notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A marhahús szerepe az egészséges táplálkozásban. A magyar tarka fajta jelentősége Magyarországon.

Hirdetés

Vas megye nagyhatalom magyar tarkában

Agroline

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Marhahúsból készült hatfogásos vacsorára hívták meg V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkárt péntek este a szombathelyi Omlett étterembe, amelyre az egészséges táplálkozás jegyében állattenyésztők, tudósok, "civil" érdeklődők (fogyasztók) jöttek el, hogy az összefogás a továbblépés lehetőségeiről beszélgessenek.
Vas megye nagyhatalom magyar tarkában
A vacsorát Rácz Károly, a Magyar Tarkatenyésztők Egyesülete elnöke rendezte. Bevezetőjében kiemelte: azt szeretné, ha főleg nem külföldön, hanem Magyarországon fogyasztanák a magyar tarkát, amelynek Vas megyei tájfajtája is van. Annak, hogy vissza szeretnék szerezni a magyar piacot, nem csak üzleti oka van, hanem az is, hogy egyre többen érdeklődnek az egészséges táplálkozás iránt. Ennek része, hogy az ember - genetikailag - azokkal a növényekkel és állatokkal tud harmóniában lenni, a fogyasztás szintjén is, amelyek a közvetlen környezetében nevelkednek.

Vas megye nagyhatalom magyar tarkában. A hazai 27-28 ezer magyar tarka tehénből 6000 itt van Vas megyében. Magyar tarka állományok vannak: Nyőgérben, Egyházasrádócon, Vasváron, Pácsonyban, Sokrifaludon, az őrségben, Jákon, Perenyében, Szombathelyen, Vasasszonyfán, Egyházashetyén.

A magyar tarkát kiszorították a magyar piacról, ám 2005 óta az egyesület határozott célja, hogy ez a hús és tej, tejtermék újra teret nyerjen itthon. Kámonban találtak partnert az értékesítéshez, az Omlett étteremhez húsbolt is kapcsolódik. Dr. Tóth Csaba háziorvos, a másfél hónappal ezelőtt megalakult Táplálkozástudományi Egyesület elnöke megerősítette: száz évvel ezelőtt a marhahúsfogyasztásunk 10 kg/év volt, most alig 4 kg/év. A hús alapú helyett szénhidrát alapú lett a magyarok táplálkozása, ez sok betegséget okoz. Ellenőrzik az emberek halfogyasztását, de a marhafogyasztását nem. Pedig a marhahús tartalmazza azokat az Omega3 zsírsavakat, amikre szükségünk van, ráadásul több van a marhahúsban, mint a halakban. Az eltorzult táplálkozási rendszerünk hátterében sok téves információ áll, és az is, hogy átalakult a mezőgazdaság, gabonát termelünk mindenhol, a legelők eltűntek. A húsfogyasztás lecsökkent, a szénhidrátbevitelünk az égbe szökött.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, a vacsorán Krúdyt, Latinovitsot és a magyar filmtörténet egyik legemlékezetesebb gasztronómiai élményét idézte, amely azután kezdődik, hogy a pincér megkérdezi: "Behozhatom a velős csontot?" Majd kifejtette: "Hihetetlen lehetőségek vannak a magyar élelmiszerben, vissza kellene szerezni a magyar piacot, a hazai fogyasztókat. Szívesen fogadjuk a világ gasztronómiai érdekességeit, a brazil kávét, a görög narancsot, de a legjobb paradicsom és paprika mégiscsak itt terem. Itt lehet a legjobb gyümölcsöt leszedni a fáról. Örülök, hogy a magyar tarkát helyezik középpontba, mert gazdaságosan tartható. Kell, hogy a magyar agrárium az állattartás felé menjen, ezzel tudjuk fenntartani a vidéket. Kell, hogy a termelés karbantartója is legyen az élővilágnak. Mindez közhaszon, támogatásokat, forrásokat biztosítunk ehhez. Ma olyan iparszerű, nagyüzemi mezőgazdaság van túlsúlyban Magyarországon, amely nem teljesíti az elvárásokat. A kormány a kis és közepes gazdálkodás támogatásának irányába mozdul, köztük akarja elosztani a forrásokat. Azt is szeretnénk, hogy a magyar termék helyben jusson el a fogyasztóhoz. Ez az egészség szempontjából is fontos, ráadásul a legolcsóbb megoldás. Mivel kevés a vágóhíd, szeretnénk, hogy kis élelmiszer-feldolgozók is létrejöhessenek."

V. Németh Zsolt arról is beszélt, hogy a kistermelői rendelet révén lehetséges a tej, tojás, füstölt kolbász, lekvár, sajt közvetlen értékesítés 40 kilométeren belül. A vendégasztal lehetőségei kibővültek, újra lehet disznót vágni háznál. A kormány szeretné, ha a helyi termékeket a közétkeztetésbe is be lehetne vinni.
Hirdetés

VasNépe/AgroLine

AgroLine
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
487 910
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
487 910
Közösség

66/2007. (VII. 26.) FVM rendelet

a 2007. évben tavaszi fagykárt szenvedett mezõgazdasági termelõk hitelhez jutási... Tovább

lucerna (Medicago)

a pillangósok családjához tartozó nemzetség. Hatvan-egynéhány tagja közül nálunk mintegy... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 228

Átlagos értékelés: 5.0