notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Uniós fellépést sürget a Magyar Sertéstartók Szövetsége

Hirdetés

Uniós fellépést sürget a Magyar Sertéstartók Szövetsége

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az agrártárcának nincs közvetlen teendője a sertés-influenzával kapcsolatos ügyekben, azt egyértelműen humán-egészségügyi kérdésnek tekinti – nyilatkozta Gráf József. Ugyanakkor a Magyar Sertéstartók Szövetsége arra kéri a magyar állat- egészségügyi hatóságot, hogy azonnal kezdeményezzen Brüsszelben uniós szintű fellépést minden Amerikából érkező hústermék behozatali tilalmának azonnali bevezetésére.
Uniós fellépést sürget a Magyar Sertéstartók Szövetsége

Gráf József közölte: Magyarországon a sertéshús nem rejt semmiféle veszélyt e tekintetben az emberekre, mivel Magyarországra sem az USA-ból, sem Mexikóból nem hoznak sertéshúst, és oda sem szállítanak. A miniszter jelezte azt is, hogy tudomása szerint a sertésekben még az említett két országban sem fordult elő nagyszámban influenzás megbetegedés.

 

Sertésinfluenza kialakulása

 

Szerinte más a helyzet, mint korábban a madárinfluenza terjedése esetén volt. Akkor ugyanis a vírushordozók a madarak, elsősorban a vándormadarak voltak. Ezért tartozott szinte a lehetetlen kategóriába a megbetegedések kivédése. Most viszont az a probléma, amitől korábban az orvosok féltek, hogy a madárinfluenzát okozó vírus és az embert megbetegítő vírustörzs valamilyen módon egyesül és új vírustörzsként okoz emberi megbetegedéseket. Ez történt meg a hírek szerint Mexikóban, a madárinfluenza, a sertésinfluenza és a humán influenzavírusok keveredéséből egy új, veszélyes vírustörzs alakult ki, amely jelentős mértékben fertőzheti az embereket.

Hirdetés

Teendő


Semmilyen élelmezésügyi kockázat nem merül fel a magyar sertéshússal szemben a mexikói sertésinfluenza megbetegedések kapcsán - közölte a Magyar Sertéstartók Szövetsége. A magyar sertéstelepek állategészségügyi szempontból teljesen zártak, ezért a magyar sertéshús biztonsággal fogyasztható.
Ezzel együtt a szövetség arra kéri a magyar állategészségügyi hatóságot, hogy azonnal kezdeményezzen Brüsszelben uniós szintű fellépést minden Amerikából, különösen Közép-Amerikából érkező hústermék behozatali tilalmának azonnali bevezetésére. Emellett a humán egészségügyi szolgálatok fokozottan ellenőrizzék a Magyarországra beutazókat az influenza miatt, és ha kell, állítsanak fel karantén állomásokat a repülőtereken.

Hirdetés

 


A közlemény szerint a vírust hordozó ember nagyobb kockázatot jelent jelenleg, mint a sertések, vagy a sertéshús. A sertéshús esetében még ha jelen is lenne a vírus, az a sütés-főzés hatására elpusztul, ezáltal nem fertőződhet meg a fogyasztó – mutatott rá a Magyar Sertéstartók Szövetsége.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
163 792
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 747 967
Közösség

Ózdi Földhivatal

Földhivatal Közerti Földhivatal Cím: Ózd 48-as út 2. 3601 Magyarország Tovább

méhcsalád

szűkebb értelemben a benne együtt élő méhegyedek összessége, függetlenül koruktól,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 189

Átlagos értékelés: 4.8