Bemutatom a kertvárosi erdeicsótányt

Egyre több helyen találkozhatunk a nem rég megjelent új csótányfajjal

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nem elég az őszi poloskainvázió és a harlekinkaticák megjelenése, most egy új csótányfaj tagjaival is szembe kell néznünk. A kertvárosi erdeicsótány ráadásul még repül is, még nagyobb riadalmat okozva társainál, cikkünkben mindent elmondunk erről a betelepült rovarról! 

A kertvárosi erdeicsótány bemutatása

A kertvárosi erdeicsótány megjelenése Magyarországon

Elsőként 2005-ben találkoztak vele Magyarországon, de tömeges jelenlétét egészen idáig nem észlelték. Budapesten és az agglomerációban az utóbbi években találkoztak vele többször, idén először a budai kerületekben, észlelték, továbbá Pesten és Budakeszin. Ezidáig a szakemberek nem nagyon tudtak arról, hogy a fővároson és az agglomeráción kívül máshol előfordulna. 

A kertvárosi erdeicsótány jellemzői

A kertvárosi erdeicsótány egy szabadban élő faj, viszont röpképes, a fényre pedig rá is repül, ezért gyakran riadalmat okoz, amikor meglátjuk az épületben, sokan még kártevőirtói segítséget is kérnek miatta. A kertvárosi erdeicsótány eredetileg egy dél-európai faj, ami az utóbbi évtizedekben megkezdte vonulását, és egyre jobban terjeszkedik észak felé – úgy tűnik, hogy jól érzi magát a magyarországi klímán is, ennek köszönhető, hogy többet találkozunk vele. Most már egyébként Ausztriában, Németországban, sőt, Hollandiában is látták.

A kertvárosi erdeicsótány elleni védekezés

Nem szükséges ellenük védekeznünk, mivel a növényekben nem tesz kárt, ráadásul ellentétben a többi fajjal nincs arról tudomás, hogy bármilyen betegséget terjesztene, tehát ránk nézve sem okoz problémát. Nem csíp, nem szúr, még csak nem is harap, teljesen ártalmatlan rovar, leginkább folyékony növényi eredetű táplálékot fogyaszt. A kertvárosi erdeicsótány inváziójáról még kevés az információ, de az biztos, hogy el fog múlni, általánosságban ősz elején van a csúcs.

Egyelőre nem tudnak a szakemberek természetes ellenségeiről, és még az sem kizárt, hogy túléli a hideg telet. Egy szó, mint száz, úgy védekezhetünk ellene, hogy nem engedjük be a lakásba, tehát használjunk szúnyoghálót és figyeljünk oda a nyitott ablakokra, ajtókra, főleg este. A következő oldalon többet megtudhatsz a csótányokról, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

elektronmikroszkóp

a fénymikroszkópnál bonyolultabb fölépítésű nagyítórendszer, amelyben elektronsugarakat... Tovább

egyelés

a sorba vetett növények (pl. répatövek) ritkítása, a fölösleges egyedek kivágása, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok