A KSH legújabb jelentése szerint 2,3 %-kal alacsonyabb volt 2013 májusában a mezőgazdasági termékek termelői ára, mint egy évvel korábban.

Tovább lassult a mezőgazdasági árak emelkedése

Kucsma Vivien
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A KSH legújabb jelentése szerint 2,3 %-kal alacsonyabb volt 2013 májusában a mezőgazdasági termékek termelői ára, mint egy évvel korábban. 

A KSH legújabb jelentése szerint 2,3 %-kal alacsonyabb volt 2013 májusában a mezőgazdasági termékek termelői ára, mint egy évvel korábban.

 

 

 

 

 

Mezőgazdasági árak – Lassuló agrárinfláció

Tavaly májusban a mezőgazdaság termelői árainak 11,5 %-os növekedése után idén májusban több mint 2 %-kal maradt el a növekedés, ami 9,2 % volt. A növényi termék áremelkedése 12,4 %-ra mérséklődött az áprilisi 15,9 %-ról. Emiatt lassult az agrárinfláció. Májusban a gabonafélék ára 14,8 %-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A búza ára március óta alig változott, a kukoricáé pedig január óta folyamatosan csökken.

Mezőgazdasági árak – Ipari növények

Az ipari növények ára 10,2 %-kal nőtt az előző év májusához képest, ezen belül pedig az olajos növények ára 8,5 %-kal lett magasabb. A burgonya ára májusban 136 %-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A magas növekedés több tényezőből fakad. A tavalyi év elején jelentős mennyiségű burgonya volt raktáron, ami alacsonyan tartotta az árakat, másrészt a tavalyi termés mennyisége elmaradt egész Európában az előző évekhez képest. Nem utolsó sorban pedig megjelent a májusi újburgonya, ami áprilishoz viszonyítva fokozta az árakat.

Mezőgazdasági árak – Zöldség

A zöldségfélék ára 11,2 %-kal emelkedett májusban. A paradicsom ára 7,4 %-kal nőtt előző év májusához képest. A jelentősebb termékek közül a fejeskáposzta ára átlag feletti, 54 %-os növekedést, míg a zöldpaprika átlag alatti, 2 %-os növekedést produkált. A szamóca árának csökkenése hatott ki a leginkább a májusi gyümölcsárindexre. A gyümölcsárindex így 11,7 %-kal mérséklődött az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 
 
Mezőgazdasági árak

Mezőgazdasági árak – Állatok, állati termékek

A vágóállatok termelői árszintje májusban 2,7 %-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 23,2 %-kal csökkent. A baromfi 9,6 %-os árnövekedése továbbra is kiemelkedő. A vágósertés termelői árának növekedése 1,3 % volt, míg tavaly ilyenkor messze meghaladta ezt a 19,1 %-ával. A vágósertés felvásárlási ára májusban 382 Ft/kg volt, ami 13 forinttal alacsonyabb áprilishoz képest. Az állati termékek ára 4,4 %-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A KSH munkatársai szerint ez a növekedés két ellentétes folyamat következménye: a tej termelői árindexe 12 %-kal nőtt, míg a tojás ára 18,6 %-kal csökkent.

Mezőgazdasági árak – Összegzés

Január-május között a mezőgazdasági termelői árak 14,4 %-kal nőttek az előző év azonos időszakához mérten. A növényeknél a kiemelkedő kategóriákban növekedés volt tapasztalható, és átlagosan 20,2 %-os drágulást érezhettünk az első öt hónapban. A legmarkánsabb növekedés a burgonyánál volt, ami 105,2 % volt. A legcsekélyebb növekedés, 0,9 % a gyümölcsöknél volt. Az állat és állati termékeknél 4 % volt a növekedés január-május között 2012 azonos időszakához viszonyítva. Legnagyobb mértékben a vágóbaromfi ára növekedett, 10,8 %-kal, míg a vágómarha ára 14,4 %-kal csökkent. 
 
Mezőgazdasági árak

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajlazítók

gyűjtőneve azoknak a talajművelő gépeknek, amelyek képesek az összeállt, ülepedett,... Tovább

hibrid

legalább egy tulajdonságban eltérő szülők keresztezéséből származó utód. (fajhibrid, fajtahibrid) Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság