notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ha nagy tél jön, biztosan lesz, ami elfagy

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Ha nagy tél jön, biztosan lesz, ami elfagy

Nehéz helyzetben vannak a karcagi gazdák. Az aszály miatt idén nincs télire szálastakarmány, és az alacsony átvételi árak is milliós károkat okoztak több gazdának. Jónás Sándor gulyás most kilométerekre hajtja a gulyát, hogy legeltesse őket a kukoricaföldeken. Az, hogy aránylag jó kondícióban sikerült megtartani az állományt, neki is köszönhető.
Ha nagy tél jön, biztosan lesz, ami elfagy

Nehéz helyzetben vannak a karcagi gazdák. Az aszály miatt idén nincs télire szálastakarmány, és az alacsony átvételi árak is milliós károkat okoztak több gazdának.

— Idén az aszály miatt egyszer sem tudtunk kaszálni az 580 hektárnyi legelőnkön, így nagy gond volt a szarvasmarha állományunk ellátása — mondta Dániel Mihály, a karcagi Cserhát Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatója. — A területünkön a szalmát az utolsó grammig betakarítottuk, mert telepükön 360 tehenet és annak szaporulatát gondozzuk. Az ágazat az alacsony tejárak miatt évek óta veszteséges. A jelenlegi takarmányárakat is figyelembe véve, a 100 forint körüli lenne a reális tejár, ehhez képest most 59 forint az átvételi ár.
— Augusztus végén már a tarlókon, ugarterületeken is legeltettünk. Jónás Sándor gulyás most kilométerekre hajtja a gulyát, hogy legeltesse őket a kukoricaföldeken. Az, hogy aránylag jó kondícióban sikerült megtartani az állományt, neki is köszönhető — mondta Dániel Mihály.


Szerencsére a tavalyi gyepszénából maradt, így nem lesz gond a téli szálastakarmánnyal. A kft. területén a hibrid kukoricát április 15. és szeptember 15. között folyamatosan öntözte, így sikerült viszonylag jó termést elérniük. Az értékesítés utáni elszámolásuk még tart. A napraforgójuk 2,32 tonnás átlagot ért el, az olajtartalma gyenge volt, ára a tavalyihoz hasonló. A 252 hektárnyi indián rizs 1,08 tonnás átlagot adott, már értékesítették. A búzatermésük azonban jóval alatta maradt a vártnak. Mintegy 30 vagonnal termett kevesebb, ami 12 milliós veszteség és ehhez jön még az alacsony átvételi ár miatti többmilliós kiesés. A kukorica átlaguk 6 tonna, az ár azonban csak 21 500 forint.

hirdetes


— Már kifizették, de a termény még itt van. Ez bizalom a felvásárló és a mi részünkről is — hangsúlyozta a szakember, akitől megtudtuk, hogy a nehézségek ellenére szarvasmarhatelepükön korszerű trágyatárolót alakítottak ki, megvették a szükséges rakodógépet. A következő lépés egy szárító építése, hamarosan aláírják a kivitelezővel a szerződést. A sikeres gépvásárlási támogatásból tisztító, kukorica-betakarító adaptert és permetezőt vettek. Az őszi munkák is javában folynak, 470 hektár őszi búza már a földben, a 191 hektáron vetett repcéből 40 hektár kelt ki, ezt tudták öntözni. A területükön a szántással is hamarosan végeznek. Már az is eredmény, hogy talpon maradt a cég, vélte Dániel Mihály.


A karcagi határban 300 hektárt művel Kiss Mihály.


— A búzát még közvetlenül aratás után sikerült jó áron, nettó 30-31 ezer forintért értékesítenem. Bár kicsit késtek a fizetéssel, de jobban jártam, mintha kivárok a mostani 26-27 ezres árra. Nagy problémának látom, hogy a malmoknak nincs pénzük, csak keveset vásárolnak fel, s mivel a 10 tonnára akár 100 tonnát is felajánlanak, válogathatnak a minőségben. A napraforgó esetében is gond a túltermelés, aki helyes agrotechnikát alkalmazott, az 4 tonnás átlagot is elérhetett. Az aszály miatt jelentős plusz költség volt nekünk is az olajtök több hetes öntözése. Az őszi talajmunkákra jól jött az eső, az őszi árpa és a pannon bükköny szépen kikelt, a repcénk azonban csak október 10-én indult meg. Ha nagy tél lesz, akkor az elfagy — mondja Kiss Mihály, aki optimistaként bízik abban, hogy a felvásárlási árak jövőre magasabbak lesznek.

hirdetes


Még tartanak az őszi munkák


A karcagi, berekfürdői és kunmadarasi határban 290 hektár kukorica kivételével befejeződött a kukorica és a napraforgó betakarítása. Szőke Sándorné falugazdász elmondta, napraforgót Karcag-Berekfürdő területén 3680 hektáron takarítottak be, az átlag 2,5 tonna lett hektáronként, míg a kunmadarasi 1450 hektáron 3 tonnás lett az átlag. A kukorica esetében Karcag-Berekfürdő területén 3210 hektár 4,5 tonnás, míg a kunmadarasi 1000 hektár 5,2 tonnás átlagot adott hektáronként. Javában folynak a talajmunkák és a vetés. A búza vetésterülete a tervezetthez képest valamivel több lesz. Aszálykár enyhítést az arra jogosult termelők időben beadták, most van elbírálás alatt. A karcagi gazdák intervencióra nem ajánlanak fel gabonát, már korábban értékesítették, mert nem tudják tárolni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
87 264
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 404 723

szádorgó (vajvirág, Orobanche)

a vajvirágfélék v. sz.-k (Orobanchaceae) családjába tartozó, ->klorofilt nem tartalmazó,... Tovább

vállalati formák

tevékenységük alapján a vállalatok lehetnek termelő, kereskedelmi, szolgáltató stb.... Tovább

Tovább a lexikonra