Vegeta készítése saját kezűleg

Tartósítószer nélkül készítünk házi vegetát!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Hagyjuk a boltban kapható fűszerkeveréket, készítsünk inkább saját kezűleg! Mostani cikkemben megmutatom, hogyan készül a házi vegeta, tartósítószer nélkül! 


Készítsünk vegetát saját kezűleg

A házi vegeta előnyei

Először is kezdjük azzal, hogy amit te magad készítesz, az mindig, minden esetben egészségesebb lesz, mint amit a boltban kapsz. Ha elolvasod azon termékek csomagolását, amit eddig használtál, akkor biztosan észre fogod venni azt az anyagot is, amit úgy neveznek, hogy nátrium-glutamát. Ez az az anyag, ami megosztja az embereket, több helyen is lehetett már hallani arról, hogy ez lényegében nem más, mint egy idegméreg, viszont sokan mondják azt is, hogy nincsen vele semmi baj. Mindegy, melyik az igaz, jobb, ha kerüljük! 

A saját kézzel elkészített vegeta nem tartalmaz semmit, csak és kizárólag természetes alapanyagokat, amiket jó esetben a kertünkben termelünk meg. Az elkészítése lehet, hogy körülményesnek tűnik, de higgyétek el, hogy nem az, még szórakozásnak is nagyon szuper, nézzük is! 

Hozzávalók: két kilogramm sárgarépa, két kilogramm petrezselyemgyökér, zöldjével együtt, egy kilogramm zellergumó, szárral együtt, fél kilogramm vöröshagyma, fél kilogramm karalábé, egy fej fokhagyma, nagyjából fél kilogramm só. 

Először is mindent tisztítsunk meg jó alaposan, majd kezdjük el a darabolást! Ehhez lehet sok mindent használni, megteszi a húsdaráló is, a zöldségaprító, de ha sok időd van és precízen tudsz bánni vele, akkor a kés is. A legegyszerűbb egyébként a robotgép, belemehet minden egyszerre, és pillanatok alatt elkészülsz vele. Ha meg van, akkor nincs más dolgod, mint megszórni a sóval, és jó alaposan megkeverni az egészet, hogy mindenhova kerüljön a sóból.

Ezután hagyjuk állni nagyjából fél órát, közben keverjük meg néha-néha és figyeljük, hogy van-e lé alatta. Ha már bőségesen van, akkor jöhetnek az előre megtisztított üvegek. Töltsük bele az üvegekbe, nyomkodjuk meg, hogy ne maradjon levegőbuborék, majd jó erősen zárjuk le. Mehetnek az üvegek a hűvösre, a kamra a legtökéletesebb hely számukra, ha elég alacsony a hőmérséklete. Fontos, hogy ideális körülmények között (napfénytől védett, hűvös hely) akár 12 napig is eltartható, sok sikert kívánok mindenkinek hozzá, érdemes kipróbálnotok! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Gombaölo Artea

A széles hatásspektrumú fungicid kombináció kalászosokban.Hatóanyag: 250 g/l propikonazol +... Tovább

deres búzafű (Agropyron intermedium [Host.] P.

a —>pázsitfüvek család tagja. Rostos, durva szálú, magasra növő szálfű... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek