notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Új rendelet született a vadhúsról

Hirdetés

Új rendelet született a vadhúsról

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

November 28-án megjelent az a rendelet, amely az elejtett vad jelölését, kezelését és forgalomba hozatalát szabályozza (141/2009. (X. 29.) FVM-rendelet. A vadgazdálkodók bevételének jelentős része a vadhús értékesítéséből származik, az elmúlt időszakban viszont a nemzetközi értékesítési gondok következményeként a vadhús felvásárlói ára soha nem látott mélypontra esett.
Új rendelet született a vadhúsról

Ezzel ellentétben a belföldi értékesítési árak színvonala - a feldolgozóüzemek rendkívül magas járulékos költségei miatt - a hazai vásárlói kör kialakulását nagyban megnehezítette. A szakmai körök érthetően sürgették a belföldi szabadpiaci helyzet megteremtését és ennek jogi szabályozását. Az elejtett vad forgalmazásának lehetőségeit a szakminisztérium által kiadott új jogszabály pontosítja.

A rendelet alapján a vadászat ra jogosult a tulajdonában lévő, emberi fogyasztásra szánt elejtett vadat magánfogyasztásra felhasználhatja, kis mennyiségben - ez naptári évenként 10 ezer kilogrammot jelent - magánfogyasztásra át- vagy eladhatja az elejtőnek, illetőleg az elejtőtől eltérő végső fogyasztónak. Illetve eladhatja a végső fogyasztót közvetlenül ellátó kiskereskedelmi vagy vendéglátóegységnek. Az említett mennyiségen kívül korlátlan mennyiségben értékesít heti vadfeldolgozó üzemeknek.

Hirdetés


Az elejtett vad továbbra is többlépcsős vizsgálaton esik át. Először az elejtő köteles megszemléléssel megvizsgálni, majd ezt követi a képesített vadhúsvizsgáló vizsgálata. A megvizsgált és kifogásmentesnek talált vadat a jogosult a végső fogyasztónak magánfogyasztásra átadhatja, továbbértékesítés esetében azonban a vadhús további, hatósági állatorvosi vizsgálaton esik át. A jogszabályban meghatározott esetein a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szervének engedélyével a trichinellavizsgálat - amellyel elsősorban az elejtett vaddisznó érintett - mellőzhető, azonban erről a vevőt minden esetben tájékoztatni kell. Fontos az értékesített vad útjának a követhetősége is, ezért a vadász atra jogosult a lőtt nagyvad esetében köteles naprakész nyilvántartást vezetni, a részére átadott vadkísérő jegyeket a kibocsátó szervnek havonta visszaküldeni.

Hirdetés


A rendelettől á gazdálkodók és a szakemberek nemcsak a vadhús-felvásárlási árak javulását, hanem a hazai fogyasztás mennyiségi emelkedését is várják, hiszen a helyben lévő végső fogyasztóhoz vagy a kiskereskedelmi egységhez közvetlenül eljutó vadhús ára remélhetően a magyar fogyasztók, vásárlók számára is kedvezően fog alakulni.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
226 724
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 469 845
Közösség

bélzörejek

a belekben (->beleső) az erjedés következtében termelődött gáznak és a pépes... Tovább

98/2008. (VIII. 6.) FVM rendelet

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján 2007/2008. évi végrehajtási idõszakban nyújtott... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 247

Átlagos értékelés: 4.8