Vízzel hígítják, tartósítószerrel tömik a dobozos tejeket, hogy eltarthatók legyenek – legalábbis ezt gondolják sokan.

hirdetes

4 gyakori tévhit a tejről, ne dőlj be nekik!

AN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A tejjel kapcsolatos tévhitek eloszlatásához dietetikus szakember segítségét kértük. A valódi tej a legértékesebb italok egyike, mert tartalmazza az emberi szervezet számára legszükségesebb, legértékesebb fehérjéket, továbbá a szintén fontos kalciumot és számos vitamint.

A leggyakrabban elhangzó tévhitek a tejről

Egy liter tej 620 kalóriával bír, átlagos összetétele: 88 százalék víz és 12 százalék szárazanyag. A felnőtt ember napi ideális tejfogyasztása legalább fél liter, a gyerekeké ennél is több.

Csökken a hazai tejfogyasztás, amiért a presztízsrontó tévhitek is felelősek – állítják az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) szakemberei. A szakmai szervezet dietetikusa, Miháldy Kinga csokorba szedte a legjellemzőbb téves információkat.

A leggyakoribb tévhitek a tejjel kapcsolatban:

1. A pasztőrözéssel elvesznek a tejből a fontos tápanyagok

Tény, hogy a hőkezelés során, amikor vagy 75 fokon 15 másodpercig, vagy 60-62 fokon fél óráig melegítik a tejet, egyes hőre bomló vitaminok eltűnnek, de ez nem több, mint az összes tápanyagtartalom 10 százaléka. Azonban a tejet nem elsősorban ezek miatt fogyasztjuk – érvelt a szakember –, hanem fehérje-, ásványianyag- és D-vitamin-tartalma miatt, márpedig ezek megmaradnak. A pasztőrözéssel a baktériumok 99,5 százaléka elpusztul. Az így hőkezelt tejet korlátozott ideig, 3-5 napig lehet eltartani.

hirdetes

2. Az ultrapasztőrözött (UHT) tejben sok a tartósítószer

hirdetes

Ráadásul a legvadabb, a magas E számú készítmények hemzsegnek benne. Ehhez képest az az igazság: az UHT tejek nem a tartósítószerek miatt tarthatók el hosszú ideig, hanem a hőkezelési eljárás és a csomagolás következtében, ami megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen. Az UHT technológia, vagy másképpen ultrapasztőrözés során a tejet 2-3 másodpercen át 135-137 fokra hevítik, majd gyorsan lehűtik. Az eljárás során az összes mikroorganizmus elpusztul, így a kezelt tej szobahőmérsékleten 3-6 hónapig eltartható lesz.

3. Az emberi szervezet nem tudja lebontani a tehéntejet

Igaz ugyan, hogy létezik tejcukor-, illetve tejfehérje-érzékenység, azonban ez csak az európai népesség 2-10 százalékára jellemző, és leginkább 30 év fölött kezd kialakulni. Akinek nincs ilyen gondja, az nyugodtan igyon tejet reggelire, mert kifejezetten könnyen emészthető – tanácsolja olvasóinknak a dietetikus szakember. A szervezet a tehéntejből jut legkönnyebben a kalciumhoz, ami az egészséges csontok és fogazat kialakulásához elengedhetetlen. S mivel a kalcium csontokba épülése 25-30 éves korig tart, nagyon fontos, hogy addig ne szenvedjen hiányt a szervezet.

4. A dobozos tejeket vízzel hígítják

Ezzel szemben a tény: a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre írható rá, hogy tej, amely kizárólag tejet és semmi mást (sem tejport, sem vizet) nem tartalmaz – hangsúlyozta a szakember.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vadmacska (Fells silvestris)

a macskafélék (Felidae) családjába tartozó ragadozó állat. Elterjedési területe óriási,... Tovább

zavara alkánok (paraffin-szénhidrogének)

telített, nyílt szénláncú ->szénhidrogének, a szénatomok között csak egyes kötés... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek