Veszélyben a tehenészetek – a bezárást fontolgatják a gazdák

Veszélyben a tehenészetek – a bezárást fontolgatják a gazdák

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A nyerstej átvételi ára literenként 53-59 forint között alakul jelenleg megyénkben akkor, amikor a termelés önköltsége 80-84 forint között mozog. Nem csoda, ha a tehenészetek az állomány felszámolását fontolgatják. Az Állattenyésztési Kutatóintézet által vezetett átlagár alapján a világon Magyarországon fizetnek a legkevesebbet egy liter tejért, pár hónapja még legalább Ausztrália előtt voltunk.
Veszélyben a tehenészetek – a bezárást fontolgatják a gazdák

A nyerstej átvételi ára literenként 53-59 forint között alakul jelenleg megyénkben akkor, amikor a termelés önköltsége 80-84 forint között mozog. Nem csoda, ha a tehenészetek az állomány felszámolását fontolgatják.

— Magyarország kétmilliárd literes tejkvótával rendelkezik az Unióban, ebből jó, ha a felét megtermeljük az idén. Holott a rendszerváltás előtt 2,8 milliárd liter tejet állítottunk elő hazánkban — mondta Rejtő József, a szarvasi Rózsási Kft. ügyvezetője. — Harminchét éve dolgozom az ágazatban, de ilyen tragikus helyzettel még nem találkoztam. Az Állattenyésztési Kutatóintézet által vezetett átlagár alapján a világon Magyarországon fizetnek a legkevesebbet egy liter tejért, pár hónapja még legalább Ausztrália előtt voltunk.
Ennek ellenére állítólag 48 forintért is érkezik be tej hazánkba, például Lengyelországból, de ezen jelentős exporttámogatás van, még ha nem is így hívják. Hazánk mintegy hatszáz, nagyüzemi méretű tehenészetének 8-10 százaléka Békésben található. Tehát amennyiben az alacsony átvételi árak miatt szinte minden második tehenészet veszélybe kerül — amiről a híradások szólnak —, akkor ez a megyét fokozottan érinti.
A tejárcsökkenés következtében 2008 novemberétől megnőtt — főként Oroszországba — a tenyészüsző-kivitel. A gazdák szerint ez ugyan árbevételt jelent, de egyúttal a jövő feléléséhez is vezet.
Végh László, a Hidasháti Zrt. vezérigazgatója — 1100 tehén és szaporulatuk alkotja a szarvasmarha-állományukat — kiemelte, minden lehetséges eszközzel igyekeznek a költségeiket csökkenteni. A cég által megtermelt takarmánnyal etetik a jószágokat, a több tejet eredményező, de nagyon drága koncentrátumokat, fehérjehordozókat csökkentik. A vezérigazgató kiemelte: ezen az áldatlan helyzeten az segítene, ha a termelők feldolgozóüzemet is működtetnének. Erre kidolgozták javaslatukat, remélik, lesz legalább olyan, aki ezt meghallgatja.


Visszaesett a sajt és a vaj iránti kereslet is


A tejágazat válságának egyik oka a tejtermékek iránti nemzetközi kereslet csökkenése. Az EU exportja tavaly szinte minden tejterméknél visszaesett 2007-hez képest. A kivitel vajolajnál 35, vajnál 29, sovány tejpornál 12, sajtnál 7 százalékkal esett. A tejpiaci felesleg másik oka, hogy az alacsony tejporárak leszorítják a nyerstej árát. Több megyénkbeli tejtermelő elmondta: más országokban fejlesztik a tehenészeteket, nálunk magukra hagyják őket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Escherichia coli (E. coli)

pálcika alakú, fakultatív anaerob (anaerob szervezetek), az Enterobacteria-ceae családba... Tovább

golyva (struma)

a pajzsmirigy nem gyulladásos és nem daganatos eredetű megnagyobbodása. Minden állatfajban... Tovább

Tovább a lexikonra