A szakállamtitkár a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) konferenciáján beszélt arról, hogy a véget ért igénylési időszakban, a múlt év végétől február elejéig a Fiatal Mezőgazdasági Termelő

Új ÚMVP-progamok

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Dr. Forgács Barnabás Cél a magyar mezőgazdaság felzárkóztatása Az idén tavasszal induló, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz (ÚMVP) kapcsolódó programok fő célja, hogy folytatódjon a magyar mezőgazdaság felzárkózása az unió fejlett agrárgazdaságaihoz - hangoztatta Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára pénteken, Budapesten, egy szakmai konferencián.
Az idén tavasszal induló, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz (ÚMVP) kapcsolódó programok fő célja
A szakállamtitkár a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) konferenciáján beszélt arról, hogy a véget ért igénylési időszakban, a múlt év végétől február elejéig a Fiatal Mezőgazdasági Termelő elnevezésű programra a keretet meghaladó igény érkezett.
 
A projektre hét év alatt mintegy 8 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, ám a beérkezett igények alapján 21-22 milliárd forintos támogatási összegre lenne szükség.
 
Forgács Barnabás a konferencián jelenlévőknek ígéretet tett arra, hogy esetleg forrásátcsoportosítással lehetőség lesz a támogatási keret növelésére.
 
A szakminisztériumi vezető tisztségviselő elmondta, hogy ez év április elején indul a kertészeti ágazat korszerűsítését célul kitűző ÚMVP-program. Ennek lényege, hogy az ágazatban a termeléshez és a tároláshoz használt létesítményeket modernizálni tudják a gazdálkodók, továbbá a szükséges korszerű gépeket is be tudják szerezni. A program keretében a beruházásokat 40-60 százalék közötti támogatásban lehet részesíteni. A támogatás felső határának összege 735 ezer euró, azaz mintegy 180-200 millió forint.
 
Az élelmiszeripari termelő berendezések korszerűsítését is támogatja az ÚMVP, ez a program május 1-jén kezdődik. A legkisebb összeg, amelyet az élelmiszer előállítás korszerűsítéséhez az alapanyag termelés modernizációjához, valamint a logisztikai eszközök fejlesztéséhez vehetnek igénybe a gazdálkodók 500 ezer forint, a legnagyobb forrás pedig 250 millió forint.
 
A szakállamtitkár jelezte azt is, hogy az öntözés és a melioráció támogatására szintén program kezdődik április 1-jén. A gazdálkodók informatikai hátterének korszerűsítésére pedig ez év második felétől lehet pályázati úton pénzt szerezni. A Gazdanet-program 2 ezer eurót, azaz mintegy 500 ezer forintot biztosít az informatikai háttér korszerűsítésére.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

kaszálógép (fűkaszáló gép)

a szálastakarmányt levágja és renden hagyja. A vontatott és önjáró típusú kaszálógépek... Tovább

Amandha (KX 2385)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás ideje közepes, a kalászkapelyva gyengén... Tovább

Tovább a lexikonra