bárányhizlalás

Kiszállító és termelő kereső

bárányhizlalás

hirdetes

vágóbárányok előállítására többféle lehetőség kínálkozik. Ny- és É-Európa bőséges legelőin a bárányokat 120—150 napos korig szoptatják, és a tőgy alól értékesítik a legeltetési időszak végén, ill. a pároztatási időszak megkezdése előtt. A bárányok az értékesítésig nem kapnak abrakot v. csak a nevelés legutolsó, ún. hizlalási időszakában. Ezt a módszert akkor javasolják, ha évente egyszer elletnek, a legelő bősége v. a legelő kisülése után szántóföldi tarlók legeltetésére nyílik lehetőség. Mo.-on a korán elválasztott pecsenyebárányok abrakos hizlalása terjedt el. Ez a hizlalási technológia már a választás előtt azzal kezdődik, hogy hozzászoktatják a bárányokat a később is etetendő abrakkeverékhez és a törésmentes választás céljából arra törekednek, hogy a 12—14 kg-os bárányok napi tápfogyasztása elérje a 0,4 kg-ot. A fiatal bárányokban rejlő növekedési képességet csak akkor lehet teljesen kihasználni, ha a max. táplálóanyag-felvétel feltételei rendelkezésre állnak. Á monodiétás jellegű takarmányozás terjedt el, ennek során főleg a szénaliszt tartalmaz nyersrostot. A módszer technológiai előnye, hogy a takarmányozás egyetlen formára csökkenthető, és ->önetetők révén automatizálható. Rendes körülmények között az almozott istállóban tartott állományokban az egyoldalú abraketetés nem jár káros következménnyel. A bárányok az almozások alatt jóllaknak szalmából, de a rácspadlón tartott bárányok ezúton nem tudják kielégíteni természetes rostéhségüket. Ilyenkor célszerű széna adása. A jó minőségű széna nemcsak a rostigényt elégíti ki, hanem jelentős tápértéke is van, könnyen és jól emésztődik, alig csökkenti az állatok sza.-fogyasztását. A 20—25 kg-os testtömeg elérése után az abrakadagot célszerű korlátozni, és a takarmányadag minél nagyobb hányadát tömegtakarmányból fedezni, még annak árán is, hogy a nevelési idő kitolódik. A nagy testtömegű — 30—40 kg-os — pecsenyebárányok előállításához más a nevelési és hizlalási módszer. Ebben az esetben lehetőleg március—áprilisra érdemes az elletést tervezni, így a vemhesség utolsó szakasza esik csupán a költségesebb istállózási időszakra. A bárányozás a bőséges tavaszi legeltetési idényre várható. Az anyajuhhal együtt a bárányok is kijárhatnak a legelőre. A bárányok jó legelőn 150 napos korig 150—200 g napi gyarapodást is elérhetnek és 30 kg körüli testtömegben választhatók. Ebben az esetben felesleges a választott bárányokkal költséges tápokat etetni, 0,3—0,5 kg vegyes gazd. abrakkal kiegészíthetők az alkalmi tarlókon található bőséges legelők. Ha a legeltetési alkalom megszűnne, 0,5 kg széna, 2—3 kg szilázs mellé 0,5 kg gazd. abrakot ajánlatos kiegészítésként etetni. A nagyobb testtömegű hízó bárányok takarmányadagjában 40% lehet a széna-arány anélkül, hogy az a napi gyarapodást csökkentené. A bárányok 35—40 kg-os testtömegben értékesíthetők. A nagyobb hizlalási végső testtömeg hizlalástechnológiai feltétele a hizlalás kezdetén a visszatartottabb energiaellátás, gen. feltétele pedig a nagyobb testtömegű, jobban izmolt húsfajtákkal végzett árutermelő ->keresztezés.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
A Leyland-ciprus gondozása, nevelése

Leyland-ciprus, az örökzöld csoda – Tippek/trükkök szakértőtől!

Korábbi cikkemben elmondtam nektek, miért lett teljesen elegem a tujákból és miért likvidáltam mindet a kertből (ide kattintva elolvashatjátok). Sokan kérdeztétek, hogy akkor...

Készítsünk mazsolát

Készítsünk mazsolát! - 3 bevált módszer mindenkinek

A mazsolák a világ talán legmegosztóbb aszalt gyümölcsei. Egyesek szeretik, míg meglepően sokan ki nem állhatják őket. Ha az előzők táborába tartozol, akkor bizonyára te is...

Tudj meg mindent a medence karbantartásáról

Medencék karbantartása kezdő medencetulajdonosoknak!

Sok kérdés érkezett hozzánk a medencékkel kapcsolatban - hogyan kell felállítani, hogyan kell karbantartani, mit kell tenni ahhoz, hogy tökéletes legyen a víz minősége egész...

Ültessünk augusztusban is

Augusztusi ültetés a kiskertben – Zöldségek és fűszernövények a nyár végére

Sokan gondolják úgy, hogy augusztusban már egyáltalán nem lehet ültetni semmit, ez viszont nem igaz. Ez a hónap is tökéletesen alkalmas az ültetésre, most pedig el is mondom...

Rózsaszörp készítése házilag

A nyár legfinomabb itala – Készítsünk rózsaszörpöt!

Isteni finom, egészséges, hűsítő és igazi különlegesség, mostani cikkemben megmutatom nektek, hogyan készíthettek házilag rózsaszörpöt, biztos vagyok benne, hogy az egész...

A sikeres spenóttermesztésről

Popeye nyári kedvence – Így termessz sikeresen spenótot

A spenót (Spinacia oleracea) a világ egyik legmegosztóbb leveles zöldsége. Egyesek imádják, míg mások ránézni is képtelenek. Pedig egy különösen egészséges ételről van...

A naptej káros hatásai

Magadat véded, közben mindent pusztítasz – A naptej rejtett árnyoldalai…

Nyár van, tikkasztó a hőség, a legtöbb ember ilyenkor ellátogat a Balatonhoz, vagy valamelyik közelben lévő tóhoz, a szerencsésebbek pedig leugranak a tengerparthoz. Bárhova is...

Augusztusban elvégzendő kerti munkák

Augusztusi kerti munkák - Ültetés, metszés és egyéb feladatok a nyár végén

Az augusztus a nyár egyik legforróbb hónapja, de ilyenkor sincs hiány a kerti teendőkből, amikről gondoskodnod kell birtokodon. Ideje elkezdeni felkészülni az őszre, és bizonyos...

Díszfarm létrehozása

Így hozz létre díszfarmot saját kezűleg!

A kertészkedésről olvasgatva talán te is találkoztál már a ferme ornée, azaz a díszfarm fogalmával, és kíváncsiságod egészen odáig vezetett, hogy rá is kerestél erre a...

A burgonya felszedése

Kertészkedők örök kérdése – Mikor szedjük fel a burgonyát?

Rengeteg kérdés érkezett szerkesztőségünkbe azzal kapcsolatban, hogy mikor kell felszedni a burgonyát. Éppen ezért írtam nektek most egy cikket, amiben mindent elmondok...

Tudjatok mindent a kapor termesztéséről

Minden, amit egy kertésznek a kapor termesztéséről tudnia kell

Hosszú a lista, ami összefoglalja, hogy miért érdemes kaprot termeszteni házilag. Kellemes, ánizsra, zellerre, és citromra hajazó íze, sokoldalúvá teszi ezt a méltán népszerű...

Fahéj termesztése saját kezűleg

Neveljünk sikeresen fahéjfát, és legyen saját fahéjunk!

A fahéj jellegzetesen kellemes aromáját és ízét bizonyára senkinek nem kell bemutatni. Ezt az első sorban télen népszerű fűszert számos fogás és ital ízesítésére szokás...