notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tökéletes tejbegríz

Hirdetés

Kiskorunk nagy kedvence! Ilyen a tökéletes tejbegríz!

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Gyerekkorunkban, de még ma is nagyon-nagyon szerettük ezt a finomságot, sokan azonban még mindig nem tudják tökéletesen elkészíteni. Ez a cikk viszont sokat fog segíteni mindenkinek, ismerd meg a tökéletes állagú tejbegríz receptjét te is! 

Tökéletes állagú tejbegríz

 

Nem ér röhögni, hogy ilyesmiről írok, de túlzás nélkül állíthatom, hogy a tapasztalat vitt rá erre. Ugyanis az elmúlt években több olyan ismerősömmel hozott össze a jósorsom, akinek fogalma sem volt hogy készül ez a finomság. Tény, hogy amilyen könnyű elkészíteni, legalább olyan könnyű elrontani is. Mindenki úgy gondolja, hogy lehetetlen elrontani, ez viszont nem így van! Sokan nem iserik a tejbegríz titkát, most viszont megtudhatod te is, mi az!

 


A tökéletes tejbegríz titka meglepő módon a grízmennyiségben van. :-) Nekem nem esetem, mikor inni lehet, mint a levest, annál már csak az a rosszabb, ha megáll benne a kanál függőlegesen. Nézzük tehát, hogy mi a teendő, amikor valami édes, kakaós finomságot nyammognánk este a tévé előtt. A következő oldalon megmutatom a receptet! 

 

Tökéletes állagú tejbegríz

 

Hozzávalók

 

  • 5 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál búzadara
  • Nesquick kakaó a tetejére, mer szeretjük


A nagy titok pedig ez: annyi evőkanál gríz kell a pont jó állapot eléréséhez, ahány deci tejből készül az étel. Tegyük fel a tejet a cukorral közepes lángra. Nekem dupla fenekű lábasom van, így tuti fix, hogy nem kozmál oda a tej. Akinek ilyesmi nem akad a háztartásában, az inkább alacsonyabb lángon, óvatosan főzze, sokszor megkeverve, mert könnyen lesül, és akkor kozmás ízű lesz a tejbegrízünk. És az bizony nem jó. Szuggeráljuk, ameddig ilyen habos fátyolos nem lesz a tej teteje. Én nem szeretem a meglepetéseket, viszont a tej olyan gyorsan ki tud futni, hogy mire kettőt pislogunk már sikálhatjuk is a gáztűzhelyet. 

Hirdetés

 

Ezért legtöbbször már ebben a fátyolos, kicsit sistergős állapotban beleapplikálom a grízt. Ennek is technikája van ám! Mert ha csak úgy belezuttyantjuk, akkor csomós lesz a gríz, és rághatjuk a gubacsokat. Én, ameddig nem tettem szert profizmusra a grízöntés terén, letakartam a grízes poharat egy darab papírral, úgy, hogy csak egy fél centis helyet hagytam a pohár szélén a gríznek. Így biztosítva volt, hogy nagyon lassan fog átszemerkélni a gríz a tejbe. De aki bátor és vakmerő az papír nélkül is kísérletezhet, a lényeg, hogy csigalassúsággal óvatoskodjunk át a grízt. A következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

 

Tökéletes állagú tejbegríz

 

Ha már benne van a gríz, és szépen zuborog a teteje, akkor tegyük a legalacsonyabb lángra és folytonos kevergetés mellett főzzük még további 5 percig. Ez idő alatt szépen besűrűsödik, és jó krémes lesz az állaga.

 

Én nem szeretem a meglepetéseket, viszont a tej olyan gyorsan ki tud futni, hogy mire kettőt pislogunk már sikálhatjuk is a gáztűzhelyet. Ezért legtöbbször már ebben a fátyolos, kicsit sistergős állapotban beleapplikálom a grízt. Na, ennek is technikája van ám! Mert ha csak úgy belezuttyantjuk, akkor csomós lesz a gríz, és rághatjuk a gubacsokat. Én, ameddig nem tettem szert profizmusra a grízöntés terén, letakartam a grízes poharat egy darab papírral, úgy, hogy csak egy fél centis helyet hagytam a pohár szélén a gríznek. Így biztosítva volt, hogy nagyon lassan fog átszemerkélni a gríz a tejbe. De aki bátor és vakmerő az papír nélkül is kísérletezhet, a lényeg, hogy csigalassúsággal óvatoskodjuk át a grízt.Ha már benne van a gríz, és szépen zuborog a teteje, akkor tegyük a legalacsonyabb lángra és folytonos kevergetés mellett főzzük még további 5 percig. Ez idő alatt szépen besűrűsödik, és jó krémes lesz az állaga. Vigyázat! Aki mohó, annak leégeti a szájpadlását! :-D Megéri kivárni azt a 10 percet, még ehető hőmérsékletűre hűl, isteni finom!

 

Forrás

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
622 902
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
622 902
Közösség

állatok tömege

a mérlegeléssel v. egyéb úton meghatározott, kg-ban (angolszász államokban fontban) megadott tömeg. Tovább

hormonhatású rovarölő szerek

a vedlést gátló, illetve a fotoszintézist gátló vegyületekkel (pl. triflubenzuron [Dimilin])... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 176

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek