Tökmagpirítás lépései: hogyan lehet megpirítani a tökmagot? Házi Tökmagpirítás

Hogyan lehet hasznosítani a tökmagot? Tökmagpirítás lépésről lépésre

VN, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minden ősszel megnövekszik az érdeklődés a tök, valamint a tökmag faragása és főzése iránt, a boltok polcai, piacok kis asztalkái telis-tele vannak finomabbnál finomabbnak tűnő tökökkel, és biztosak vagyunk benne, hogy néhányak kertjében is lapul egy-kettő vagy sokkal több szép példány. Ha te is készítesz valamilyen tökös ételt, netán tököt faragsz, de a ne pazarolj szellemiségben nem szeretnéd kidobni az értékes tökmagokat, akkor van egy remek tippünk! Így pirítsd meg a tök magjait lépésről lépésre!

Tökmagpirítás menete

Miért használjunk tökmagot?

A tökmag tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mindezek mellett pedig kiváló rostforrás. A boltokban is árulnak csomagolt tökmagot, de a mai árak mellett, hidd el, sokkal kifizetődőbb, ha te magad készíted el a pirított tökmagot, nem pedig a polcról emelsz le egy csomaggal. Gondolj csak bele, ahelyett, hogy kidobod a tökmagot, értékes nassolnivalót készítesz belőle. A tökmag támogatja a vércukor egyensúlyát, jót tesz a szív egészségének, miközben gazdag antioxidánsokban is, elősegítheti a húgyhólyag egészségét, férfiaknak erősen ajánljuk a prosztata egészsége érdekében ( a legtöbb ilyen gyógyhatású szer is tökmagolajat tartalmaz), és még a rák megelőzésében is segíthet. Tehát egy szemétre szánt alapanyagból igazi értékes tápanyag dús nassolnivaló elkészítésére invitálunk most a pirított tökmag leírásával! Nézzük is, hogyan lehet tökmagot pirítani!

Tökmagpirítás: a megfelelő magok kiválasztása

A tökmagpirításhoz a legalkalmasabbak a kis vagy közepes méretű magvak. Egyes nagyobb magvakat túl nehéz megenni, bár általában minden mag fogyasztásra alkalmas, ezért a nagyobbakkal is meg lehet próbálkozni. A közvetlenül a sütőtökből származó magok általában fehérek, és másképp néznek ki, mint a csomagokban látható sötétzöld magvak. Ennek az az oka, hogy a sötét magvak a belső mag, de olyan bonyolult kivonni őket, hogy nem tanácsoljuk senkinek.

Tökmagpirítás előkészületek

A tökmagpirítás előtt elő kell készíteni a magokat. A magvak megtisztításához szűrjük le őket egy szitába, mossuk le hideg folyóvíz alatt, és távolítsuk el a tökből származó pépes darabokat. Ne aggódjon, ha nem jön le mind, mert a magok megfőzésével sikerülhet javítani a helyzetet.

Tökmagpirítás előtt megfőzzük a magokat

Hogyan kell megfőzni a tökmagokat? Mutatjuk a legjobb módszert! Egy nagy lábasban forraljunk fel sós vizet, tegyük bele a megtisztított magvakat, és forraljuk nagyságtól függően 5-10 percig, majd konyharuhán csepegtessük le.

A tökmagpirítás

Az előkészületek után következhet is a fő lényeg: a tökmagok megpirítása. A lecsepegetett magokat tegyük kiolajozott tepsibe, alaposan forgassuk össze, hogy mindenhol olajosak legyenek a tökmagok, ízlés szerint fűszerezheted is őket. ’80 fokos előmelegített sütőben 8-10 perc kell, hogy elkészüljenek, közben néha összerázhatod a tepsit!

A tökmagpirításhoz milyen fűszerek kellenek?

Igazából nincsenek kötelező kellékek tökmagfronton, de lehet kísérletezni különleges fűszerekkel. Édesszájúak akár kandírozva is fogyaszthatják, chili, kömény vagy egy kis barna cukrot és méz kell csak hozzá. A klasszikus só-bors párosítással sem lehet mellé fogni, de extrémebb fűszervariációkkal is lehet próbálkozni!

Hogyan kell a pirított tökmagokat tárolni?

Van még egy fontos kérdés, amit meg kell beszélnünk, ez pedig a pirított tökmagok tárolása! A pirított tökmagok légmentesen záródó edényben akár három napig frissek maradnak.

ITT adunk néhány tippet, hogy hogyan használhatod fel a pirított tökmagot!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

59/2006. (VIII. 14.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet

a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz... Tovább

cukorcirok (sumac, Sorgum dochna [Roskal] Snow-den)

a pázsitfüvek családjába tartozó, Ázsia és Afrika több táján már régóta fontos... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség