Vadászbarát törvény

hirdetes

Vadászbarát törvény

H.Gy.
Vadászbarát törvény

Vadászat és természetvédelem

Fontos megemlíteni, hogy az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) a különböző szervezetekkel együttműködési megállapodásokat kötött. Nemcsak az érintett minisztériumokkal vált szorossá a kapcsolatuk, hanem a természetvédő szervezetekkel, nemzeti parkokkal is.

Az együttműködés során bebizonyosodott, hogy a természet védelme és a vadászat nem egymással szemben álló tevékenység, hanem egymást kiegészítő, egymásra támaszkodó tevékenységek. Ma már a legkényesebb, legérzékenyebb kérdésekben is meg tudnak egyezni, ami javára vált a természetvédelemnek és a vadászatnak egyaránt. Példaként az élőhelyfejlesztést lehet említeni, hiszen amikor ezt teszik, az jó a vadnak, de jó a védett madaraknak, állatoknak is.

Európa legjobb vadászati törvénye

A fegyvertörvény és a különböző szervezetekkel való megállapodás után sor került a harmadik, talán a legfontosabb változtatásra, mégpedig az új vadászati törvénynek az elfogadására, amit lényegében konszenzussal fogadott el az Országgyűlés. Itt is bevált a fegyvertörvénynél alkalmazott módszer, nevezetesen kétszer is megkérdezték az összes vadászatra jogosultat, hivatásos vadászt, hogy ők mit gondolnak, milyen problémákat látnak, milyen törvényt szeretnének.

hirdetes

A beérkezett javaslatokat feldolgozták, így egy konszenzusos, kiérlelt, minden érdekelt racionális szempontjait érvényesítő vadászati törvényt fogadott el az Országgyűlés. Ma talán ez Európa legjobb vadászati törvénye, nem véletlen, hogy Szlovákiából, Szerbiából, Bajorországból és a világ legkülönbözőbb részeiről kérték a törvény angol és német nyelvű fordítását.

hirdetes


Különösen fontos volt, hogy a törvénybe bekerült az elő-haszonbérleti konstrukció, s ennek következtében biztosítható az, hogy azok a vadásztársaságok, amelyek tisztességgel gazdálkodtak, nem követtek el szabálytalanságokat, akik az agrárgazdálkodókkal korrekt viszonyban voltak, azok alapvetően meg tudták őrizni a vadászterületüket.

Összességében nyolcvan százalékban ugyanazok a vadászatra jogosultak, mint korábban voltak. És miután ésszerűek a szabályok, kizárták azokat a végtelen pereskedéseket, amelyek a korábbi törvények miatt születtek, így a peres ügyek tíz évvel ezelőtti száma tíz százalékra csökkent. Ahol magán-földtulajdonosok is szerepeltek az adott vadászterületen, ott minden esetben a földtulajdonos akarata érvényesült.

Forrás: Agrárium szaklap

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


anyakoca kiválasztása

a tenyészkiválasztás fő törekvése, hogy azok az egyedek kapjanak szerepet az új nemzedék... Tovább

búza (Triticum L.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó nemzetség. A világon az 5.-től a 64. szélességi fokig... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok