Termesztési és társültetési tippek a zsenge tökökhöz

Termesztési és társültetési tippek a zsenge tökökhöz

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE., NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A zsenge tök egy igazi álom a kerttulajdonosok számára: nem elég, hogy finom és tápláló, de könnyű termesztése miatt kiváló kezdő kertészeknek is. Mint sok más növény, a zsenge tökök is szeretik, ha jó szomszédságban növekedhetnek, ami persze a közelükbe ültetett, jótékony hatású növényekre utal.

Termesztési és társültetési tippek a zsenge tökökhöz

Ha valaha termesztettél már cukkinit, csillagtököt vagy pézsmatököt, akkor tudod, hogy milyen intenzíven képesek növekedni ezek a fajták. A zsenge tökök lényegében közönséges tökök – egy tök akkor számít zsengének, amikor még éretlen állapotban szüretelik le azt. Elmondhatjuk továbbá, hogy minden zsenge tök közönséges tök, de nem minden közönséges tök lehet zsenge tök. Habár a közönséges tököknek léteznek nyári és téli fajtáik is, a zsenge tököket nyár közepén szokás szüretelni. A tökök minden fajtája tele van káliummal, foszforral, kalciummal, A-vitaminnal és persze C-vitaminnal is.

A tökök legjobb társnövényei

A tapasztalt kertészek váltig állítják, hogy a sikeres töktermesztéshez elengedhetetlen a megfelel társnövények elültetése a tökök közelében. Egy növény számára társnak számít minden olyan növény, ami valamilyen módon segítséget vagy védelmet nyújt számára. Néhány társnövény beporzókat vonz be, míg mások távol tartják a káros rovarokat, vagy fontos tápanyagokkal dúsítják a talajt a gyökérzet számára. A tökök mellé kiváló társak a retek, a kukorica, a borsó, a babok, a sütőtökök, a bársonyvirág és a sarkantyúka.

A kukorica, a tök, és a hüvelyesek

A kukorica, a tök és a borsók vagy a babok (vagy az uborkák) gyakran kerülnek egymás mellé a kertben, aminek jó oka van. Ez a hármas társültetés még az őshonos amerikaiaktól származik, és remek eredményeket lehet elérni vele, ugyanis mindhárom növény jótékony kölcsönhatásban képes együtt élni a másik kettővel. Mindig a tököket szokás elültetni először, hogy a palánták megerősödhessenek, mielőtt a babok és a borsók is a talajba kerülnének (erre azért van szükség, mert különben könnyedén túlnőnék a tököt).

A kukoricák szárai felkapaszkodási felületet biztosítanak az indázó babok és borsók számára. A szőrös, hegyes tökindák megnehezítik a kukoricára, vagy hüvelyesekre éhező kártékony rovarok dolgát, cserébe a tök élvezheti a kukorica levelei által biztosított árnyékot. Ha mindez nem lenne elég, a tökök talajtakaróként hatnak és megakadályozzák, hogy a gyomok kibújjanak az ágyásból. A következő oldalon még több hasznos információ vár! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

felhő

a levegőben lebegő, igen apró vízcseppek, kristályok v. jégszemek halmaza. A részecskék... Tovább

farinotom

a gabona —>acélosságának meghatározására szolgáló készülék. Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés