3 természetes módszer, amivel megszabadulhatsz a krumpliboga...
2023/04/27A krumplibogarak tönkreteszik a kerti termést? Szerencsére rengeteg természetes módszer létezik a krumplibogarak eltávolítására, amik közül mutatunk is be párat!
Minden ősszel megnövekszik az érdeklődés a tök, valamint a tökmag faragása és főzése iránt, a boltok polcai, piacok kis asztalkái telis-tele vannak finomabbnál finomabbnak tűnő tökökkel, és biztosak vagyunk benne, hogy néhányak kertjében is lapul egy-kettő vagy sokkal több szép példány. Ha te is készítesz valamilyen tökös ételt, netán tököt faragsz, de a ne pazarolj szellemiségben nem szeretnéd kidobni az értékes tökmagokat, akkor van egy remek tippünk! Így pirítsd meg a tök magjait lépésről lépésre!
A tökmag tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mindezek mellett pedig kiváló rostforrás. A boltokban is árulnak csomagolt tökmagot, de a mai árak mellett, hidd el, sokkal kifizetődőbb, ha te magad készíted el a pirított tökmagot, nem pedig a polcról emelsz le egy csomaggal. Gondolj csak bele, ahelyett, hogy kidobod a tökmagot, értékes nassolnivalót készítesz belőle. A tökmag támogatja a vércukor egyensúlyát, jót tesz a szív egészségének, miközben gazdag antioxidánsokban is, elősegítheti a húgyhólyag egészségét, férfiaknak erősen ajánljuk a prosztata egészsége érdekében ( a legtöbb ilyen gyógyhatású szer is tökmagolajat tartalmaz), és még a rák megelőzésében is segíthet. Tehát egy szemétre szánt alapanyagból igazi értékes tápanyag dús nassolnivaló elkészítésére invitálunk most a pirított tökmag leírásával! Nézzük is, hogyan lehet tökmagot pirítani!
A tökmagpirításhoz a legalkalmasabbak a kis vagy közepes méretű magvak. Egyes nagyobb magvakat túl nehéz megenni, bár általában minden mag fogyasztásra alkalmas, ezért a nagyobbakkal is meg lehet próbálkozni. A közvetlenül a sütőtökből származó magok általában fehérek, és másképp néznek ki, mint a csomagokban látható sötétzöld magvak. Ennek az az oka, hogy a sötét magvak a belső mag, de olyan bonyolult kivonni őket, hogy nem tanácsoljuk senkinek.
A tökmagpirítás előtt elő kell készíteni a magokat. A magvak megtisztításához szűrjük le őket egy szitába, mossuk le hideg folyóvíz alatt, és távolítsuk el a tökből származó pépes darabokat. Ne aggódjon, ha nem jön le mind, mert a magok megfőzésével sikerülhet javítani a helyzetet.
Hogyan kell megfőzni a tökmagokat? Mutatjuk a legjobb módszert! Egy nagy lábasban forraljunk fel sós vizet, tegyük bele a megtisztított magvakat, és forraljuk nagyságtól függően 5-10 percig, majd konyharuhán csepegtessük le.
Az előkészületek után következhet is a fő lényeg: a tökmagok megpirítása. A lecsepegetett magokat tegyük kiolajozott tepsibe, alaposan forgassuk össze, hogy mindenhol olajosak legyenek a tökmagok, ízlés szerint fűszerezheted is őket. ’80 fokos előmelegített sütőben 8-10 perc kell, hogy elkészüljenek, közben néha összerázhatod a tepsit!
Igazából nincsenek kötelező kellékek tökmagfronton, de lehet kísérletezni különleges fűszerekkel. Édesszájúak akár kandírozva is fogyaszthatják, chili, kömény vagy egy kis barna cukrot és méz kell csak hozzá. A klasszikus só-bors párosítással sem lehet mellé fogni, de extrémebb fűszervariációkkal is lehet próbálkozni!
Van még egy fontos kérdés, amit meg kell beszélnünk, ez pedig a pirított tökmagok tárolása! A pirított tökmagok légmentesen záródó edényben akár három napig frissek maradnak.
ITT adunk néhány tippet, hogy hogyan használhatod fel a pirított tökmagot!