Tökéletes tejbegríz

Kiskorunk nagy kedvence! Ilyen a tökéletes tejbegríz!

Bogi
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Gyerekkorunkban, de még ma is nagyon-nagyon szerettük ezt a finomságot, sokan azonban még mindig nem tudják tökéletesen elkészíteni. Ez a cikk viszont sokat fog segíteni mindenkinek, ismerd meg a tökéletes állagú tejbegríz receptjét te is! 

Tökéletes tejbegríz

Nem ér röhögni, hogy ilyesmiről írok, de túlzás nélkül állíthatom, hogy a tapasztalat vitt rá erre. Ugyanis az elmúlt években több olyan ismerősömmel hozott össze a jósorsom, akinek fogalma sem volt hogy készül ez a finomság. Tény, hogy amilyen könnyű elkészíteni, legalább olyan könnyű elrontani is. Mindenki úgy gondolja, hogy lehetetlen elrontani, ez viszont nem így van! Sokan nem iserik a tejbegríz titkát, most viszont megtudhatod te is, mi az!


A tökéletes tejbegríz titka meglepő módon a grízmennyiségben van. :-) Nekem nem esetem, mikor inni lehet, mint a levest, annál már csak az a rosszabb, ha megáll benne a kanál függőlegesen. Nézzük tehát, hogy mi a teendő, amikor valami édes, kakaós finomságot nyammognánk este a tévé előtt. A következő oldalon megmutatom a receptet! 

Tökéletes állagú tejbegríz

Hozzávalók

  • 5 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál búzadara
  • Nesquick kakaó a tetejére, mer szeretjük


A nagy titok pedig ez: annyi evőkanál gríz kell a pont jó állapot eléréséhez, ahány deci tejből készül az étel. Tegyük fel a tejet a cukorral közepes lángra. Nekem dupla fenekű lábasom van, így tuti fix, hogy nem kozmál oda a tej. Akinek ilyesmi nem akad a háztartásában, az inkább alacsonyabb lángon, óvatosan főzze, sokszor megkeverve, mert könnyen lesül, és akkor kozmás ízű lesz a tejbegrízünk. És az bizony nem jó. Szuggeráljuk, ameddig ilyen habos fátyolos nem lesz a tej teteje. Én nem szeretem a meglepetéseket, viszont a tej olyan gyorsan ki tud futni, hogy mire kettőt pislogunk már sikálhatjuk is a gáztűzhelyet. 

Ezért legtöbbször már ebben a fátyolos, kicsit sistergős állapotban beleapplikálom a grízt. Ennek is technikája van ám! Mert ha csak úgy belezuttyantjuk, akkor csomós lesz a gríz, és rághatjuk a gubacsokat. Én, ameddig nem tettem szert profizmusra a grízöntés terén, letakartam a grízes poharat egy darab papírral, úgy, hogy csak egy fél centis helyet hagytam a pohár szélén a gríznek. Így biztosítva volt, hogy nagyon lassan fog átszemerkélni a gríz a tejbe. De aki bátor és vakmerő az papír nélkül is kísérletezhet, a lényeg, hogy csigalassúsággal óvatoskodjunk át a grízt. A következő oldalon folytatom! 

Tökéletes állagú tejbegríz

Ha már benne van a gríz, és szépen zuborog a teteje, akkor tegyük a legalacsonyabb lángra és folytonos kevergetés mellett főzzük még további 5 percig. Ez idő alatt szépen besűrűsödik, és jó krémes lesz az állaga.

Én nem szeretem a meglepetéseket, viszont a tej olyan gyorsan ki tud futni, hogy mire kettőt pislogunk már sikálhatjuk is a gáztűzhelyet. Ezért legtöbbször már ebben a fátyolos, kicsit sistergős állapotban beleapplikálom a grízt. Na, ennek is technikája van ám! Mert ha csak úgy belezuttyantjuk, akkor csomós lesz a gríz, és rághatjuk a gubacsokat. Én, ameddig nem tettem szert profizmusra a grízöntés terén, letakartam a grízes poharat egy darab papírral, úgy, hogy csak egy fél centis helyet hagytam a pohár szélén a gríznek. Így biztosítva volt, hogy nagyon lassan fog átszemerkélni a gríz a tejbe. De aki bátor és vakmerő az papír nélkül is kísérletezhet, a lényeg, hogy csigalassúsággal óvatoskodjuk át a grízt.Ha már benne van a gríz, és szépen zuborog a teteje, akkor tegyük a legalacsonyabb lángra és folytonos kevergetés mellett főzzük még további 5 percig. Ez idő alatt szépen besűrűsödik, és jó krémes lesz az állaga. Vigyázat! Aki mohó, annak leégeti a szájpadlását! :-D Megéri kivárni azt a 10 percet, még ehető hőmérsékletűre hűl, isteni finom!

Forrás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

birka (bürge, birge, berbécs)

idegen eredetű, de a köznyelvben meghonosodott elnevezés, ami kezdeten az idegen eredetű juhok,... Tovább

kakukkhomokhúr (Arenaria serpyllifolia L.)

a szegfűfélék (C’aryophyllaceae) családjába tartozó, egyéves, áttelelő, ágas-bogas... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek