notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Termesztési és társültetési tippek a zsenge tökökhöz

Hirdetés

Termesztési és társültetési tippek a zsenge tökökhöz

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A zsenge tök egy igazi álom a kerttulajdonosok számára: nem elég, hogy finom és tápláló, de könnyű termesztése miatt kiváló kezdő kertészeknek is. Mint sok más növény, a zsenge tökök is szeretik, ha jó szomszédságban növekedhetnek, ami persze a közelükbe ültetett, jótékony hatású növényekre utal.

Termesztési és társültetési tippek a zsenge tökökhöz

Ha valaha termesztettél már cukkinit, csillagtököt vagy pézsmatököt, akkor tudod, hogy milyen intenzíven képesek növekedni ezek a fajták. A zsenge tökök lényegében közönséges tökök – egy tök akkor számít zsengének, amikor még éretlen állapotban szüretelik le azt. Elmondhatjuk továbbá, hogy minden zsenge tök közönséges tök, de nem minden közönséges tök lehet zsenge tök. Habár a közönséges tököknek léteznek nyári és téli fajtáik is, a zsenge tököket nyár közepén szokás szüretelni. A tökök minden fajtája tele van káliummal, foszforral, kalciummal, A-vitaminnal és persze C-vitaminnal is.

 

A tökök legjobb társnövényei

A tapasztalt kertészek váltig állítják, hogy a sikeres töktermesztéshez elengedhetetlen a megfelel társnövények elültetése a tökök közelében. Egy növény számára társnak számít minden olyan növény, ami valamilyen módon segítséget vagy védelmet nyújt számára. Néhány társnövény beporzókat vonz be, míg mások távol tartják a káros rovarokat, vagy fontos tápanyagokkal dúsítják a talajt a gyökérzet számára. A tökök mellé kiváló társak a retek, a kukorica, a borsó, a babok, a sütőtökök, a bársonyvirág és a sarkantyúka.

Hirdetés

 

A kukorica, a tök, és a hüvelyesek

A kukorica, a tök és a borsók vagy a babok (vagy az uborkák) gyakran kerülnek egymás mellé a kertben, aminek jó oka van. Ez a hármas társültetés még az őshonos amerikaiaktól származik, és remek eredményeket lehet elérni vele, ugyanis mindhárom növény jótékony kölcsönhatásban képes együtt élni a másik kettővel. Mindig a tököket szokás elültetni először, hogy a palánták megerősödhessenek, mielőtt a babok és a borsók is a talajba kerülnének (erre azért van szükség, mert különben könnyedén túlnőnék a tököt).

Hirdetés

 

A kukoricák szárai felkapaszkodási felületet biztosítanak az indázó babok és borsók számára. A szőrös, hegyes tökindák megnehezítik a kukoricára, vagy hüvelyesekre éhező kártékony rovarok dolgát, cserébe a tök élvezheti a kukorica levelei által biztosított árnyékot. Ha mindez nem lenne elég, a tökök talajtakaróként hatnak és megakadályozzák, hogy a gyomok kibújjanak az ágyásból. A következő oldalon még több hasznos információ vár! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
474 907
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
474 907
Közösség

gabona-abc

a gabonán a levélhüvely és a -lemez átmeneténél hártyaszerű nyelvecske (ligula) és két... Tovább

flegmone (phlegmone)

a szövetek gennyes gyulladásának az az alakja, amikor a genny diffúzán beszűri a szöveteket.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 132

Átlagos értékelés: 4.9

Növénytermesztés