notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mi vár az őstermelőkre, tehenészetekre?

Hirdetés

Újabb csapás tehenészetekre, őstermelőkre

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Változott az agráriumban a jövedékiadó- visszatérítési rendszere, ami több tejágazatot sodorhatja a mostaninál is nehezebb helyzetbe. Ha megállapodik az APEH és az agrárügyekért felelős minisztérium, a hatszázezer forint alatti árbevételű őstermelőknek nem kell adóbevallás készíteniük a jövőben.
Mi vár az őstermelőkre, tehenészetekre?

Adómentes a 600.000 Ft alatti jövedelem

 

Az őstermelői adózási kategóriák idén nem változtak, így továbbra is adómentes a hatszázezer forint alatti őstermelői jövedelem. Jelenleg arról tárgyal a mezőgazdasági szaktárca és az APEH, hogy az ebbe a sávba tartózóknak a jövőben az adóbevallást sem kellene benyújtaniuk – tudósít az origo.hu. A bürokrácia csökkentése könnyítés lenne azoknak a zömmel idős embereknek, akik elsősorban nyugdíj kiegészítésre termelnek és értékesítenek. Az őstermelői igazolványok kiváltásának tavalyi drasztikus, húsz-huszonöt százalékos csökkenése részben az adószám kiváltásának kötelezővé tételére, és az ezzel összefüggő adminisztrációra vezethető vissza.


"Az őstermelői igazolvány kiváltásának határideje március 20., de már most úgy tűnik, hogy - ha kisebb mértékben is -, de folytatódik az őstermelők lemorzsolódása" - mondja Varga Balázs nagykőrösi falugazdász. "Nagyjából további öt százalékos csökkenésre számítunk, de hasonló az aránnyal Pest megye más részein és Bács-Kiskunban is. Igaz, sok kistermelőnek nincs vesztenivalója az őstermelői státusz feladásával, hiszen a nagyáruházak már évekkel ezelőtt ellehetetlenítették a kis piacokat. Nem ritka, hogy négy-öt elárusító helyre is el kell vinniük a portékát, és még úgy sem biztos, hogy túladnak rajta."

Hirdetés


Akad, akik ez idő tájt a falugazdásznál szembesül a jövedéki adó visszaigénylése körüli változásokkal. Például azok, akik 2008-ban elektronikus úton küldték adóbevallásukat, nekik most már a gázolaj jövedéki adót is kötelező interneten intézni.

 

 

Változott a visszaigénylés jogosultsága is

 

 

Amíg tavaly a jövedékiadó-visszatérítést műveleti egységenként, - szántóra, gyepre, gyümölcsösre - különböző mértékben kapták meg a gazdálkodók, újabban egységesen a földhasználati lapon szereplő területre térít az állam. Mindegy, ki mit művel, hektáronként kilencvenhét liter gázolajat számolhat el, és literenként hatvannyolc forintot kap vissza a jövedéki adóból.

Hirdetés


A tehéntartó gazdaságokat ez elég rosszul érinteti, mert ezen túl nem kapják vissza a tehenenként korábban járó nyolcvanöt forintot. A nagyobb gazdaságoknak akár tíz-tizenkétmillió forint árbevétel kiesésük lehet, mert a kevés gyepterületre jutó visszatérítés jóval kevesebb, mint amit a tehenekre kaptak.

"A szőlőkre, gyümölcsösökre vonatkozik még az úgynevezett De-Minimis nevű, egyszeri csekély összegű támogatás" - mondja Varga Balázs. "Ezt a gázolaj jövedéki adó visszaigénylése után kérhetik a gazdák, legkésőbb május 31-ig. Fontos a dátum, mert jogvesztő hatállyal bír". A De-Minimis hektáronként száz liter gázolajjal számolva literenként hetven forint támogatást jelent, ha az igénylő gazdaság még belefér az éves támogatás hétezer-ötszáz eurós keretébe.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
434 546
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
434 546
Közösség

Komlói Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet A kiemelkedõen közhasznú, azaz önkormányzati feladatkörbe tartozó,... Tovább

csírás gabona

a megdőlt, esetleg renden fekvő gabona — főleg a rozs — magja esős időben... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 142

Átlagos értékelés: 4.7