Ezek az újévi babonák hoznak szerencsét Neked 2023-ra!

hirdetes

15 újévi babona, amely szerencsét hozhat 2023-ban!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Egy éjféli csók, fekete szemű borsó és még sok minden, amit érdemes szem előtt tartani 2023 legelső napjára! 

babonáink 2023

Amikor december 31-én éjfélt üt az óra, tudod, minek kell történnie, igaz? Természetesen egy csók, és kürtfújás, és hagyni, hogy azok a zajkeltők kiadják a hangjukat. De több van ezekben a hagyományokban, mint gondolnád, és ugyanez vonatkozik más újévi babonákra és folklórra is a világ minden tájáról, amelyeket esetleg ismersz, vagy nem. Tudod, hogy különös figyelmet kell fordítanod arra, hogy ki lép be a házadba újévkor? Összegyűjtöttünk 15 újévi babonát, amelyek alapján érdemes megfontolni, amikor 2023-ra vált a naptár.

Olvasd el őket, majd döntsd el, melyiket próbálod ki idén, a háttérben szilveszteri dalok lejátszási listájával (talán az alkalomhoz illő előételek falatozása közben?). Egyes babonák a szerelemről, mások a pénzről, mások a bőségről szólnak, és mindez segít abban, hogy az eddigi legjobb évet beköszöntsd. Itt van 2023! Legyen szerencsés!

1.    Szerezz egy éjféli csókot

Úgy tűnhet, ha megcsókolsz valakit éjfélkor, ez egy módja annak, hogy megmutasd izgatottságod az új évre. Valójában azonban úgy gondolják, hogy ha megcsókolsz valakit, akit szeretsz, miközben az óra éjfélt üt, ez az érzés a következő 12 hónapban is megmarad.

2.    Egyél 12 szem szőlőt (se többet, se kevesebbet) éjfélkor

Ennek a Spanyolországból származó élelmiszer-babonának az a célja, hogy szerencsét hozzon az elkövetkező évre. Éjfélkor fogyassz el 12 szőlőszemet – minden hónapra egyet –, vagy tedd nyársra, és tálald szórakoztató szilveszteri koktélköretként.

3.    Tarts némi extra készpénzt a pénztárcádban

Szeretnél egy pénzügyi jóléttel teli évbe lépni? Ezután ugorj le az ATM-hez, hogy megtölthesd a pénztárcád készpénzzel. Ezenkívül ne adj kölcsön pénzt szilveszterkor vagy újév napján, és ne kezd az évet kifizetetlen tartozással, különben precedenst teremthetsz az előttünk álló hónapokra.

hirdetes


4.    Töltsd fel a szekrényeket

Nézd meg, mely élelmiszerboltok vannak nyitva szilveszterkor, mert balszerencse, ha csupasz szekrényekkel kezdik az új évet (a szegénységet és a nehézségeket jelzi).

5.    Nyisd ki az ajtókat éjfélkor

Valójában éjfél előtt, hogy kiengedd a régi évet, és üdvözöld az újat. (Nem kell sokáig tartani – még az is megfázhat, aki hisz ebben a babonában!)

6.    Ne takarítsd ki a házat

Valóban e babona mögé állhatunk. Ha aggódunk amiatt, hogy "elsöpörjük" vagy "elmosogatjuk" bármilyen szerencsénket, ne végezzünk takarítást és házimunkát – beleértve az edényeket és a mosást is.

7.    Lencse és borsó

Ha ragaszkodunk a déli hagyományokhoz, a fekete szemű borsó és a zöldborsó fogyasztása újév napján állítólag szerencsét, illetve jólétet hoz az előttünk álló hónapokban. Itthon inkább a lencséhez társítjuk a szerencsét, nézd meg ITT miért!

hirdetes


8.    Kerüld a könnyeket

Tartsd meg a könnyeidet egy másik napra, mert ha újév napján sírsz, egy szomorú évet indíthatsz el.

9.    Hagyd ki a homárevést, még akkor is, ha a neveden szólít

Érdemes lehet újragondolni minden divatos szilveszteri ételötletet, amely homárt is tartalmaz. Sok kultúra úgy gondolja, hogy a homár éjfél előtti fogyasztása balszerencse, mert hátrafelé mozog, így egy év kudarc elé állít.

10.    Ne hagyd el a házat...

...amíg valaki először nem lép be kívülről. És hogy ki ez a személy, az állítólag sokat fog mondani az új év szerencséjéről. (Skóciában az első belépőnek otthonodba ajándékot is kell vinnie!)

11.    Egyél Herringet

Akár pácolva, akár frissen szereted a heringet, éjfélkor valamilyen formában elfogyasztva Németországban és Svédországban is szerencsét jelent.

 

12.    Csinálj némi zajt 

Lehet, hogy szeretsz zajkeltőket és tűzijátékokat vásárolni, hogy éjfélkor elindulhass, de tudtad, hogy a hagyomány abból a babonából ered, hogy az éjféli hangoskodás elriasztja a gonosz szellemeket és előjeleket?

13.    Óvakodj a csirkeevéstől

A homárhoz hasonlóan a csirke is babonás étel szilveszterkor. Mivel a csirkéknek szárnyuk van, minden szerencséd elszállhat! (De ami minket illet, a fokhagymás és rozmaringos ropogós csirkecombunk csak boldogságot adhat az életedhez.)

14.    Vigyél magaddal egy üres bőröndöt

Lehet, hogy csak néhány percig a ház körül, de Kolumbiában úgy tekintenek rá, mint az új év kalandjaira.

15.    Újév napján születtél?

Aztán a babona szerint automatikusan szerencsés leszel egész életedben – még inkább, ha éjfélkor születsz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

24/2006. (III. 31.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Orientációs és Garancia Alap Garancia Részlegébõl finanszírozott... Tovább

vízfejűség

(hidrocefalusz,hydrocephalus): Az agyvelő kamrarendszerében az agyfolyadék (agy-gerincvelői... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek