juhosztályozás
annak, az ált. évenként egy alkalommal, többnyire tavasszal (április—májusban) végzett munkának az elnevezése, amikor a juhok mindenre kiterjedő bírálatával (bonitálással) állapítják meg termelőképességüket, ill. tenyészértéküket. Célja, hogy a legkiválóbb tenyészállatok kiválasztásával, ill. az állomány többi részének osztályokba (csoportokba) sorolásával megoldható legyen az okszerű párosítás, így a kosok a tenyészcélnak megfelelően párosíthatok az egyes anyajuhokkal, v. a kialakított csoportokhoz (osztályokhoz) történő beosztásukkal elérhető, hogy a következő nemzedék jobb minőségű és nagyobb termelőképességű legyen (juhok tenyészkiválasztásd). Egyedi és osztálybonitálást különböztetnek meg. Egyedi bonitáláskor elbírálják minden egyes állat fajtajellegét és típusát, a bunda tömöttségét, a fürthosszúságot (pászma), a gyapjú finomságát, íveltségét, a gyapjúzsír mennyiségét, a benőttséget, a küllemet és a szervezeti szilárdságot. Ezen túlmenően feljegyzik a juhok nyírótömegét és élőtömegét is. Az osztálybonitálás alkalmával a bunda tulajdonságai (főként a gyapjútermelő képesség) és a szervezeti szilárdság alapján az egyes juhok osztályzatot kapnak és sorolják az állatokat osztályokba.
5 ok, amiért barna színű a padlizsánod (és hogyan kerülheted el!)
A padlizsán termesztése nemcsak izgalmas, hanem olykor kihívásokkal teli is lehet. Egyik leggyakoribb probléma, amellyel a kertészek szembesülnek, az a padlizsán színének...
Tudd meg, hogyan tárold a batátát - így hónapokig friss, ízletes marad
A batáta, vagy más néven édesburgonya, egyre népszerűbb hazánkban is. Azon túl, hogy rendkívül sokoldalúan felhasználható, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így...
Szívós, látványos és szárazságtűrő vattacukorfű - most is elültetheted
A Muhlenbergia capillaris, közismertebb nevén vattacukorfű, az egyik legszívósabb és leglátványosabb díszfű, amely bármely kertet feldob, különösen, amikor ősszel rózsaszín...
5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát
A kertészkedés során gyakran találkozhatunk különböző „gyomokkal”, amelyekkel szinte automatikusan felvesszük a harcot. Azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy nem...
Túl sok cukkini termett a kertedben? - Készíts házi lisztet cukkiniből!
Túl sok cukkini termett a kertedben, és nem tudod, mit kezdj velük? Ne hagyd, hogy kárba menjenek a hatalmasra nőtt zöldségek! Készíts belőlük egészséges és sokoldalúan...
Bokashi komposztálás: konyhai hulladékból készíts tápanyagot a kertnek
Képzeld el, hogy a konyhai hulladékod szinte teljes egészében feldolgozásra kerül, és ebből nemcsak kiváló minőségű komposzt, hanem tápoldat is készül – mindezt...
Ezért szedd fel a burgonyát a kertből a nagy esőzések előtt
A burgonya termesztése nagy odafigyelést igényel, hiszen számos tényező befolyásolhatja a termés mennyiségét és minőségét. Az időjárási körülmények kulcsfontosságúak...
A kert csodaszere: a bio neem olaj természetesen véd a kártevők ellen
A kertészkedés örömeit gyakran árnyékolhatják be a különféle kártevők, amelyek megfertőzik a növényeinket, tönkreteszik a termést, és komoly károkat okozhatnak a...
Gyümölcsfa metszése aszály után: így alkalmazkodjunk a metszés során
Az elmúlt években tapasztalt aszályos időjárás, korai tavasz, kései ősz és a gyümölcsfa korai érésének jelenségei jelentős hatással voltak a gyümölcsfák gondozására...
Íme 5 bevált tipp és hasznos tanács a banánfa teleltetésének sikeréhez
A banánfa egzotikus szépsége otthonunk és kertünk igazi ékköve lehet, de a hideg téli hónapok komoly kihívást jelenthetnek számára, különösen, ha a szabadban marad. Ha a...
Itt az almamoly következő generációja - küzdjünk most bio módszerekkel
Az almamoly (Cydia pomonella) következő generációja megjelent, ami komoly kihívást jelent az alma- és más gyümölcsfák tulajdonosai számára. Ez a kártevő nemcsak esztétikailag...
Őszi muskátli gondozás Bálint gazda szerint: metszés és dugványozás
Az őszi muskátli gondozása különös figyelmet igényel a hűvösebb hónapokban, hogy a növény a következő szezonban is egészségesen és bőségesen virágozzon. Bálint gazda...