Új rendelet született a vadhúsról

Új rendelet született a vadhúsról

November 28-án megjelent az a rendelet, amely az elejtett vad jelölését, kezelését és forgalomba hozatalát szabályozza (141/2009. (X. 29.) FVM-rendelet. A vadgazdálkodók bevételének jelentős része a vadhús értékesítéséből származik, az elmúlt időszakban viszont a nemzetközi értékesítési gondok következményeként a vadhús felvásárlói ára soha nem látott mélypontra esett.

Új rendelet született a vadhúsról

Ezzel ellentétben a belföldi értékesítési árak színvonala - a feldolgozóüzemek rendkívül magas járulékos költségei miatt - a hazai vásárlói kör kialakulását nagyban megnehezítette. A szakmai körök érthetően sürgették a belföldi szabadpiaci helyzet megteremtését és ennek jogi szabályozását. Az elejtett vad forgalmazásának lehetőségeit a szakminisztérium által kiadott új jogszabály pontosítja.

A rendelet alapján a vadászat ra jogosult a tulajdonában lévő, emberi fogyasztásra szánt elejtett vadat magánfogyasztásra felhasználhatja, kis mennyiségben - ez naptári évenként 10 ezer kilogrammot jelent - magánfogyasztásra át- vagy eladhatja az elejtőnek, illetőleg az elejtőtől eltérő végső fogyasztónak. Illetve eladhatja a végső fogyasztót közvetlenül ellátó kiskereskedelmi vagy vendéglátóegységnek. Az említett mennyiségen kívül korlátlan mennyiségben értékesít heti vadfeldolgozó üzemeknek.


Az elejtett vad továbbra is többlépcsős vizsgálaton esik át. Először az elejtő köteles megszemléléssel megvizsgálni, majd ezt követi a képesített vadhúsvizsgáló vizsgálata. A megvizsgált és kifogásmentesnek talált vadat a jogosult a végső fogyasztónak magánfogyasztásra átadhatja, továbbértékesítés esetében azonban a vadhús további, hatósági állatorvosi vizsgálaton esik át. A jogszabályban meghatározott esetein a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szervének engedélyével a trichinellavizsgálat - amellyel elsősorban az elejtett vaddisznó érintett - mellőzhető, azonban erről a vevőt minden esetben tájékoztatni kell. Fontos az értékesített vad útjának a követhetősége is, ezért a vadász atra jogosult a lőtt nagyvad esetében köteles naprakész nyilvántartást vezetni, a részére átadott vadkísérő jegyeket a kibocsátó szervnek havonta visszaküldeni.


A rendelettől á gazdálkodók és a szakemberek nemcsak a vadhús-felvásárlási árak javulását, hanem a hazai fogyasztás mennyiségi emelkedését is várják, hiszen a helyben lévő végső fogyasztóhoz vagy a kiskereskedelmi egységhez közvetlenül eljutó vadhús ára remélhetően a magyar fogyasztók, vásárlók számára is kedvezően fog alakulni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


cikória (katáng, Cichorium)

a fészkesek családjába tartozó nemzetség egyik tagja az évelő, tejnedvet tartalmazó mezei... Tovább

izomszövet

összehúzódásra képes, sejtekből v. rostokból felépülő rugalmas szövet. Harántcsíkolt... Tovább

Tovább a lexikonra