Állatvédők is elfogadták az új tömőházat

Állatvédők is elfogadták az új tömőházat

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Tiszakécskén, pontosabban Kerekdombon Font Sándor az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának az elnöke átadta Magyarország legkorszerűbb tömőházát a napokban. A két, egyenként ötszáz négyzetméteres csarnok három hét alatt épült fel. Itt kulturált körülmények között tartják és tömik a libákat.
Állatvédők is elfogadták az új tömőházat

Tiszakécskén, pontosabban Kerekdombon Font Sándor az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának az elnöke átadta Magyarország legkorszerűbb tömőházát a napokban. A két, egyenként ötszáz négyzetméteres csarnok három hét alatt épült fel.

Több mint másfél évig várt Szántó István arra, hogy megvalósítsa a korszerű, minden igényt kielégítő tömőházat. A Szántó 2002 Kft. ügyvezető igazgatója szerint a Négy Mancs Alapítvány keltette hisztéria megbillentette benne ezt a szándékot. Az alapítvánnyal kapcsolatban megjegyezte, hogy az állatvédelem égisze alatt tevékenykedő, meglehetősen kártékony társaság. Ők nem az állatok szempontjait tartják szem előtt, hanem az üzleti érdekeket.


Végül mégis nekikezdett a 170 millió forintos beruházásnak. Ötven százalékos támogatást kapott, a többit hitelből finanszírozta. Az állatvédelmi előírásokat, elvárásokat, az uniós irányelveket is maximálisan figyelembe véve, augusztusban kezdtek hozzá a tömőház megépítéshez. A 3552 liba egyidejű tömésére alkalmas tömőházban egy libára 0,19 négyzetméter terület jut. Az épület klimatizált, számítógép figyeli a hőmérsékletet, páratartalmat, légcserét és az ideális állapothoz igazítva szabályozza azokat. A tömőgépek francia gyártmányúak, amit szintén számítógép vezérel. A tömőcső lágy gumi, olyan átmérőjű, ami nem sérti az állatok nyelőcsövét. A trágyakezelés is az előírásoknak megfelelően történik.


Kulturált körülmények között tartják és tömik a libákat


Szilágyi István a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora elmondta, hogy az elmúlt időszakban több támadás érte Magyarországot a haszonállatok tartásával kapcsolatban. Megjegyezte, hogy mielőtt kampányolni kezdenek valami ellen, figyelembe kell venni azt, hogy hány embernek ad munkát, és mekkora népgazdasági hasznot hoz. Az itteni tömés a legkíméletesebb, kulturált körülmények között tartják és tömik a libákat.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

béklyó

régebben a legelő állatok mellső lábára erősített lánccal v. kötéllel akadályozták... Tovább

102/2008. (VIII. 8.) FVM rendelet

Az erdõk felújításának csekély összegû (de minimis) támogatásáról. A mezõgazdasági,... Tovább

Tovább a lexikonra