A szentendrei Skanzen csodáit mutatom be nektek!

hirdetes

Mi ide megyünk a hétvégén - vár titeket is a szentendrei Skanzen!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Vár titeket is a szentendrei Skanzen, a világ egyik legszebb szabadtéri múzeuma! A most következő cikkben bemutatjuk nektek ezt a nem mindennapi, csodálatos helyet, mindenkinek ajánlom, hogy meglátogassa, még engedi az időjárás, a lehetőség adott tehát!

A szentendrei Skanzen bemutatása

Hazánk legnagyobb szabadtéri gyűjteménye Szentendrén található, kicsik és nagyok egyaránt látogatják. Nem is véletlenül, hiszen mesebeli csodákkal találkozhatunk ezen a szenzációs helyen! A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, vagy ahogy mindenki ismeri, a szentendrei Skanzent 1967-ben alapították, többek között bemutatja a Kárpát-medence jellegzetes tájegységeinek népi építészetét, a falusi és mezővárosi társadalom különböző rétegeinek lakáskultúráját, életmódját. A múzeum természetvédelmi terület. A kiállítási épületek, berendezési tárgyak pótolhatatlan értéket képviselnek. Szentendre nyugati részén, a Lajos-forráshoz és Dömör-kapuhoz vezető út mellett található 46 hektáros területen.

Rövid történelem

A szabadtéri múzeum létesítését Szentendrén már 1958-ban elhatározták. Ekkor még nem önálló múzeumként, hanem a Néprajzi Múzeum szervezeti egységeként. Az eredeti helyéről áttelepített objektumok felépítése 1968-ban kezdődött meg. A múzeumban felépítendő objektum részletes műszaki, néprajzi, berendezéseinek, kulturális foglalkozásainak és rendezvényeinek terve a bontások alapján készült el. A konzervált és restaurált tárgyak ez alapján kerültek végleges helyükre. A múzeum önálló költségvetési szervként 1974-től működik. Ez év május 31-én láthatta először a nagyközönség az első, akkor még csak részlegesen elkészült tájegységet, a Felső-Tisza-vidéket. Az 1998-as év végére kb. 40 000 db néprajzi tárgyat őriztek az épületekben és a raktárakban. 1981-től tudományos kutatóhely. Napjainkban Magyarország települési, építkezési és gazdasági formáit 10 néprajzi tájegységben kb. 400 építmény segítségével mutatja be.

hirdetes
hirdetes

[[LIKEBOX;https://www.facebook.com/jomagyartermek]]

A szabadtéri múzeum Magyarország jellegzetes tájainak népi építészetét, a falusi és mezővárosi társadalom különböző rétegeinek és csoportjainak lakáskultúráját, életmódját mutatja be hagyományos településtípusok keretében nagyrészt eredeti épületekkel és tárgyakkal a 18. századvégétől a 20. század közepéig. A skanzen területén feltártak egy római villát, melynek konzervált falai szintén megtekinthetők. 2012. november 23-án megérkezett a szentendrei Skanzenbe egy amerikai burdosház felszerelése a pennsylvániai Vintondale-ből.

Magyarország 60 hektáron bemutatva, további részletek a következő oldalon!

Képek forrása

Forrás: Részlet: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Gombaölo Mikal C 64 WP

Gombaölő permetező szer szőlő, burgonya, zöldségnövények, szója és komló... Tovább

álanya

petéző munkásméh (—>méhcsalád); az á. akkor petézik, ha a család hosszabb ideje... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek