Minden, amit egy kertésznek a tűzbab termesztéséről tudnia kell

Tűzbab termesztési kisokos mindenkinek

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A tűzbab (Phaseolus coccineus) egy, a hüvelyesek családjába tartozó haszonnövény, amely kerted egyik legcsinosabb dísze is lehet. Sokáig főleg csak brit kertekben lehetett találkozni vele, de ma már az egész világon termesztik ehető termése és/vagy megjelenése miatt. Ha te is szeretnéd gazdagabbá tenni kertedet vagy udvarodat, akkor olvass tovább – íme minden, amit egy kertésznek a tűzbab termesztéséről tudnia kell!

Minden a tűzbab termesztéséről

Tűzbab vagy zöldbab?

Senkit sem hibáztatunk, ha első ránézésre nem tudja megkülönböztetni egymástól a különböző babokat – a tűzbab és a zöldbab között sem egyszerű azonnal különbséget tenni (a többi babról nem is beszélve). A tűzbab lényegében a zöldbab méretesebb testvérének tűnhet, de a méreten kívül más jellemzőikben is eltérnek egymástól. A tűzbab például évelő növény, míg a zöldbab egynyári. Amikor a tűzbab magvai nőni kezdenek, a szár és az első két levél bújik ki a talajból, míg a zöldbab a széthasadt magot dugja ki először.

A tűzbab indái továbbá az óramutató járásával megegyező irányba tekerednek, míg a zöldbab indái azzal ellentétesen. A tűzbab egy sajátos előnye a zöldbabbal szemben, hogy narancssárga vagy vörös virágainak köszönhetően ékes dísze is lehet kertednek. 15-30 cm hosszú hüvelyeikben 6-10 darab bab bújik meg. Továbbá – mint azt a bevezetőben említettük – a tűzbab termése ehető. Ebben ugyan nem különbözik a zöldbabtól, de mindenképpen érdemes leszögezni. Ráadásul nagyon ízletes is!

A tűzbab fajtái

A tűzbabok fajtái többek között virágaik színében különböznek egymástól. Legtöbb fajtájuk narancsos, vöröses vagy fehér színű virágokat hoz. Íme néhány tűzbab, amiket érdemes kipróbálni.

Scarlet Runner – Ez a leggyakoribb tűzbabfajta. Élénkpiros virágai vannak, életerős indái pedig akár 3 méter magasra is felkúszhatnak. Hatalmas méretű babokat terem.

Scarlet Emperor – Ez a fajta sokban hasonlít a Scarlet Runner tűzbabhoz: hasonlóan élénk, narancsos-vörös virágai vannak, azonban a hüvelyei vastagabbra nőhetnek meg.

Sunset Runner Bean – A Sunset Runner Bean barack vagy éppen rózsaszín virágokat hoz, ami miatt igen különlegesnek mondható. Indái nagyjából 1,8 méter magasra kúszhatnak fel és meglehetősen termékenyek.

Black Coat – Ez a hagyatékfajta az 1600-as évek óta ismert. Virágainak színe a mandarin és a cseresznye vörös között mozog, hüvelyei pedig rövidebbek, mint a legtöbb más fajtáé. Most pedig nézzük, mi szükséges a tűzbab termesztéséhez, a következő oldalon erről fogok beszélni nektek! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló fertőző kevésvérűsége

vírus okozta, lázas rohamokban megnyilvánuló, heveny, félheveny v. idült betegség, amelynek... Tovább

adaptálás

helyszíni körülményekre, sajátos viszonyokra való alkalmazkodás. Leginkább a ->típustervek... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség