sikereken felbuzdulva az alapítvány 2012-ben is megszervezné az akciót, amelyet szintén felajánlásokból tervez finanszírozni. Várják azoknak a magánszemélyeknek, cégeknek, szervezeteknek a felajánlásait, akiknek fontos, hogy a felnövekvő generáció megismerkedjen az egészséges élelmiszer-előállítással, vagy megtanulja becsülni a fizikai munkát.
    További információkat az adományozás lehetőségéről a www.vesdbelemagad.hu/adomanygyujtes-2012 oldalon tesz közzé a szervezet.
hirdetes

Forrás: www.mti.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

feromonok

Az állatok egymás közötti jelzésváltására (biokommunikáció) szolgáló, jellegzetes... Tovább

fentin-hidroxid és fentin-acetát hatóanyagú gombaölő szerek

hatóanyagukban szerves kötésben ónt tartalmaznak. Bár a nehézfémek növényvédelmi célra... Tovább

Tovább a lexikonra