Vályogkemence építésése házilag

hirdetes

Pizza- és kenyérsütésre alkalmas vályogkemence olcsón, házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Építsünk vályogkemencét

A vályog kupola szigetelése és vakolása

Még egy módja a vályogkemence készítésére

Szükséges felszerelés:

kemenceépítéshez való agyag (agyagos talaj is jó, amennyiben ilyen helyen éltek),

 • homok,
 • kavics,
 • víz,
 • törött boros üvegek,
 • szép, bontott téglák,
 • szalma,
 • fa az ajtóhoz,
 • sörösdoboz a kéményhez,
 • újságpapír

A vályogkemence alapanyaga egy agyag és homok keverék, mely így a két anyag jó tulajdonságait egyesíti: az agyag összetartja a keveréket, mivel jó a hőtartó képessége, de sajnos hőre könnyen megreped. A nedves homok szárazon szétesik darabjaira, viszont jól tágul a hőre, jó hőtartó és az agyaggal keverve biztosítja, hogy ne repedjen meg az agyag. Ha a kertünkben agyagos a talaj, akkor lehet kísérletezni vele (akkor is kísérletezhetünk, ha vásárolunk agyagot).

Készítsünk agyag-homok-kavics-víz keverékeket: 

 • 1 rész agyag 1 rész homok
 • 1 rész agyag 2 rész homok
 • 1 rész agyag 3 rész homok

A fent említetteken kívül szabályozott kavicsot és vizet kell hozzáadni.

Ezekből golyókat formálnak, és egy napig hagyják száradni, mielőtt összetörnék őket.

Ha a golyó teljesen laposan landol a földön, akkor nincs elég homok a kombinációban, vagy még nedves; adjunk hozzá homokot, vagy dobáljuk még egy kicsit egyik kezünkből a másikba, hogy a víz egy része távozzon.

hirdetes

Ha a labda törik, az azt jelenti, hogy nincs elég agyag a keverékben, vagy túl száraz, ezért adj hozzá egy kis agyagot vagy vizet.

Ha a golyó kissé laposabb lett (legfeljebb 1-2 cm-es deformáció), de nem repedt vagy túlságosan lapos, az kiváló; ne feledjük, hogy ebből a keverékből sok kell majd a kemencébe.

Készítsünk 1-2 darab 3-as típusú golyót, és hagyjuk egy hétig száradni, ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a golyó összetétele tökéletes. Ezután olyan keménynek kell lennie, mint a kő; ha porszerű és törékeny, akkor valami nincs egészen rendben. Készítsen egy nagy adagot a megfelelő golyóméretű keverékből. A keveréshez alkalmas a taposógépes technika, mivel a kézzel történő keverés elég fárasztó lenne.

1. Készítse elő a kemence alapját

A kemence alapja számos formát ölthet: van, aki egy rakomány téglából építkezik. Mi egy szomszédos építkezésről hozott betonból építettük az alapot. Ezután agyaggal összezárt téglákkal töltöttük ki a határokat, majd a közepét összetört üveggel és homokkal töltöttük fel, hogy segítsük a hő megtartását.

hirdetes

2. Homok obeliszk

Először is át kell szitálnunk a homokot. Az alapra egy nedves homokkupolát építünk, amely akkora, mint az általunk elkészíteni kívánt tetőablak. Ezt újságpapírral kell letakarni.

3. Tapasztás agyaggal, homokkal és vízzel.

Ássunk egy gödröt a kertben (vagy használjunk egy nagy vödröt) az elemek összekeveréséhez, majd vegyük le a cipőnket.

4. Szigetelés és agyagbetonozás

A golyókat akkor alakítjuk ki, amikor a keverék elérte a megfelelő konzisztenciát. A golyónak körülbelül tenyérnyi méretűnek kell lennie, és dobálás közben egyik tenyeréből a másikba kell formázni.

A tetőablakot ezekkel a golyókkal kell kibélelni. Ne felejtsen el helyet csinálni a kéménynek, ami ebben az esetben egy sörösdoboz. Helyezd oda, ahová a kéményt szeretnéd a golyók közé.

Az egész kemencét borítsa be 5 cm vastag réteg szalma-agyag-homok-homok-víz keverékkel. Fejezd be egy utolsó réteg golyókkal, amit jól el kell simítanod.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-07-06

Ezen a héten is fergeteges programok várnak a Balatonnál, ezt nézd! – 2022. 07. 04. - 10.

A Balaton partján és környékén hétről-hétre rengeteg programot kínálnak a szervezők, koncertek, boros túrák, piknik, fesztivál és gyereknapozás július 8 és 10

2022-07-06

Hol együnk a Balatonnál? – Ezek az Északi part legjobb éttermei

A Balaton északi partján rengeteg olyan éttermet találhatunk, ahol remek ételeket kóstolhatunk, ráadásul lenyűgöző panoráma mellett fogyaszthatunk mindent.

További cikkek ebben a témában


foszfon- és foszforsavészter-származék hatóanyagú rovarölő szerek

a foszfonsavészterekben a foszfor három oxigénatom mellett egy vegyértékével szénatomhoz... Tovább

Baross László Mezõgazdasági Szakközépiskola és Szakmunkásképzõ Iskola

Szakmunkásképzõ Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert