Szerintem nincs jobb érzés, mint télen elővenni a nyáron eltett szilvalekvárt és falatozni belőle, a szép, nyári pillanatokra gondolva, emlékezve! Így készítsd el!

Így készíts szilvalekvárt, hogy télen is falatozhass belőle

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az ősz beköszöntével a gyümölcsfákon érett, zamatos szilvák kísértésbe ejtenek bennünket. A szezon azonban rövid ideig tart, és amint elérkezik a hideg időjárás, a friss szilvákat már nehezebb beszerezni. Azonban ne essünk kétségbe, mert a szilvalekvár elkészítése egy egyszerű és ízletes módja annak, hogy a téli hónapokban is élvezhessük a nyár ízeit. Ebben a cikkben megmutatom, hogyan készíthetsz finom szilvalekvárt, amelyből még a hideg napokon is falatozhatsz.

szilvalekvár készítése

A magas rosttartalmú szilva: isteni lekvár alapanyag

A szilvalekvárban található rostok támogathatják az emésztést és segíthetnek megelőzni a székrekedést. A rostok segítenek a bélmozgás szabályozásában, ami fontos az egészséges emésztéshez. Kiváló reggeli opció lehet: egy adag szilvalekvár egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel vagy pékárúval tápláló reggelit alkothat. Emellett egészséges nasi lehet, amikor egy kis éhségérzetet érzel, de nem szeretnél túl sok kalóriát fogyasztani.

Az alapanyagok a szilvalekvárhoz

Először is, szerezz be minőségi, érett szilvákat. Az érett gyümölcsök garantálják a lekvár ízének és textúrájának tökéletességét. Tisztítsd meg a szilvákat, mossuk meg alaposan, majd csepegtesd le őket.

A szilvalekvár hozzávalói

•    Kb. 1 kg érett szilva
•    400-500 g kristálycukor (ízlés szerint változtatható mennyiség)
•    1 citrom leve és reszelt héja
•    1 teáskanál vaníliakivonat vagy vaníliás cukor (opcionális)

A szilvalekvár elkészítése lépésről lépésre

1.    Az előkészületek: Mossuk meg a szilvákat, vágjuk ketté, majd távolítsuk el a magokat. Ha szeretnénk selymes textúrát, hámozzuk meg a szilvákat, de ez nem feltétlenül szükséges.
2.    A főzés: Helyezzük a tisztított szilvákat egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a cukrot, citromlevet és a reszelt citromhéjat. Az opcionális vaníliakivonatot vagy vaníliás cukrot is ezen a ponton adhatjuk hozzá.
3.    Az érlelés: Hagyjuk a keveréket állni legalább egy órán keresztül. Ezalatt a cukor és a gyümölcsök reagálnak, és kialakul az ízek intenzívebb harmóniája.
4.    A főzés folytatása: Tegyük a lábast közepes hőre, majd forraljuk fel a keveréket. Miután felforrt, csökkentsük a hőmérsékletet alacsonyra, és főzzük lassú tűzön, időnként megkeverve. Ez lehetővé teszi, hogy a szilvák összeessenek és a lekvár sűrűsödjön.
5.    A sűrítés: Főzzük a lekvárt, amíg a gyümölcsök teljesen szétfőnek és a lekvár besűrűsödik. Ezt ellenőrizhetjük egy hideg tányérra cseppentett kevés lekvárral. Ha meghűlve megdermed és nem folyik szét, akkor készen van.
6.    Az tárolás: Öntsd a forró, frissen főzött lekvárt sterilizált üvegekbe. Zárjuk le őket szorosan, majd állítsuk fejre a üvegeket, és hagyjuk kihűlni. Így a lekvár természetes módon konzerválódik.

Élvezd télen is a házi szilvalekvárodat

Most már készen állsz arra, hogy télen is élvezhesd a nyári szilvák ízét egy szelet pirítós vagy palacsinta tetején. A házi készítésű szilvalekvár nemcsak finom, de a főzési folyamat is örömteli élményt nyújthat. Ne habozz kísérletezni az ízekkel és a hozzávalókkal, hogy megtaláld a saját tökéletes szilvalekvár receptedet!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Bácsalmási Körzeti Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Bácsalmás Rákóczi u. 26. 6430 Magyarország Tovább

Szentesi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Szentes Kossuth utca 8. 6600 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek