Elfogadta az EP az uniós vegyianyag-szabályozást, amely jövőre életbe lép

Elfogadta az EP az uniós vegyianyag-szabályozást, amely jövőre életbe lép

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Nagy többséggel elfogadta az Európai Parlament plenáris ülése szerdán Strasbourgban a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló európai uniós jogszabálycsomagot (REACH). Ennek jegyében összesen csaknem 30 ezer vegyi anyagot tesztelnek az egészségre és a környezetre gyakorolt hatásának szempontjából, de cél az európai vegyipar versenyképességének növelése is. Mint Herczog Edit (MSZP) és Hegyi Gyula (MSZP) a vitában emlékeztetett rá, a szabályozásban helyet kapott az a brit-magyar javaslat, amely egy anyag csupán egyszeri bejegyzését teszi szükségessé.
Elfogadta az EP az uniós vegyianyag-szabályozást, amely jövőre életbe lép

Olajos Péter (MDF) szerint "összességében elmondható, hogy a kompromisszumos csomag sokkal jobb, mint az első olvasatban támogatott, sikerült egy még erősebb és még szigorúbb REACH-et kiharcolnunk".

Az 529 igen, 98 nem szavazattal 24 tartózkodás mellett elfogadott csomag júniusban lép életbe, fokozatosan. A szabályozás EP-adat szerint Magyarországon közel kétezer céget érint, ezek éves árbevétele nagyjából 2000-2500 milliárd forintra tehető.

A tagországok kormányai és az Európai Parlament közti egyeztetéseken az EP tárgyalódelegációjának sikerült elérnie, hogy a tagállamok ellenkezésének dacára megegyezés szülessen a mással kiváltható, leginkább veszélyes vegyi anyagok helyettesítésének kötelezettségéről, a gyártók gondossági kötelezettségének elismeréséről, és az állatkísérletek elkerülésének ösztönzéséről.

A többéves tárgyalássorozatban az uniós intézmények munkáján kívül jelentős lobbitevékenységet fejtettek ki az iparág főleg gazdasági és kereskedelmi érvekkel operáló képviselői és a fogyasztó-, illetve környezetvédő civil szervezetek.

A javaslat vitájában Hegyi Gyula emlékeztetett arra, hogy hét éven belül felül kell majd vizsgálni a jogszabályokat. Ez szerinte jó alkalom lesz arra, hogy előírják: az 1 és 10 tonna közötti mennyiségben előállított vagy importált anyagokról is vegyi biztonsági jelentést kell készíteni. Erre ezen anyagok biztonságosabb használata érdekében lenne szükség.

Olajos Péter hangoztatta, hogy sikerült elérni a helyettesítés erősebb és szigorúbb elvét, a gyártói felelősség szigorítását, az állatkísérletek visszaszorítását és a kis- és közepes vállalatok támogatását.

Kifejtette, hogy a csomag elfogadásával végbemehet a régóta halogatott nagyszabású vegyianyag-revízió. Herczog Edit jelezte, hogy az egyszeri bejegyzés önmagában mintegy tízmilliárd forint megtakarítást tesz lehetővé csak a magyar kis és közepes vállalkozóknak.


- Olyan kompromisszumot fogadtunk el, amelyben sikerült megtalálni az egyensúlyt az egészség- és környezetvédelmi célok, a fogyasztók jobb tájékoztatása és a vállalatok teherbírása között - kommentálta a voksolást a képviselő asszony.

Hangsúlyozta azt is, hogy a rendelet sikere a végrehajtáson fog múlni: azok lesznek versenyelőnyben az európai piacon, akik elsőként teljesítik az új követelményeket, ezért minden vállalatnak érdemes mielőbb tájékozódnia és felkészülnie az új szabályok bevezetésére

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

genny

gennyes gyulladáskor a szövetekben v. a szervek üregében megjelenő, sűrűbb v. hígabb, ált.... Tovább

közvetlen haszon-előállító keresztezés

az állattenyésztésben használatos eljárás. Célja olyan egyedek létrehozása, amelyeket nem... Tovább

Tovább a lexikonra