notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tőosztás kisokos mindenkinek

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Tőosztás tudnivalók

Szélesi Ferenc - Főkertész
Minden a tőosztásról

Hogyan végezzük el sikeresen a tőosztást? 

Bármennyire is hihetetlen, a tövek szétosztása a világ egyik legegyszerűbb, és egyben leggyorsabb dolga! Először is ássuk körbe a növényt, majd óvatosan emeljük ki a földből. Ezután válasszuk szét a tövet és a gyökérzetet két vagy akár több részre, ez attól függ, hogy mekkora a tő mérete. A hagymás növények tövét könnyedén szét tudjuk választani kézzel is, más esetekben viszont érdemes valamilyen éles tárgyat használnunk, kést, vagy ásót, így könnyedén darabokra tudjuk vágni a növény tövét.

Arra ügyeljünk, hogy ne szedjük szét apró darabokra a tövet, mivel ez a növényünk pusztulásához vezethet. Egy a lényeg, ne essünk túlzásba! Figyelni kell arra, hogy a szétvágott növényi részek mindegyikén legalább két-három rügy és fejlett gyökérrész legyen.  

hirdetes

A tő szétszedése után rázzuk le a felesleges földet a tövekről, majd az elhalt növényi részektől szabaduljunk meg. A növényeket érdemes visszametszeni, éppen ezért végezzük a tőosztást szeptember közepéig, ekkor még nincs ugyanis fagy, a nagy hidegek beköszöntéig a növények meg fognak erősödni, tavasszal pedig nagyon hálásak lesznek nekünk. Az új töveket ültethetjük szabadba, vagy cserépbe egyaránt, ahogy jobban esik! Készen is vagynk! Ugye, hogy nem olyan nehéz?

Pár szóban a dugványozásról

hirdetes

Cikkünkben a főszerepet a tőosztás játszotta, de azért pár szót mondok nektek a másik elterjedt szaporítási módról is, ami a dugványozás. Ebben az esetben a növények részeiből nevelünk új, kifejlett növényeket. A dugványok már négy-hat hét alatt gyökeret fejlesztenek, és megjelennek az újabb levelek is. A dugványozást leginkább fás-, vagy félfás növények körében alkalmazzuk. A növények oldalhajtásáról vagy a fő hajtáscsúcsról vágjunk le egy 8-10 centiméteres gyökér nélküli részt a levélcsomó alatt. Ezt vízben, homokban, vagy valamilyen laza termesztőközegben gyökereztessük.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-05-16

Sokoldalú csoda a kertben – Neveljünk curryfát!

Curryfa nevelése, curryfa gondozása, hasznos tanácsok a curryfa termesztéséhez. A curryfa nagyon különleges, sokoldalú növény, ott a helye a te kertedben is!

2020-05-26

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

A szolarizáció lehet a megoldás a gyomokra és a különböző növénybetegségekre. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a szolarizációról és a szolarizáció hasznosságáról!

2020-05-29

Hőhullámok a kertben – így védd növényeidet a nyári melegben!

A nyári melegben fokozottan oda kell figyelnünk a növényeinkre, éppen ezért mostani cikkemben mindent elmondok nektek a növények nyári védelméről.

2020-05-08

Támad a fuzáriumos hervadás – Vedd észre időben és védekezz ellene!

A fuzáriumos hervadás hatalmas károkat képes okozni, éppen ezért nagyon fontos, hogy időben észrevegyük a fuzáriumos hervadást. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fuzáriumos hervadásról!

2020-05-04

Növényvédőszerek keverhetősége – Mit, mivel, hogyan keverhetünk?

Növényvédőszerek keverése, cikkünkben mindent elmondunk nektek a növényvédőszerek keveréséről, nézzük, mit kell tudnunk a növényvédőszerek keveréséről.

2020-04-30

Hat gyakori gombás megbetegedés, amivel meg kell küzdened!

A gombabetegségek szinte biztos, hogy felütik fejüket a te kertedben is, éppen ezért érdemes felkészülnöd a gombabetegségekből! A leggyakoribb gombabetegségek bemutatása!

2020-05-16

Zabtermesztési kisokos mindenkinek

Zabtermesztési tanácsok mindenkinek, mi szükséges a zab termesztéséhez, miért termesszünk zabot. Most mindent elmondunk nektek a zabtermesztésről, amit csak tudnotok kell!

2020-05-19

Öntözd ezzel az oldattal a paradicsomod, egész nyáron elkísér majd a csoda!

Egy nagyon szuper trükköt hoztam nektek ismét, amit két évvel ezelőtt próbáltam ki először. Hihetetlen eredményt értem el a segítségével, érdemes nektek is kísérletezni!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
487
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
4 579 089

Gombaölo Eclair

Gombaölő permetezőszer, szőlőben szőlőlisztharmat, szőlőperonoszpóra, szőlőorbánc,... Tovább

52/2006. (VII. 17.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem