Szigorítanák, mi a bio, biotermék, génmódosított összetevő, Magyarország, Magyar Biokultúra Szövetség , GMO-mentesség, biocikk, ökológiai jelző, EU ökológiai, EU organic, állattenyésztés, állattartási

Szigorítanák, mi a bio

Hirdetés

Csak olyan árut lehessen bioterméknek nevezni, amelyben egyáltalán nincs génmódosított összetevő – javasolja az EP által a napokban megvitatott jelentés. Marie-Helene Aubert francia zöldpárti képviselőnő előterjesztése szigorítaná az ökológiai termékek szabályozásáról készített európai bizottsági rendelettervezetet.
Szigorítanák, mi a bio, biotermék, génmódosított összetevő, Magyarország, Magyar Biokultúra Szövetség , GMO-mentesség, biocikk, ökológiai jelző, EU ökológiai, EU organic, állattenyésztés, állattartási

Magyarországnak is az lenne az érdeke, hogy a nem ökológiai eredetű, 5 százaléknyi mezőgazdasági összetevő se tartalmazhasson genetikailag módosított (GMO) alapanyagokat a biotermékekben – véli Roszik Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség általános alelnöke. Ez azt jelentené, hogy a 0,9 százalékos mai mutató legfeljebb 0,1 százalékra (a kimutathatósági határértékre) módosulna.

A GMO-mentesség deklarálása az 5 százalékos hányadban számunkra azért lenne előnyös, mert a magyar gazdálkodók meg tudnának felelni e követelménynek, míg számos európai államban már nehezen lehetne betartani ezt.

Mint ismert, Magyarországon továbbra is érvényben van a moratórium a GMO-növények köztermesztésére, és a tiltás fenntartására korábban ötpárti parlamenti konszenzus született. Emellett – közölte az alelnök – a teljes GMO-mentesség a biotermékek eladhatóságát is javítaná, mivel a közvélemény-kutatások szerint a nyugat-európai fogyasztók második–harmadik elvárásként azt tüntetik fel, hogy a biocikkekben ne legyenek GMO-s alkotóelemek.

Hirdetés

Aubert jelentése azt is javasolja, hogy csak olyan termékre lehessen ráírni a bio vagy ökológiai jelzőt, amely mezőgazdasági eredetű öszszetevőinek legalább 95 tömegszázaléka – a hozzáadott víztől és sótól eltekintve – ökológiai. Az eredeti európai bizottsági javaslat értelmében a 95 százalékos plafonba a hozzáadott víz és só is beletartozna.

Az Európai Bizottság (EB) meghatároz majd egy közösségi logót, amelyet a megfelelően „előállított és ellenőrzött vagy importált termékek címkézésében, megjelenítésében és reklámozásában kell használni, és amely az egész EU-ban az ökológiai termékek azonosítására szolgáló fő jelzés”. A címke felirata az EB elképzelése szerint ez lenne: „EU ökológiai” (angolul: „EU organic”). A szakbizottsági képviselők elhagynák az EU szót a logóról. Az EP javaslatai azonban nem kötelező érvényűek, mert a parlamentnek csak konzultációs (tehát nem együttdöntési) jogköre van a témában.

Hirdetés

Ami az ökológiai állattenyésztést illeti, az EP-képviselők szerint a tenyésztett fajták kiválasztásakor „előnyben kell részesíteni a hosszú élettartamú, betegségeknek ellenálló és lassú növekedésű törzseket és az őshonos regionális fajtákat” – vélik a képviselők, hozzátéve: „az állategészség megóvásának azon kell alapulnia, hogy erősítsük az állatok természetes immunológiai védelmét és erőnlétét, valamint a megfelelő fajok és állattartási módszerek kiválasztását”.

Forrás: Világgazdaság

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

csüd

háziállatokban az ujj csontjait képező ujjpercek közül az első ujjperc, csontos váza a... Tovább

Rovarölo Vertimec 1,8 EC

Biztos megoldás tripszek, aknázólegyek, takácsatkák ellen.Hatóanyag: 1,8%... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.