Saláta termesztése vízben otthon

Föld sem kell hozzá - Így termeszthetsz salátát vízben!

Szélesi Ferenc, NA
Frissítve: 2024.06.14
Frissítette: SzT
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha érdekelnek a költséghatékony, otthoni megoldások, akkor bizonyára te is találkoztál már ezzel a trenddel az interneten: az emberek különféle konyhai maradékokból termesztenek maguknak haszonnövényeket, méghozzá egészen minimális befektetéssel. Minden bizonnyal te is azért olvasod most ezt a cikket, mert szeretnéd tudni, hogy hogyan nevelhetsz kerti salátát egy kis vízben – szóval ne is kerteljünk tovább!

Termesszünk salátát vízben

Amit a kerti saláta vízben való neveléséről tudni kell

Érdemes észben tartani, hogy habár egy érdekes és szórakoztató kísérletről van szó, ettől a módszertől nem várhatsz komolyabb mennyiségű salátatermést. Ez a trend sokkal inkább arról az élményről szól, amit egy lassan éledező növénydarabka kínál az otthoni kertészek számára. De mi az oka ennek? Elvégre, ha egy vízbe helyezett salátaszár gyökereket és leveleket növeszt magának, akkor nem lehet belőle betakarítani néhányat?

A helyzet az, hogy a vízben nevelt kerti saláták nem kapnak elegendő tápanyagot, hogy képesek legyenek teljes méretűre nőni, hiszen nincs alattuk talaj, amiből gyökereik felvehetnék ezeket. Továbbá a salátadarabka, amit a vízbe helyezel, nem igazán tartalmaz annyi tápanyagot magában, hogy képes legyen ellátni ezt a folyamatot. Ha tehát egy egész kerti salátát szeretnél talaj nélkül termeszteni, akkor hidroponikus módszerre lesz szükséged, illetve nagy mennyiségű napfényt is kell biztosítanod számára. Mi most nem ezt a módszert választjuk, szóval térjünk is vissza egyszerű, de szórakoztató kísérletünkhöz!

Hogyan nevelj kerti salátát vízben

Ehhez először is szükséged lesz egy kerti saláta szárára. Ehhez először is le kell vágnod egy saláta levelei, hogy csak az alulsó csonk maradjon meg. Ez után fogd ezt a csonkot, és helyezd egy pohár vízbe úgy, hogy az az alsó 1-1,5 centijét lepje el, de legyen egy kis hely alatta, ahová a gyökerek kinőhetnek. Ha a kinti és benti hőmérséklet között nincs túl nagy különbség, akkor helyezd a poharat egy ablakpárkányra. Ha a kinti és benti hőmérsékletek élesen eltérnek egymástól, akkor érdemes inkább növénynevelő lámpa alá tenni.

Ne felejtsd el napi szinten cserélni a vizet alatta!

Néhány nap elteltével megjelennek majd a gyökerek a salátacsonk alján, és néhány levelet is észrevehetsz majd a felső részén. Nagyjából 10-12 nap elteltével a levelek elérik teljes méretüket, aminél nagyobbra már nem igazán nőnek majd. Ezekből a kisebb levelekből csinálhatsz például egy mini adag salátát, vagy persze bármi mást is, amihez felhasználnád őket. Csak számíts rá, hogy nem lesznek valami nagyok.

Ha elsőre nem sikerül, ne csüggedj! Próbálkozz néhányszor, és előbb-utóbb biztosan összejön majd. Bizonyos fajtái (pl. a római saláta) alkalmasabbak a vízi nevelésre, mint mások, és készülj fel rá, hogy csupán rövid ideig maradnak felhasználhatók, mert előbb-utóbb felmagzanak vagy elhalnak majd.

41330 képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

9/2006. (II. 3.) FVM rendelet

a borok eredetvédelmi szabályairól szóló 97/2004. (VI. 3.) FVM rendelet módosításáról A... Tovább

karbamát típusú rovarölő szerek

a klórozott szénhidrogén típusú rovarölő szerek és a szerves foszforsavészter típusú... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség