Termesztési és társültetési tippek a zsenge tökökhöz

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Termesztési és társültetési tippek a zsenge tökökhöz

Szélesi Ferenc - Főkertész
Termesztési és társültetési tippek a zsenge tökökhöz

A tök és bársonyvirág

A bársonyvirág nem csak csinosabbá teszi az ágyást, hanem segít a bogarak és a fonálférgek távoltartásában is.

A tök és a sarkantyúka

A sarkantyúkák szintén segítenek mutatósabbá varázsolni az ágyásokat, ráadásul mind virágaik, mind pedig leveleik ehetők. Ezek a virágok nagyon hatékonyak a levéltetvek és a tököket leggyakrabban megtámadó bogarak ellen, és egy külön pluszként ízletesebbé teszik a zsenge tököket és a közelbe ültetett uborkákat is. Ez a két virág a beporzásért felelős méheket is bevonzza, amelyek elengedhetetlenek a zsenge tökök szaporodásához.

A tök és a retek

A retek segít a tököt megtámadó bogarak elriasztásában, ráadásul ehető is.

hirdetes

Zsenge tökök: gyümölcsök vagy zöldségek?

hirdetes

Érdekességként megjegyezheted, hogy a zsenge tökök nem zöldségeknek, hanem inkább pepónak, egyfajta kemény héjú bogyónak számít. Tápanyagtartalma szempontjából persze ez nem számít – így is úgy is tele van fontos tápanyagokkal és rostokkal. A zsenge tök fogyasztható nyersen, főzve vagy lereszelve is, hogy bele lehessen sütni különböző finomságokba. Kiváló hozzávaló levesek, saláták és pörköltök ízesítéséhez is. A tökök virágai szintén ehetők, és első sorban salátákban szokás felhasználni őket.

A zsenge tökök fajtái

A zsenge tököknek több tucat fajtáját különböztetjük meg egymástól, amelyek általában különböző méreteket és formákat vesznek fel fejlődésük során. Színükben, mintázatukban és felületükben szintén nagy változatosság figyelhető meg. Termékenységüknek köszönhetően megéri fejenként egy tököt ültetni a kertben, hacsak nem szeretnél eltenni belőlük néhányat télire (a tárolásról később szót ejtünk).

A növénytartós ültetésnek köszönhetően a tökök még szűkös helyeken, akár egy erkélyen is termeszthetők. A bokros fajta zsenge tökök különösen jól érzik magukat egy nagyobb cserépben vagy egyéb nagy kapacitású tárolóban – persze csak ha megfelelő vízelvezetést biztosítanak nekik. Minden nagyobb cserében akár 2-3 növény (tök) is elfér, csak kapjanak elegendő napfényt, meleget és vizet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


97/2008. (VII. 25.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló... Tovább

felemáslevelű csenkesz (Festuca heterophylla Lam.)

a pázsitfüvek családjához tartozó, bokros fejl., évelő aljfű (fűfélék). Tőlevelei... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés