Vadászbarát törvény

Vadászbarát törvény

H.Gy., GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az Országgyűlés az egyes törvények többlépcsős hatálybalépésével, legvégül 2017. március 1-jei hatállyal módosította a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvényt.

Vadászbarát törvény

A törvénymódosítás életbe lépése óta beigazolódott, hogy a vadásztársadalom is sikerként könyveli el az átalakított, új szabályozást. De nem a vadászati törvény módosítása volt az első lépése a hazai vadászati jogszabályi környezet megváltoztatásának, hanem a fegyvertörvény, a fegyverszerzés, -tartás, -használat „vadászbaráttá” való módosítása.

Vadászbarát fegyvertartás

Régóta várt lépés volt, hogy olyan ésszerű fegyvertörvény lépett életbe, ami megszüntette a vadászok, a sportlövők és a fegyvergyűjtők értelmetlen, bürokratikus vegzálását. Az országos vadászati érdekképviseleti szervezetek heteken keresztül foglalkoztak a lőfegyvertartással kapcsolatos jogszabály-módosításokkal, s ennek következtében a lehető legjobb fegyvertörvényt alkották meg.

Ma már nem szükséges minden fegyver megszerzéséhez külön végigjárni az engedélyeztetési eljárást, hiszen ha a vadásznak három fegyverre van engedélye, és szeretne egy negyediket, akkor nem kell az egész engedélyezést elölről kezdenie, mivel már alkalmas a fegyvertartásra. 

Hasonlóképpen nem volt értelme annak, hogy a fegyvertartási engedély lejárt, és ötévente újra és újra hosszabbítgatni kellett. Annak persze ma is van következménye, ha valaki bűncselekményt követ el, akkor természetes, hogy bevonják a fegyvertartási engedélyét. Az is abszurd helyzet volt, hogy ha a vadász elment vadászni, és út közben bement egy étterembe ebédelni vagy a mosdóba, akkor a puskát magával kellett vinnie, mert a lezárt csomagtartóban nem volt szabad otthagyni.

Jó, hogy ezt a valóban ésszerűtlen, életidegen helyzetet is megszüntették. S megszüntették a fegyvereknek tízévente kötelező műszaki vizsgáztatását is, mivel ez is csak „pénzbeszedés” volt a vadászoktól. Lehetővé tették a lőszerek újratöltését, vagy például azt is, hogy a fegyvereket reklámozzák: egy fegyverbolt ma már reklámozhatja a termékeit. Korábban megbüntették azt a vadászt, aki 8 centiméternél hosszabb pengéjű zsigerelő kést tartott magánál. A vadászok most már vihetik magukkal a vadászkést is. A következő oldalon folytatom! 

Forrás: Agrárium szaklap

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Állatok