Ezért nem szabad kidobni a tojáshéjakat

hirdetes

Ezért nem szabad kidobni a tojáshéjakat

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Nehéz elképzelni egy konyhát tojások nélkül – ezek a végtelenül sokoldalú, egyedi ételek számtalan módon elkészíthetők, ráadásul tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, fehérjével, és omega-3 zsírsavakkal is.

Ezért nem szabad kidobni a tojáshéjakat

Azonban mindez csupán a tojás belseje – mi a helyzet a héjával? A tojáshéjak szinte teljes mértékben kalcium-karbonát kristályokból épülnek fel, és nagyjából 17 ezer apró lyuk található a felületükön, amelyek levegőt és nedvességet engednek a tojás belsejébe. A héj külső rétege egyfajta védőrétegként funkcionál, ami megakadályozza, hogy baktériumok és kosz jusson a tojásba. A tojás belseje és a héja között egy másodlagos védőréteg is található, amely fehérjékből áll. A tojáshéjak azonban nem csak apró védőrendszereik miatt érdekesek. Lássunk néhány további tulajdonságot, amelyek igazán hasznossá teszik őket a ház körül!

A tojáshéjak tele vannak kalciummal

A kalcium nélkülözhetetlen a csontok egészségének megőrzéséhez. Különösen fontos szempont ez a még fejlődő csontozatú lévő gyerekek számára és azoknál az 50 feletti felnőtteknél, akiket jobban veszélyeztet a csontritkulás. A 19-50 év közöttiek számára a napi ajánlott kalciummennyiség 1000-2.500mg. 50 év felett 1200-2000mg.

hirdetes

Mivel a szervezet magától nem termel kalciumot, ezt olyan élelmiszerekből kell beszereznünk, mint például a tejtermékek, vagy a sötétzöld leveles zöldségek, amelyek nagy mennyiségű kalciumot tartalmaznak. A kalcium felszívódásához D-vitaminra van szüksége a szervezetnek.

hirdetes

Mint azt már korábban említettük, a tojáshéjak szinte teljes egészében (95%) kalcium-karbonátból épülnek fel, egy fél tojáshéj pedig elegendő a napi 1000mg kalcium beviteléhez egy felnőtt számára. A kalciumos kiegészítőkkel szemben tojáshéjakból származó kalcium képes akár 64%-kal könnyebben felszívódni.

A tojáshéjak megerősítik a csontokat és javítják azok ásványianyag-sűrűségét

A csontok is élő szövetek, és életünk során folyamatosan lebomlanak, majd kicserélődnek. Amikor a régi csontok gyorsabban bomlanak le, mint amilyen gyorsan a szervezet képes utánpótolni őket, akkor gyengévé és törékennyé válnak. Ez idővel csontritkuláshoz vezethet, amire alacsony csonttömeg és a csontszövetek kopása jellemző. Általában csak egy csonttöréskor vehető észre, mert semmilyen jele és érezhető tünete nincs. Egy 1999-es tanulmány kiderítette, hogy egy csirketojás-héjakban, D-vitaminban, és magnéziumban gazdag étrend rövid idő alatt segíthet megnövelni a csontsűrűséget. A következő oldalon folytatom!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

63/2005. (IV. 8.) Korm. rendelet

63/2005. (IV. 8.) Korm. rendelet a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös... Tovább

kaloda

nagyobb állatok rögzítésére szolgáló, fa- v. vasrudakból készített, az állatot... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek