Tormákat teszteltünk a húsvéti sonka mellé

Tormákat teszteltünk a húsvéti sonka mellé

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A húsvéthoz a kötözött sonka és a hímes tojás mellett szervesen hozzátartozik a torma is, de nem mindegy, hogy milyet választunk. Az se jó, ha keserű, és azt sem díjazzuk, ha nem csíp eléggé. A könny alapkövetelmény a tormánál. A Női Lapozó ezért egy héttel húsvét előtt letesztelt jó néhány terméket. Kóstoltunk és könnyeztünk - a végére pedig meglett a győztes.
Tormákat teszteltünk a húsvéti sonka mellé

Mivel a húsvéttól és a kötözött sonkától már csak néhány nap választ el bennünket, elérkezettnek láttuk az időt ahhoz, hogy a nagy nőnapi bonbonteszt után a Női Lapozó tesztcsapata megejtse a húsvéti tormamustrát. Ugyanis egy rosszul kiválasztott torma elronthatja az egyébként tökéletesre sikerült húsvéti reggelit, az sem jó, ha túl ecetes, de az sem az igazi, ha túlságosan keserű az utóíze, sőt arra is fény derült, hogy nem mindegy, hogy milyen tormát veszünk, ha magunk akarjuk reszelni. Kóstoltunk, szagoltunk, és sírtunk, mint a záporeső. A végére pedig kiderült, hogy melyik torma nyerte el a 2009 legjobb sonkakísérője címet a szigorú és objektív zsűri szerint.

Szakértőink a következő szempontok alapján vizsgálták a tormákat, szám szerint hetet:


Milyen az illata?
Mennyire van intenzív tormaíze?
Tartalmaz-e jelentős mennyiségű ízfokozót?
Mennyire bizalomgerjesztő és praktikus a csomagolása?

A versenyben a következő termékek sorakoztak fel a rajtvonalnál: az Univer majonézes, valamint ecetes tormája, a Koch's tejszínes tormakréme és almás tormája. Egy Alföldi ecetes reszelt torma névre hallgató termék, amit szintén a Koch's gyárt. A Tesco almás tormája, és bekerült a kosárba egy mezei torma is a zöldségespultról.

Az illat


Ha igazi jó minőségű tormával van dolgunk, akkor az első szippantásnál könnybe lábad a szemünk, és kitisztul az orrunk, ami így is van rendjén. Ezért az illat tényleg fontos, ugyanis ha valamelyik terméknek gyanúsan mű az illata, attól sok jóra nem számíthatunk. A saját kezűleg reszelt tormának egyértelműen tormaillata volt, de korántsem volt annyira erőteljes, mint azt gondoltuk. Ezt annak tudtuk be, hogy nem volt megfelelően tárolva, és emiatt kiszáradt, ezért reszelés előtt célszerű vízbe áztatni.
A legmeggyőzőbb ebből a szempontból az Univer reszelt csemegetormája volt, amibe belekönnyeztünk, de jó minősítést kapott a Tesco almás tormája is. A Koch's tejszínes tormájának egyáltalán nem volt karakteres illata, mint ahogy ugyanezen cég almával felturbózott termékének sem. Az Alföldi ecetesnek kimondottan csípte a szemünket az illata, de nem a tormának, hanem az ízfokozóként hozzáadott ecetnek köszönhettük a könnyeket. A tubusos majonézes csodának csak nagy nehezen éreztük meg az illatát, de egyikünkből sem váltott ki heves érzelmeket.


Torma-e a torma?


Mert ugyebár, ha az ember tormát vesz, akkor leginkább intenzív, csípős, könnyfakasztó ízt szeretne érezni, amit ebben az esetben nem mindegyik terméknél tapasztaltunk. A tormák között a legtormásabb egyértelműen az Univer tormája volt, bár valószínűleg ha a házilag reszelt tormánk jobb minőségű lett volna, akkor egyértelműen az lett volna ennek a kategóriának az abszolút győztese. A második helyezett meglepő módon, a Koch's tejszínes tormája lett, ami elsőre ugyan nem tűnt esélyesnek, de a kezdeti tejszínes zamat a végére könnyfakasztó tormás ízbe csapott át, amit a lelkes csapat egyöntetűen nagyra értékelt.

A torma gyógyít, fertőtlenít


Napi 100 grammnyi egy felnőtt napi kalciumszükségletének 10%-át fedezi (110-120 mg), magnéziumból úgyszintén (30-35 mg), a káliumnak 25%-át és a C-vitamin-szükséglet 100%-át (90-260 mg). A torma fogyasztása a húgyúti fertőzések idején is hasznos lehet. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, a káros vérzsírok mennyiségét. Fokozza a véráramlást, csökkenti a vérlemezkék összetapadását, így az érrögök képződését az érpályán belül. Segíti az emésztést, az ételek felszívódását, megszünteti az étvágytalanságot, a puffadást.
Dunsztkötésben helyileg enyhíti az ízületi fájdalmakat a reszelék, aminek ecetes oldatát vízzel hígítva régebben a makacs köhögés ellen ajánlották. Vizelethajtó hatása a vese hámsejtjeinek izgatásával érvényesül. Német vizsgálatokban a skarlát, bárányhimlő okozta bőrelváltozás eltüntetését érték el a tormareszelékes kezeléssel.
Újabban kedvelt lett a kozmetikusok körében. A tejes-tormás arcpakolás üdíti a petyhüdt bőrt, visszaadja a pirospozsgás színt, sikeresen halványítja a szeplőket.

A harmadik helyezett az Univer majonézes tormája volt, ami a bizarr külső és a jelentéktelen illat után nem várt eredmény volt. Az Alföldi torma esetében a domináns íz az eceté volt, amit egyikünk sem élvezett igazán, de összességében ez megütötte azt a szintet, amit egy tormától elvárunk. A Tesco almás tormáját az első falatoknál nagyon szerettük, de a vége felé furcsa kesernyés mellékízt éreztünk, és bár tudjuk, hogy a tormának is van egy kesernyés utóíze, ez nem az volt. A Koch's almás tormája igazi, gyereknek való termék, ugyanis az édes íz mellé viszonylag erős tormaillat társul, de a várt csípés és könny ebben az esetben még köszönő viszonyban sem volt a tormával.

Azok a bizonyos hozzáadott anyagok


Egyáltalán nem rajongunk sem az ízfokozókért, sem pedig a tartósítószerekért, azonban a tormák esetében az utóbbit nem igazán lehet megúszni. Kivéve persze, ha az ember nekiáll reszelni, és saját maga gyártja le a húsvéti sonka kísérőjét - ettől függetlenül szerintünk az aromák tejesen feleslegesek. Jó hír, hogy az általunk tesztelt alanyok közül egyetlen tartalmazott aromát, mégpedig a Koch's almás tormája, azonban ha hihetünk a címkének, akkor nem mesterséges, hanem természetes aromával turbózták fel a terméket - amit egyébként cukorbetegek is gond nélkül fogyaszthatnak, ugyanis cukor helyett édesítőszert tartalmaz. Azonban, ha már a címkéknél tartunk, akkor nem tudjuk szó nélkül hagyni a Tesco tormáját, amin a feliratok szinte láthatatlanul apróra sikeredtek, és mi is csak harmadik nekifutásra tudtuk elolvasni az összetételt.


A külcsín


Bár a tormákat általában nem a csomagolásuk alapján veszi az ember, mi mégis fontosnak találtuk ezt a szempontot is. A külcsíni díszítés és a dizájn is sokat számított, de ennél jóval fontosabb volt, hogy mennyire praktikus az adott üveg vagy tubus. Ugyanis akadt olyan is, amelyikből csak a legkisebb kanállal tudtuk kinyerni a tormát, és olyannal is találkoztunk, amelyik a hagyományos tubusos megoldás volt. Az Alföldi torma kivételével mindegyikkel meg voltunk elégedve, ennek az egy üvegnek azonban aránytalanul kicsi volt a szája, mi gyanítjuk, hogy a gyártó cég nagyobb mennyiségű bébiételes üveghez jutott, és ezeket használta fel az idei tormakészlethez.

Az örök páros


Az Univer majonézes torma névre hallgató terméke nem a legelegánsabb, de kétségkívül praktikus megoldás. Sőt volt olyan zsűritag is, aki kimondottan húsvéti családi kirándulás mellé ajánlaná. A Tesco tormájának a csomagolásával sem volt gondunk első ránézésre, azonban a papírcímke a második nyitás után csendben megvált az üvegtől, ami nem tragédia ugyan, de ha alaposak akarunk lenni, akkor mindenképpen meg kell említenünk. A maradék három termékkel nem volt bajunk, valamint a kakukktojás-versenyzőnkben, vagyis a nyers tormában sem találtunk kivetnivalót.


Eredményhirdetés


Az abszolút győztesünk az Univer reszelt tormája lett, ami a zsűri összes finnyás tagját meggyőzte, egyszerűen ezzel a tormával minden stimmel, az üveg pont jó, az illattal nincs gond, és a könnyünk is csorgott tőle rendesen. A második helyezett a Koch’s tejszínes tormakréme lett, ami az elején viszonylag gyengén muzsikált, azonban a végére belehúzott, és ahogy az üveg tartalmát nézzük, igencsak kapós lett a kollégák körében. A harmadik helyezett a majonézes torma lett, ami szintén az Univer futószalagjáról került le. A többi három nagyjából ugyanolyan eredményt ért el, és csak nagyon minimális különbség van közöttük, de a dobogós helyezettektől igen messze állnak. A frissen reszelt torma valószínűleg abszolút meggyőzte volna a tesztcsapatot, ha sikerült volna olyan gyökeret beszerezni, amit korábban helyesen tároltak. Így viszont nem sok eséllyel indult, és még a csöndesebb diadalra sem futotta.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

xénia

egyes —>keresztezésekben bizonyos apai tulajdonságok nemcsak az utódokon, hanem a... Tovább

Mezõkovácsházai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mezõkovácsháza Hársfa u. 3. 5800 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra