notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit egy kertésznek a tűzbab termesztéséről tudnia kell

hirdetes

Tűzbab termesztési kisokos mindenkinek

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Minden a tűzbab termesztéséről

Tűzbab termesztése - A tűzbab ültetése

A tűzbab eredetileg Amerika középső és déli vidékeiről származik, de ennek ellenére több éghajlaton is megterem. Sőt, sok kertész tapasztalja, hogy hidegebb talajban könnyebben kicsíráznak, mint az őshazájukban megszokott meleg talajban. Habár évelő növények, általában egynyáriként szokás termeszteni őket, de mérsékelt hőmérsékletű területeken át is teleltethetők. A tűzbabnak mindig napos helyre van szüksége, és persze egy olyan szerkezetre is szüksége van, amire felkapaszkodhat. Ez lehet egy lugas, egy kerítés vagy bármilyen hasonló támaszték. Ez a két dolog alapfeltétel, illetve sokat segíthet az is, ha a közelben gyakran fordulnak meg beporzó állatok és rovarok is. 

Tűzbab termesztése - Közvetlen ültetés a kertbe

A legegyszerűbb megoldás közvetlenül a kertbe ültetni a babokat, miután tavasszal az utolsó fagy is elmúlt és a talaj felmelegedett. Ha egy lugas vagy hasonló széles szerkezet mentén ülteted el őket, akkor egymástól 15 centire kerüljenek a magok. A tűzbab magvai gyorsan kicsíráznak, ezért ügyelj rá, hogy megfelelően futtasd fel őket a támasztékra, amint az első indák megjelennek. Ez után rövidesen ráéreznek majd környezetükre, és maguktól is folytatni tudják majd a felkapaszkodást. Csak arra kell odafigyelned, hogy lazán hozzákösd őket a szerkezetre, amire felfutnak majd.

hirdetes

Tűzbab termesztése - A magok elültetése házon belül

A tűzbabokat házon belül is elültetheted, hogy több idejük legyen megerősödni, mielőtt végleges helyükre kerülnének a szabadban. Figyelembe véve azonban, hogy a tűzbab gyökerei nagyon érzékenyek, nem igazán tűrik jól az átültetést, ezért a legtöbb kertész inkább vár a melegre, hogy közvetlenül kint ültesse el a magokat. Ha azonban termősidőszakod túl rövid, házon belül is megpróbálhatod elültetni a magokat, durván egy-másfél nappal az utolsó várható fagy előtt.

hirdetes

Használj kifejezetten palántáknak szánt termőközeget és tartsd nedvesen azt, míg el nem jön a kiültetés ideje. A csírázáshoz meleg talajra van szükségük a magoknak, valahol 12°C körül – a folyamat 7-10 napot vesz igénybe. Fontos, hogy a házon belül nevelt palántákat fokozatosan kiszoktasd a szabadba, mielőtt végleg kiültetnéd őket. Ezt kezdd el akkor, amikor már legalább 7,5-8 cm magasak és ha biztos vagy benne, hogy nem lesz több fagy idén – a tűzbab nagyon érzékeny a hidegre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
70 210
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 576 056

81/2008. (VI. 24.) FVM rendelet

A baromfi ágazatban igénybe vehetõ állatjóléti támogatások feltételeirõl szóló 139/2007.... Tovább

ökológikus gazdálkodás (alternatív gazdálkodás)

ésszerű átmenet a vegyszerközpontú (hemocentrikus) és a szigorúan vegyszermentes... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség