notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit egy kertésznek a tűzbab termesztéséről tudnia kell

Hirdetés

Tűzbab termesztési kisokos mindenkinek

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A tűzbab (Phaseolus coccineus) egy, a hüvelyesek családjába tartozó haszonnövény, amely kerted egyik legcsinosabb dísze is lehet. Sokáig főleg csak brit kertekben lehetett találkozni vele, de ma már az egész világon termesztik ehető termése és/vagy megjelenése miatt. Ha te is szeretnéd gazdagabbá tenni kertedet vagy udvarodat, akkor olvass tovább – íme minden, amit egy kertésznek a tűzbab termesztéséről tudnia kell!

Minden a tűzbab termesztéséről

Tűzbab vagy zöldbab?

Senkit sem hibáztatunk, ha első ránézésre nem tudja megkülönböztetni egymástól a különböző babokat – a tűzbab és a zöldbab között sem egyszerű azonnal különbséget tenni (a többi babról nem is beszélve). A tűzbab lényegében a zöldbab méretesebb testvérének tűnhet, de a méreten kívül más jellemzőikben is eltérnek egymástól. A tűzbab például évelő növény, míg a zöldbab egynyári. Amikor a tűzbab magvai nőni kezdenek, a szár és az első két levél bújik ki a talajból, míg a zöldbab a széthasadt magot dugja ki először.

 

A tűzbab indái továbbá az óramutató járásával megegyező irányba tekerednek, míg a zöldbab indái azzal ellentétesen. A tűzbab egy sajátos előnye a zöldbabbal szemben, hogy narancssárga vagy vörös virágainak köszönhetően ékes dísze is lehet kertednek. 15-30 cm hosszú hüvelyeikben 6-10 darab bab bújik meg. Továbbá – mint azt a bevezetőben említettük – a tűzbab termése ehető. Ebben ugyan nem különbözik a zöldbabtól, de mindenképpen érdemes leszögezni. Ráadásul nagyon ízletes is!

Hirdetés

 

A tűzbab fajtái

A tűzbabok fajtái többek között virágaik színében különböznek egymástól. Legtöbb fajtájuk narancsos, vöröses vagy fehér színű virágokat hoz. Íme néhány tűzbab, amiket érdemes kipróbálni.

 

Hirdetés

Scarlet Runner – Ez a leggyakoribb tűzbabfajta. Élénkpiros virágai vannak, életerős indái pedig akár 3 méter magasra is felkúszhatnak. Hatalmas méretű babokat terem.

 

Scarlet Emperor – Ez a fajta sokban hasonlít a Scarlet Runner tűzbabhoz: hasonlóan élénk, narancsos-vörös virágai vannak, azonban a hüvelyei vastagabbra nőhetnek meg.

 

Sunset Runner Bean – A Sunset Runner Bean barack vagy éppen rózsaszín virágokat hoz, ami miatt igen különlegesnek mondható. Indái nagyjából 1,8 méter magasra kúszhatnak fel és meglehetősen termékenyek.

 

Black Coat – Ez a hagyatékfajta az 1600-as évek óta ismert. Virágainak színe a mandarin és a cseresznye vörös között mozog, hüvelyei pedig rövidebbek, mint a legtöbb más fajtáé. Most pedig nézzük, mi szükséges a tűzbab termesztéséhez, a következő oldalon erről fogok beszélni nektek! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
527 977
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 241 059
Közösség

ugar

a termesztésből időszakosan kivont, tehát be nem vetett, de rendszeresen művelt szántóföld.... Tovább

ökológia (környezettan)

általában az élő szervezetek és a környezetük kölcsönhatásaival, konkrétan a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 4

Átlagos értékelés: 5.0

Zöldség