Támogatások igénylése a gazdáknak

hirdetes

Nem könnyű támogatást szerezniük a gazdáknak

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az idén már január 31-én lezárult az EU környezetvédelmi, állatjóléti és -higiéniai előírásainak való megfeleléshez nyújtott támogatás pályázati határideje. A gazdáknak a nehézséget leginkább a csaknem ötven százalékos önrész, a banki hitelhez jutás, és az utólagos finanszírozás jelentette.
Támogatások igénylése a gazdáknak

Támogatások igénylése

A 2008-ra jóváhagyott beruházások, valamint a 2009-es jövedelempótló támogatások igénylése tekintetében a kifizetési kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) kellett eljuttatni. Hegedüs Imre, a Komárom-Esztergom megyei etyeködöni majorban 870 tehenet és hétszáz növendék marhát tartó Bicskei Zrt. igazgatója  elmondta: az összesen egymilliárd forintos állatjóléti beruházáshoz 550 millió forint uniós támogatást nyertek el tavaly e pályázat keretében. Ennek segítségével 1100 férőhellyel bővítették a 7,5 hektáron elterülő állattartó telepüket. Leginkább a 45 százaléknyi önerő előteremtése okozott nehézséget számukra, amit csak banki hitelből tudtak finanszírozni.

Bicskei Zrt. igazgatójának álláspontja

hirdetes

"Ez az előremenekülés a jelenlegi tejpiaci válság idején olyannak tűnik, mintha egy árkot akarnánk vaksötétben átugrani, úgy, hogy nem látjuk a túlsó partot" – fogalmazott a gazda. Hozzátette: a válság sem ingathatja meg azonban abban a hitében, hogy érdemes hosszú távon gondolkodni, mivel a marhatenyésztés több évtizedre kiható vállalkozás. "Ma ugyan ki tudná megmondani, hogy mennyi lesz egy liter nyers tej ára akár csak néhány hónap múlva, nemhogy tíz esztendő múltával, amikorra a mostani beruházásunk megtérülését kikalkuláltuk." A pályázattal kapcsolatban további nehézséget okozott nekik, hogy ez is utófinanszírozott, pedig könnyebb lenne, ha az unió előre teljesítené a támogatás kifizetését. Hegedüs Imre kiemelte, ezzel együtt a pályázat nagy segítség azoknak az agrárgazdálkodóknak, akik a kilátástalannak tűnő helyzetben még nem számolták fel állattartó telepeiket. Az EU általános célja e támogatással a közösségi jogszabályok alapján a környezet minőségének javítása, a mezőgazdasági eredetű környezetszennyezés csökkentése, a gazdaságok életképességének és gazdasági hatékonyságának növelése. A gazdák az így elnyert támogatást a szerves trágya eltávolítására, kezelésére és szivárgásmentes tárolására, a padozatra, és az állattartó épületek mikroklímájára vonatkozó állatjóléti szabályok, valamint az állatok biztonságos elhelyezésére vonatkozó szabályok betartására fordíthatják. A támogatásra jogosultak az olyan állattartó telepet működtetők, akik legfeljebb 160 marhát, vagy kétszáz sertést, vagy 134 tojótyúkot, vagy száz juhot, illetve 160 lovat tartanak. A 25 ezer eurónál kisebb beruházás esetében a fejlesztést egy év alatt, ötvenezer euróig két év alatt, míg 75 ezer euró értékig három év alatt be kell fejezni.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

DKC4851 (EA 4804)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepes. A címeren található oldalágak kissé... Tovább

karsztvíz

a mészkövek és a dolomitok C02-tartalmú, szénsavas víz által kioldott járatrendszereiben,... Tovább

Tovább a lexikonra