Mi vár az őstermelőkre, tehenészetekre?

Újabb csapás tehenészetekre, őstermelőkre

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Változott az agráriumban a jövedékiadó- visszatérítési rendszere, ami több tejágazatot sodorhatja a mostaninál is nehezebb helyzetbe. Ha megállapodik az APEH és az agrárügyekért felelős minisztérium, a hatszázezer forint alatti árbevételű őstermelőknek nem kell adóbevallás készíteniük a jövőben.
Mi vár az őstermelőkre, tehenészetekre?

Adómentes a 600.000 Ft alatti jövedelem

Az őstermelői adózási kategóriák idén nem változtak, így továbbra is adómentes a hatszázezer forint alatti őstermelői jövedelem. Jelenleg arról tárgyal a mezőgazdasági szaktárca és az APEH, hogy az ebbe a sávba tartózóknak a jövőben az adóbevallást sem kellene benyújtaniuk – tudósít az origo.hu. A bürokrácia csökkentése könnyítés lenne azoknak a zömmel idős embereknek, akik elsősorban nyugdíj kiegészítésre termelnek és értékesítenek. Az őstermelői igazolványok kiváltásának tavalyi drasztikus, húsz-huszonöt százalékos csökkenése részben az adószám kiváltásának kötelezővé tételére, és az ezzel összefüggő adminisztrációra vezethető vissza.


"Az őstermelői igazolvány kiváltásának határideje március 20., de már most úgy tűnik, hogy - ha kisebb mértékben is -, de folytatódik az őstermelők lemorzsolódása" - mondja Varga Balázs nagykőrösi falugazdász. "Nagyjából további öt százalékos csökkenésre számítunk, de hasonló az aránnyal Pest megye más részein és Bács-Kiskunban is. Igaz, sok kistermelőnek nincs vesztenivalója az őstermelői státusz feladásával, hiszen a nagyáruházak már évekkel ezelőtt ellehetetlenítették a kis piacokat. Nem ritka, hogy négy-öt elárusító helyre is el kell vinniük a portékát, és még úgy sem biztos, hogy túladnak rajta."


Akad, akik ez idő tájt a falugazdásznál szembesül a jövedéki adó visszaigénylése körüli változásokkal. Például azok, akik 2008-ban elektronikus úton küldték adóbevallásukat, nekik most már a gázolaj jövedéki adót is kötelező interneten intézni.

Változott a visszaigénylés jogosultsága is

Amíg tavaly a jövedékiadó-visszatérítést műveleti egységenként, - szántóra, gyepre, gyümölcsösre - különböző mértékben kapták meg a gazdálkodók, újabban egységesen a földhasználati lapon szereplő területre térít az állam. Mindegy, ki mit művel, hektáronként kilencvenhét liter gázolajat számolhat el, és literenként hatvannyolc forintot kap vissza a jövedéki adóból.


A tehéntartó gazdaságokat ez elég rosszul érinteti, mert ezen túl nem kapják vissza a tehenenként korábban járó nyolcvanöt forintot. A nagyobb gazdaságoknak akár tíz-tizenkétmillió forint árbevétel kiesésük lehet, mert a kevés gyepterületre jutó visszatérítés jóval kevesebb, mint amit a tehenekre kaptak.

"A szőlőkre, gyümölcsösökre vonatkozik még az úgynevezett De-Minimis nevű, egyszeri csekély összegű támogatás" - mondja Varga Balázs. "Ezt a gázolaj jövedéki adó visszaigénylése után kérhetik a gazdák, legkésőbb május 31-ig. Fontos a dátum, mert jogvesztő hatállyal bír". A De-Minimis hektáronként száz liter gázolajjal számolva literenként hetven forint támogatást jelent, ha az igénylő gazdaság még belefér az éves támogatás hétezer-ötszáz eurós keretébe.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Zenker-féle elhalás

az izmokban jelentkező különleges ->elhalás, amikor az izomsejtekben csak a miofibrillumok... Tovább

lóbagócsok (gyomorbagócsok, Gastrophilidae)

a rovarok osztályának, a kétszárnyúak rendjének családja. Csökevényes szájszervű fajok,... Tovább

Tovább a lexikonra