Uniós fellépést sürget a Magyar Sertéstartók Szövetsége

hirdetes

Uniós fellépést sürget a Magyar Sertéstartók Szövetsége

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az agrártárcának nincs közvetlen teendője a sertés-influenzával kapcsolatos ügyekben, azt egyértelműen humán-egészségügyi kérdésnek tekinti – nyilatkozta Gráf József. Ugyanakkor a Magyar Sertéstartók Szövetsége arra kéri a magyar állat- egészségügyi hatóságot, hogy azonnal kezdeményezzen Brüsszelben uniós szintű fellépést minden Amerikából érkező hústermék behozatali tilalmának azonnali bevezetésére.
Uniós fellépést sürget a Magyar Sertéstartók Szövetsége

Gráf József közölte: Magyarországon a sertéshús nem rejt semmiféle veszélyt e tekintetben az emberekre, mivel Magyarországra sem az USA-ból, sem Mexikóból nem hoznak sertéshúst, és oda sem szállítanak. A miniszter jelezte azt is, hogy tudomása szerint a sertésekben még az említett két országban sem fordult elő nagyszámban influenzás megbetegedés.

Sertésinfluenza kialakulása

Szerinte más a helyzet, mint korábban a madárinfluenza terjedése esetén volt. Akkor ugyanis a vírushordozók a madarak, elsősorban a vándormadarak voltak. Ezért tartozott szinte a lehetetlen kategóriába a megbetegedések kivédése. Most viszont az a probléma, amitől korábban az orvosok féltek, hogy a madárinfluenzát okozó vírus és az embert megbetegítő vírustörzs valamilyen módon egyesül és új vírustörzsként okoz emberi megbetegedéseket. Ez történt meg a hírek szerint Mexikóban, a madárinfluenza, a sertésinfluenza és a humán influenzavírusok keveredéséből egy új, veszélyes vírustörzs alakult ki, amely jelentős mértékben fertőzheti az embereket.

hirdetes

Teendő


Semmilyen élelmezésügyi kockázat nem merül fel a magyar sertéshússal szemben a mexikói sertésinfluenza megbetegedések kapcsán - közölte a Magyar Sertéstartók Szövetsége. A magyar sertéstelepek állategészségügyi szempontból teljesen zártak, ezért a magyar sertéshús biztonsággal fogyasztható.
Ezzel együtt a szövetség arra kéri a magyar állategészségügyi hatóságot, hogy azonnal kezdeményezzen Brüsszelben uniós szintű fellépést minden Amerikából, különösen Közép-Amerikából érkező hústermék behozatali tilalmának azonnali bevezetésére. Emellett a humán egészségügyi szolgálatok fokozottan ellenőrizzék a Magyarországra beutazókat az influenza miatt, és ha kell, állítsanak fel karantén állomásokat a repülőtereken.

hirdetes


A közlemény szerint a vírust hordozó ember nagyobb kockázatot jelent jelenleg, mint a sertések, vagy a sertéshús. A sertéshús esetében még ha jelen is lenne a vírus, az a sütés-főzés hatására elpusztul, ezáltal nem fertőződhet meg a fogyasztó – mutatott rá a Magyar Sertéstartók Szövetsége.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

vérfestékvizelés (hemoglobinuria,haemoglobinuria)

Hemolízis és hemoglobinémia következménye,mikor a vérből a vesén (kiálasztószervek)... Tovább

kopárosodás

a talaj eróziós lepusztulása, amit víz, szél v. a kettő együttesen válthat ki. A... Tovább

Tovább a lexikonra