Ha nagy tél jön, biztosan lesz, ami elfagy

hirdetes

Ha nagy tél jön, biztosan lesz, ami elfagy

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nehéz helyzetben vannak a karcagi gazdák. Az aszály miatt idén nincs télire szálastakarmány, és az alacsony átvételi árak is milliós károkat okoztak több gazdának. Jónás Sándor gulyás most kilométerekre hajtja a gulyát, hogy legeltesse őket a kukoricaföldeken. Az, hogy aránylag jó kondícióban sikerült megtartani az állományt, neki is köszönhető.
Ha nagy tél jön, biztosan lesz, ami elfagy

Nehéz helyzetben vannak a karcagi gazdák. Az aszály miatt idén nincs télire szálastakarmány, és az alacsony átvételi árak is milliós károkat okoztak több gazdának.

— Idén az aszály miatt egyszer sem tudtunk kaszálni az 580 hektárnyi legelőnkön, így nagy gond volt a szarvasmarha állományunk ellátása — mondta Dániel Mihály, a karcagi Cserhát Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatója. — A területünkön a szalmát az utolsó grammig betakarítottuk, mert telepükön 360 tehenet és annak szaporulatát gondozzuk. Az ágazat az alacsony tejárak miatt évek óta veszteséges. A jelenlegi takarmányárakat is figyelembe véve, a 100 forint körüli lenne a reális tejár, ehhez képest most 59 forint az átvételi ár.
— Augusztus végén már a tarlókon, ugarterületeken is legeltettünk. Jónás Sándor gulyás most kilométerekre hajtja a gulyát, hogy legeltesse őket a kukoricaföldeken. Az, hogy aránylag jó kondícióban sikerült megtartani az állományt, neki is köszönhető — mondta Dániel Mihály.


Szerencsére a tavalyi gyepszénából maradt, így nem lesz gond a téli szálastakarmánnyal. A kft. területén a hibrid kukoricát április 15. és szeptember 15. között folyamatosan öntözte, így sikerült viszonylag jó termést elérniük. Az értékesítés utáni elszámolásuk még tart. A napraforgójuk 2,32 tonnás átlagot ért el, az olajtartalma gyenge volt, ára a tavalyihoz hasonló. A 252 hektárnyi indián rizs 1,08 tonnás átlagot adott, már értékesítették. A búzatermésük azonban jóval alatta maradt a vártnak. Mintegy 30 vagonnal termett kevesebb, ami 12 milliós veszteség és ehhez jön még az alacsony átvételi ár miatti többmilliós kiesés. A kukorica átlaguk 6 tonna, az ár azonban csak 21 500 forint.

hirdetes


— Már kifizették, de a termény még itt van. Ez bizalom a felvásárló és a mi részünkről is — hangsúlyozta a szakember, akitől megtudtuk, hogy a nehézségek ellenére szarvasmarhatelepükön korszerű trágyatárolót alakítottak ki, megvették a szükséges rakodógépet. A következő lépés egy szárító építése, hamarosan aláírják a kivitelezővel a szerződést. A sikeres gépvásárlási támogatásból tisztító, kukorica-betakarító adaptert és permetezőt vettek. Az őszi munkák is javában folynak, 470 hektár őszi búza már a földben, a 191 hektáron vetett repcéből 40 hektár kelt ki, ezt tudták öntözni. A területükön a szántással is hamarosan végeznek. Már az is eredmény, hogy talpon maradt a cég, vélte Dániel Mihály.


A karcagi határban 300 hektárt művel Kiss Mihály.


— A búzát még közvetlenül aratás után sikerült jó áron, nettó 30-31 ezer forintért értékesítenem. Bár kicsit késtek a fizetéssel, de jobban jártam, mintha kivárok a mostani 26-27 ezres árra. Nagy problémának látom, hogy a malmoknak nincs pénzük, csak keveset vásárolnak fel, s mivel a 10 tonnára akár 100 tonnát is felajánlanak, válogathatnak a minőségben. A napraforgó esetében is gond a túltermelés, aki helyes agrotechnikát alkalmazott, az 4 tonnás átlagot is elérhetett. Az aszály miatt jelentős plusz költség volt nekünk is az olajtök több hetes öntözése. Az őszi talajmunkákra jól jött az eső, az őszi árpa és a pannon bükköny szépen kikelt, a repcénk azonban csak október 10-én indult meg. Ha nagy tél lesz, akkor az elfagy — mondja Kiss Mihály, aki optimistaként bízik abban, hogy a felvásárlási árak jövőre magasabbak lesznek.

hirdetes


Még tartanak az őszi munkák


A karcagi, berekfürdői és kunmadarasi határban 290 hektár kukorica kivételével befejeződött a kukorica és a napraforgó betakarítása. Szőke Sándorné falugazdász elmondta, napraforgót Karcag-Berekfürdő területén 3680 hektáron takarítottak be, az átlag 2,5 tonna lett hektáronként, míg a kunmadarasi 1450 hektáron 3 tonnás lett az átlag. A kukorica esetében Karcag-Berekfürdő területén 3210 hektár 4,5 tonnás, míg a kunmadarasi 1000 hektár 5,2 tonnás átlagot adott hektáronként. Javában folynak a talajmunkák és a vetés. A búza vetésterülete a tervezetthez képest valamivel több lesz. Aszálykár enyhítést az arra jogosult termelők időben beadták, most van elbírálás alatt. A karcagi gazdák intervencióra nem ajánlanak fel gabonát, már korábban értékesítették, mert nem tudják tárolni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

megtérülési időtartam

a beruházásokat megalapozó döntések egyik legfontosabb mutatója, amelva gazdaságosság... Tovább

lombtalanítószerek

a kultúrnövények levélzetének betakarítás előtti leszárításával, fonnyasztásával... Tovább

Tovább a lexikonra