Tökéletes tejbegríz

Kiskorunk nagy kedvence! Ilyen a tökéletes tejbegríz!

Bogi
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Gyerekkorunkban, de még ma is nagyon-nagyon szerettük ezt a finomságot, sokan azonban még mindig nem tudják tökéletesen elkészíteni. Ez a cikk viszont sokat fog segíteni mindenkinek, ismerd meg a tökéletes állagú tejbegríz receptjét te is! 

Tökéletes tejbegríz

Nem ér röhögni, hogy ilyesmiről írok, de túlzás nélkül állíthatom, hogy a tapasztalat vitt rá erre. Ugyanis az elmúlt években több olyan ismerősömmel hozott össze a jósorsom, akinek fogalma sem volt hogy készül ez a finomság. Tény, hogy amilyen könnyű elkészíteni, legalább olyan könnyű elrontani is. Mindenki úgy gondolja, hogy lehetetlen elrontani, ez viszont nem így van! Sokan nem iserik a tejbegríz titkát, most viszont megtudhatod te is, mi az!


A tökéletes tejbegríz titka meglepő módon a grízmennyiségben van. :-) Nekem nem esetem, mikor inni lehet, mint a levest, annál már csak az a rosszabb, ha megáll benne a kanál függőlegesen. Nézzük tehát, hogy mi a teendő, amikor valami édes, kakaós finomságot nyammognánk este a tévé előtt. A következő oldalon megmutatom a receptet! 

Tökéletes állagú tejbegríz

Hozzávalók

  • 5 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál búzadara
  • Nesquick kakaó a tetejére, mer szeretjük


A nagy titok pedig ez: annyi evőkanál gríz kell a pont jó állapot eléréséhez, ahány deci tejből készül az étel. Tegyük fel a tejet a cukorral közepes lángra. Nekem dupla fenekű lábasom van, így tuti fix, hogy nem kozmál oda a tej. Akinek ilyesmi nem akad a háztartásában, az inkább alacsonyabb lángon, óvatosan főzze, sokszor megkeverve, mert könnyen lesül, és akkor kozmás ízű lesz a tejbegrízünk. És az bizony nem jó. Szuggeráljuk, ameddig ilyen habos fátyolos nem lesz a tej teteje. Én nem szeretem a meglepetéseket, viszont a tej olyan gyorsan ki tud futni, hogy mire kettőt pislogunk már sikálhatjuk is a gáztűzhelyet. 

Ezért legtöbbször már ebben a fátyolos, kicsit sistergős állapotban beleapplikálom a grízt. Ennek is technikája van ám! Mert ha csak úgy belezuttyantjuk, akkor csomós lesz a gríz, és rághatjuk a gubacsokat. Én, ameddig nem tettem szert profizmusra a grízöntés terén, letakartam a grízes poharat egy darab papírral, úgy, hogy csak egy fél centis helyet hagytam a pohár szélén a gríznek. Így biztosítva volt, hogy nagyon lassan fog átszemerkélni a gríz a tejbe. De aki bátor és vakmerő az papír nélkül is kísérletezhet, a lényeg, hogy csigalassúsággal óvatoskodjunk át a grízt. A következő oldalon folytatom! 

Tökéletes állagú tejbegríz

Ha már benne van a gríz, és szépen zuborog a teteje, akkor tegyük a legalacsonyabb lángra és folytonos kevergetés mellett főzzük még további 5 percig. Ez idő alatt szépen besűrűsödik, és jó krémes lesz az állaga.

Én nem szeretem a meglepetéseket, viszont a tej olyan gyorsan ki tud futni, hogy mire kettőt pislogunk már sikálhatjuk is a gáztűzhelyet. Ezért legtöbbször már ebben a fátyolos, kicsit sistergős állapotban beleapplikálom a grízt. Na, ennek is technikája van ám! Mert ha csak úgy belezuttyantjuk, akkor csomós lesz a gríz, és rághatjuk a gubacsokat. Én, ameddig nem tettem szert profizmusra a grízöntés terén, letakartam a grízes poharat egy darab papírral, úgy, hogy csak egy fél centis helyet hagytam a pohár szélén a gríznek. Így biztosítva volt, hogy nagyon lassan fog átszemerkélni a gríz a tejbe. De aki bátor és vakmerő az papír nélkül is kísérletezhet, a lényeg, hogy csigalassúsággal óvatoskodjuk át a grízt.



Ha már benne van a gríz, és szépen zuborog a teteje, akkor tegyük a legalacsonyabb lángra és folytonos kevergetés mellett főzzük még további 5 percig. Ez idő alatt szépen besűrűsödik, és jó krémes lesz az állaga. Vigyázat! Aki mohó, annak leégeti a szájpadlását! :-D Megéri kivárni azt a 10 percet, még ehető hőmérsékletűre hűl, isteni finom!

Forrás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vonalon járás

Az állat lábnyomai párhuzamos egyenes mentén helyezkednek el,a lábszerkezet szabályos, a... Tovább

inger

az élő szervezetet érő hatás, amelyre az jellegzetes reakcióval (reflex) válaszol. Az ingerek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek