Lencseevés hagyománya - Miért kell újévkor lencsét enni?

Miért kell lencsét enni újév első napján? – A lencse evés babonája

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nem csak a karácsonyhoz köthetünk régi babonákat és jelentéseket a bejgli és a halászlé által, az újévhez ugyanúgy hozzátartozik a malac és a lencse, mint a húsvéthoz a sonka és a tojás. De miért is kell minél több lencsét ennünk az újév első napján és mi köze van a malacnak a szerencséhez? Ismerkedjünk meg a lencse evés újévi babonájával!

lencse hagyomány

Miért kell lencsét enni újévkor?

Egy régi hagyomány szerint a disznő előtúrja a szerencsénket, a lencse formája pedig leginkább a pénzre hasonlít, így ha sokat eszünk belőle, az a babona szerint az újévre sok pénzt ígér nekünk. Ezt a rövidke választ mindenki ismeri már, és bár talán nem is hiszünk benne, semmiképp sem hagynánk ki az újévi lencsefőzeléket.

Lencseevés babonája

Ha kicsit mélyebbre ásunk és jobban megismerkedünk ezekkel az újévi babonáinkkal, akkor azonban többet is meg tudhatunk nagyanyáinkról ránk maradt szokásainkról. A magyar néphiedelem szerint a szemes ételek a gazdagságot jelképezik, mert olyan sok szemből áll egy étel, amennyi pénzt szeretnénk magunknak az elkövetkezendő évre. Lapos, korong formája miatt Magyarországon ezért eszünk lencsét, de ide tartozhat még a köles, rizs és még a bab is. De ezek közül leginkább a lencse hasonlít a pénzérmékre, így ebből alakult ki a hagyomány.

Bár a lencseevést tipikusan nem nevezhetnénk magyar hagyománynak, mivel Olaszországban is lencsét esznek, mégis mindenki magyar szokásnak gondolja. Az igaz, hogy az olaszok a lencsének nem a sokaságát, inkább a megduzzadó szemeket tartják fontosnak, hiszen hiedelmeik szerint a lencse méretének növekedése, a növekvő gazdagságot jelképezi.

A rizst inkább Pakisztánban és Indiában tekintik jelképes újévi ételnek, hiszen ott is a sokaság és a térfogatnövekedés a meghatározója a babonának. Törökországban hasonló céllal ilyenkor gránátalmát esznek, az Egyesült Államokban pedig a kukoricából készült ételeket preferálják az újév első napján, mert aranybarna színe az aranyra hasonlít. Lengyelországban, Németországban és a Skandináv országokban éjfélkor heringet szokás enni, hogy biztosítsák az egész éves sikereiket, ugyanis a hal ezüstös pikkelyei leginkább a fémpénzre hasonlítanak. Ezzel ellentétben Magyarországon mi úgy tartjuk, hogy újévkor tilos halat enni, mert elúszik vele a szerencsénk.

A disznó szerencsét hoz újévkor

Több babona szerint is, mivel a disznó kikaparja a szerencsét a földből, ezért az újév első napján a lencse mellé disznót kell ennünk. Ezt a hagyományt nem csak mi magyarok, de a spanyolok, portugálok, kubaiak és az osztrákok is így tartják. mindemellett a disznó mivel sohasem halad hátrafelé, ezért az életben is az előrejutást szimbolizálja. A szárnyasok hátrafele kapirgálnak, ezzel visszakaparják a rosszat az óévbe. A disznó azonban előrefele túrja ki a szerencsét az orrával.

A disznót nem csak hús formájában lehet elfogyasztani, malac formájú süteményeket készítenek sok országban, Németországban például marcipánból.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyöngyösi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Gyöngyös Kossuth L. u. 1 3200 Magyarország Tovább

cserepesedés

az erre hajlamos kötött és helytelenül művelt talajon eső után lapos rögök, vízzáró... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek